Ossi Mäntylahti Tietojärjestelmämies

Pekka Haaviston Finlandia

  • Pekka Haaviston Finlandia
  • Pekka Haaviston Finlandia
  • Pekka Haaviston Finlandia
  • Pekka Haaviston Finlandia
  • Pekka Haaviston Finlandia

Olen ollut tavattoman ilahtunut Vihreiden presidenttiehdokkaan Pekka Haaviston kampanjan reilusta pelistä. Haavisto on onnistunut positiivisella sovittelijahengellään tekemään mahdottomasta melkein mahdollista. Erityisesti kulttuuriväen mukaantulo on ollut hieno juttu.

Vihreän liiton kampanja sai rutkasti tukea kun kansalaiset päättivät ottaa demokratian omiin käsiinsä ja lahjoittivat kampanjalle satoja tuhansia euroja. Yksittäisistä lahjoituksista tuli yli 200 000 euroa.

Rahaa vihreät ovat käyttäneet ennen kaikkea TV-mainontaan ja yksi mielenkiintoisimpia TV-mainoksia oli MTV3:n Putous-ohjelmaan ympätty Flash Mob Finlandia -mainos.

Mainoksessa joukko mieskuorolaisia kokoontui Helsingin rautatieasemalle. He lauloivat Finlandia-hymin.

Mainos oli komea ja hauska idea.

Minua itseäni mainos hieman ihmetytti lähinnä tekijänoikeuksien takia, mutta näissä suhteissa minä olenkin ehkä turhankin vanhanaikainen.

Perinteisestihän Jean Sibeliuksen säätiö on jyrkästi kieltänyt Finladia-hymnin käytön kaikessa kaupallisessa ja poliittisessa toiminnassa.

Pekka Haaviston kampanjalta on ollut hieno saavutus saada säätiö muuttamaan kantaansa ja luovuttamaan Finlandian käyttöoikeus myös poliittiseen käyttöön.

TV-kaistattomille mainos on tässä:

http://www.youtube.com/watch?v=jaKko3VGAnY

* * *

Jotkut ilkeämieliset ovat Facebook-keskusteluissa väittäneet, että Haaviston kampanja olisi käyttänyt Finlandiaa luvatta. Näin ei tietenkään voi olla.

Haaviston kampanjassa on mukana satamäärin kulttuuriväkeä ja heille tekijänoikeudet ovat tuttuakin tutumpia ja tekijänoikeuksien kunnioitus on taatusti niin arvokas asia, että näistä pidetään huolta äärimmäisen tarkasti.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (144 kommenttia)

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Haaviston kampanjalla on taatusti asianmukaiset luvat Finlandiaan oikeudenhaltijoilta. He ovat ammattilaisia.

Kalle Penttinen

Tuo sivullasi oleva logo lienee Sibeliussäätiön omaisuutta. www.jeansibeliusmarketing.com sivustolla jolta tuon logon olet kopioinut ainakin lukee sivun alaosassa: "All Contents © Copyright 2010 Jean Sibelius Marketing and our clients. All Rights Reserved."

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Siinä vaiheessa kun juttu käsittelee jotain tiettyä asiaa, tästä on täysin soveliasta ottaa kuva osaksi juttua. Erityisesti jos kyse on yhtiöiden ym. logoista.

Käyttäjän johanhacklin kuva
johan hacklin

Ossi ei ilman lupaa. Tämä kirjoitushan on Poliittinen? Vai kuinka?

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Hieno video, ja hieno idea.

Tekijänoikeuksista ei saisi olla enää kyse, kun tuo hieno säveltäjämme on jo manan majoilla. Minkälainen on näiden "tekijän oikeuksien" haltijoiden vaikutus tuohon Finlandia-hymnin syntymiseen ollutkaan? Ei mikään tietenkään.

Mutta harmittaahan tuo varmaan.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Tekijänoikeudet ovat voimassa 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen. Täältä saa lisää tietoa. http://www.jeansibeliusmarketing.com/fi/lisenssit....

Jukka Johansson

Kyllä ainakin Kuosmanen on sitä laulanut viimeisenä kappaleena esiintymisissään.

Käyttäjän johanhacklin kuva
johan hacklin

Jukka poikani (Johans´son) se että tekee jotain ei tarkoita että se on luvallista .. ja nyt nukkumaan

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Eiköhän maksut ole hoidettu. Muistaakseni vasta 70 v kuoleman jälkeen ovat vapaita. Kolin vieressä syntyneenä ensin otti vähän päähän...mutta olkoon...Sibelius on se SUURI ja Finlandia löytää aina oikean paikkansa. Tänäänkin klo 20.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Minusta Turunen muistaa oikein. Finlandian tekijänoikeudet ovat voimassa vielä vuoteen 2027 saakka. Ja aivan takuuvarmasti Haaviston kamppis on hoitanut oikeudet asianmukaisesti.

Sibeliuksen säätiö on perinteisesti kieltänyt jyrkästi Finlandian käyttämisen missään poliittisessa toiminnassa, joten linjan muutos on ollut merkittävä.

Lauri Korhonen

Kuohittu vaakunaleijona ja varastettu Uusi Suomi tavaramerkki ovat saaneet arvoistaan seuraa. Professoriluokan moka.

Kokoomuksen piiritoimistossa lienevät innoissaan Ossin avauksista. Olisikohan Ossin pian aika vaihtaa puoluetta?

Merkitään huomio pöytäkirjaan.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Miksi ihmeessä minun pitäisi vaihtaa puoluetta?

Käyttäjän Pajari kuva
Pajari Räsänen

Huomaan, ettei retorinen strategiasi ole kaikille lukijoille lainkaan läpinäkyvä, ja hyvä niin. Itse olin lukevinani rivien välistä pistävän piikin meidän Haaviston kannattajien suuntaan ja täytyy rehellisyyden nimissä sanoa, että pohdintasi on täysin aiheellista. Lupa oli muodollisesti kunnossa (ks. Ilta-Sanomat), mutta tyylikkäämpää olisi kieltämättä ollut kysyä, paitsi saksalaisen kustantajan, myös Sibeliuksen perikunnan kantaa. Silloin tuo hieno versio olisi jäänyt kuulematta, olettaen että perikunnalle olisi annettu asiassa viimeinen sana, mutta eipähän myöskään olisi annettu aihetta tähän pohdintaan.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Miten länsimaiseen oikeuskäsitykseen sopii näiden levitysoikeuksien takautuva pidentäminen, etenkin jos niitä käytettäisiin rikostuomioiden perusteena?

Jukka Johansson

Tarinan mukaan taustalla on Disney-yhtiö. Ensinhän se oli 50 vuotta, mutta kun Aku siitä vanheni niin ne saivat ajan pidennettyä. Tiedä sitten onko tarina tosi.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Musiikkikappaleissa vastaavanlaisia vanhenemisaikojen pidennyksiä, jotka eivät perustu tekijöiden kuolemaan vaan julkaisuhetkeen, on käytetty Beatlesin kappaleiden potentiaalisen vapaille markkinoille ekspiroitumisen "uhan" alla. Tällaiset seikat vaatisivat perusteellisen oikeudellisen ja parlamentaarisen selvityksen, riippumatta siitä, pitävätkö Yhdysvaltain ja Euroopan Unionin suuret mediayritykset siitä vaiko eivät.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Varsin monet suomalaiset uskovat, että myös Suomen tekijänoikeus tulee pidentymään.

Citycani *

Ossi, niitähän pidennettiin jo, vuonna 2006, jolloin esim. juuri säveltäjien oikeuksien suojaa jatkettiin viidestäkymmenestä vuodesta seitsemäänkymmeneen (säveltäjän kuolinvuodesta laskien).

Josta tulikin mieleen, että oliko tuo edes sattumaa, jos miettii Sibeliuksen kuolinvuotta?

Mene, tiedä.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Miten tuollaista takautuvaa lainsäädäntöä saadaan Suomessa tehdä, ainakaan ilman perustuslain säätämisjärjestystä? Se vaikuttaa negatiivisesti kuluttajien oikeuksiin ja joissakin tapauksissa myös tekijänoikeusrikoksista syytettyjen oikeuksiin. Materiaalisia hyödykkeitä ei voitaisi lainsäädännössä kohdella tällä tavoin tarkasti säädeltyjä poikkeuksia kuten kuntien pakkolunastusoikeuksia lukuunottamatta.

Mistä tulemme myös siihen, kuinka hölmöä on rinnastaa immateriaalioikeuksien loukkaukset materiaalisten hyödykkeiden varastamiseen.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Hyvä kirjoitus Pajari. Vastakkainasettelun aika on ohi. Nyt on vastakkaintykkäilyn aika. Ainakin sauliberaalissa hengessä.

Sau!

Kaisa Jalis

saulialabialaisessa hengessä!

Aku Ankka

En tiedä ihan varmasti, joten tämä ei välttämättä ole ns. viimeinen sana, mutta minun käsittääkseni tekijä tai oikeudenomistaja eivät voi kieltää teoksensa esittämistä. Toivoahan saa aina ja esittää kantojaan. Mutta jos on teoksen julkaissiut, niin se on siinä. Edes kaiken painetun materiaalim poiskerääminen ei asiaa muuta, koska tokihan moni jo silloin osaa kappaleen ulkoa jne. Sen sijaan esityskorvaus tulee tietysti maksaa.

Aira Joki

Tämä on ensimmäinen kerta kun Finlandian esittäminen vaivaa.Ymmärtäisin jos mestariteosta olisi ollut joku Klamydia rääpimässä. Biafralaisethan ymmärsivät toki jo muinoin hyvän päälle:D

Ossin huoli on outoa kun asialla oli todella pysäyttävän hieno mieskuoroesitys.Olin ylpeä suomalaisista miehistä ja tajusin piston sydämessäni kun tulee heitä morkattua:(

Sakari Kuosmanen on saanut hoilata Finlandiaa pienessä tujakkeessa ympäri urheiluhalleja mutta nyt vasta asia nostetaan esille arveluttavana.

Olet fiksu kaveri Ossi mutta mentaali-ja zeitgeist tasolla nyt ns.särkyneen kärrynpyörän tavernassa.

Richard, pidetään me lippu korkealla, Haavisto on jo nyt tehnyt suuren työn isänmaan hyväksi!

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Kas vain. Jo alkaa Aira Jokikin syttyä isänmaallisuudelle. Jos se jää päälle vaalien jälkeenkin, on Haavisto kyllä tehnyt tärkeää työtä, jota arvostan.

Ps. Klamydia on kelpo bändi. Toivottavasti silti eivät kajoa Finlandiaan.

Aku Ankka

Näin teemme, Aira! Kiitos!! :-)

Harri Rautiainen

"... tämä ei välttämättä ole ns. viimeinen sana, mutta minun käsittääkseni tekijä tai oikeudenomistaja eivät voi kieltää teoksensa esittämistä."

Teoksen oikeudenomistajalta pitää saada lupa esim. teoksen sovittamiseen tietylle kokoonpanolle. Finlandiasta on varmasti jo olemassa mieskuorosovitus, mutta heavymetalkitaroille pitää saada Jannen perikunnan suostumus.

Jukka Johansson

Mitä luulet Rautiainen, maksoiko Biafra jotain korvauksia Sibeliuksen perikunnalle kansallislaulustaan?

Harri Rautiainen

"Mitä luulet Rautiainen, maksoiko Biafra jotain korvauksia Sibeliuksen perikunnalle kansallislaulustaan?"

Ei varmastikaan maksanut. Myös Venäjä ja Kiina rikkovat säännönmukaisesti kansainvälisiä tekijänoikeussopimuksia.

Petri Kaivanto

Olet väärässä käsityksessä. Tekijä määrää tekijänoikeuslain mukaan kaikesta teoksensa käytöstä.

Musiikin osalta käyttölupien myöntämisen voi Suomessa delegoida esim. Teostolle, mutta Teostokaan ei myönnä lupia teosten käyttöön mainoksissa tai elokuvissa tai missään uskonnollisessa, poliittisessa tai pornografisessa käyttötarkoituksessa.

Jukka Johansson

Kaivanto

Lehdissä oli juttua siitä, että Sibeliuksen perikunta ei olisi antanut lupaa käyttää teosta vaalimainontaan, eli siis poliittiseen timintaan.

Tulipa mieleen se viime vuonna esitetty Eesti vabaks, jossa suomalaiset muusikot menivät Viron rockfestareille 1988, joka oli sekä viihdettä, että politiikkaa mitä suurimmassa määrin. Oliko Finlandian esittämiseen pyydetty lupa Sibeliuksen perikunnalta?

Koko tarina televisioitiin ja esitettiin Suomen televisiossa. Ei mielestäni mitään eroa tuon puheena olevan mieskuoron esiintymiseen. Paitsi se, että se toki esiintyi huomattavasti upeammin kuin Sakari Kuosmanen.

Petri Kaivanto

Tuossa on pari merkittävää eroa.

Mainokseen pitää aina kysyä luvat erikseen kaikilta oikeudenhaltijoilta. MTV3 myös lie laskuttanut aivan normaalien tariffien mukaan eli kyseessä on rahallisesti merkittävämpi esitys verrattuna ko. dokumenttiin.
Taltioinnista ja TV-esityksestä tietysti maksetaan erikseen aivan normaalisti, lupia ei tarvitse erikseen kysellä.
Sen sijaan elokuvaan kuten mainokseen pitää luvat kysyä.

Konsertissa saa kuka tahansa laulaa Finlandiaa ja vaikka karaokessa. Tietysti jos oikein rienaa, uudelleen sanoittaa tai sovittaa whitepower-speed metalliksi, niin voi tulla perikuntien kanssa ongelmia.

En ole ehtinyt selvittää Kuosmasen sovituksen laillisuutta. Anssi Tikanmäen sovitus elokuvaan Arvottomat on varmasti laillinen ja ehkä Kuosmasen esitys meni tavallaan sen luvan piikkiin tai sitten kysyttiin erikseen.

Ari Lotvonen

Suomalaiset jos niitä näkee kaupassa, juoksevat karkuun.

Irwin Goodman - Härmäläinen perusjuntti
http://www.youtube.com/watch?v=uT4lWIqlU1A&feature...

Haukkukaa sydämmen kyllyydestä.

Me kaikki ollaan erillaisia, meillä on oikeus tehdä mitä tahansa ja toteuttaa itseä ja olla erillainen ja oikeus.

Mutta, mitä sitten jos olisi velvollisuuksia, taitaa olla että perusjunttia huudetaan apuun.

http://www.youtube.com/watch?v=h863mUUZs6k

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Olet todella monen projektin mies, kuten esittelytekstissäsi väität: Kampanjoit yhtä aikaa sekä Niinistön etä Haaviston puolesta. Vielä kun kehottaisit suoraan äänestämään Haavistoa Niinistön sijaan niin täydellistä on.

Mikäli vaikka Soini tai Väyrynen olisi huudattanut Finlandiaa, olisi se tulkittu vihreissä piireissä ja vähän laajemmaltikin yltiökansallismielisyydeksija äärioikeistolaisuudeksi.

Isänmaallisuus näköjään kelpaa silloin, kun Haavisto sitä harrastaa.

Kaisa Jalis

Ha, ha! Päinvastoin:

Homma-foorumilla eräät Niinistön kannattajat olivat erittäin 'loukkaantuneita' siitä, että Haaviston kannattajat kehtasivat esittää Finlandian.

Kysyinkin, ketkä heidän mielestään saisivat Finlandiaa esittää: Kokoomus, SDP, Kristillliset, Kepu - vai vain Perussuomalaiset?

Kysyin, ovatko perussuomalaiset ainoa ryhmä, jolla on suomalaisen oikeudet esittää Finlandiaa? Totesin myös, että kukaan, joka evää toisilta luvan esittää Finlandiaa, ei ansaitse Suomea. Kukaan ei voi kieltää toisilta tätä maata, joka on kotimme. Sinuna en projisoisi vihreisiin mitään, mitä heissä ei ole.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Se mikä siinä "loukkaa", on tietysti se, että nämä haavistolaiset eivät ole tosissaan. Isänmaallisuus ei ole koskaan kuulunut vihreiden arvoihin, päin vastoin; se on aina ollut heille epäarvo. Mutta on Haaviston etu tietysti teeskennellä isänmaallista nyt vaalien alla.

Kaisa Jalis

Isänmaallisuus?

Koetko, että seuraava kokemustaso ei ole isänmaallista?

Haavisto tunnustautuu metsäkirkkolaiseksi, joka ”huru-ukon maineenkin” uhalla hehkuttaa luonnon henkisiä arvoja.

”Vaihdoin puolta. Tulin osaksi metsää, ja metsä olikin minun puolellani, ei enää minua vastaan. Se oli hyvin syvä luontokokemus. Olin osa luontoa. Kuuluin luontoon.”

Kuvitteletko Saulin, itsekkyyden manifestaation, olevan isänmaallinen?

Raha on ykkönen ja sitten ihmisyys. Isänmaaallisuuden näkee ihmisyyden arvostamisessa. Tiibetiläistenkään ihmisyys ei merkkaa mitään, kun MASSIA on kiinalaisilta tiedossa! Täytyy olla sokea, jos ei huomaa, mikä Saulia vie.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Kaisa Jalikselle. Syvää luontoyhteyttä voi kokea varmasti ilman isänmaallisia tunteita. Luontohan ei tunnista valtiollisia rajoja. Että tuo Haaviston luontohuru'us ei vielä vakuuta hänen isänmaallisuudesta. Ei Haavisto vihreissä silti pahimmasta päästä ole.

Pentti Juhani Järvinen

Huonoa makua, alkeellisen arvostelukyvyn puutetta, tuo Sibeliuksen "Finlandian" esittäminen nimenomaan "vihreiden ehdokkaalle" lähinnä kuvastelee. Vastaavasta tuli jo esimerkki, kun vanha Uuden Suomen logo yhdistettiin näiden koomisten piipertäjien vaalimainontaan, mitä julkaisun nykyomistaja Niklas H. ainakin paheksui.

Arvostelukyvyttömyys liittyy lähinnä siihen, että nuo viheriöivät ovat aika täynnä evp. radikaaleja vasemmistolaisia, jotka vastaavasti osallistuivat DDR:n tunnustamisen jälleen politiikkaan, joka sitoi itsensä - julkisesti - mm. joukkoon terroritekoja, joiden päämäärä oli taata Saksan jako, mutta jotka johtivat päinvastaiseen. Mm. Unkari kyllästyi perinjuurin siihen, että sinne ujutettiin KGB:n tukemia terroristeja. Se avasi rajansa 1989, mitä ennen se heitti mm. hra Carlosin ulos maasta.

Tämä seura sopii viheriöiville. En tiedä, sopiiko se itse Haavistolle. Toinen kuulu vihreä, Joschka Fischer, oli hieman vastaavasta muotista. Hänen kuuluin imagonsa oli kuva, jossa hän pieksää maassa makaavaa poliisia, jonka nimi sattui olemaan Marx. Siihenkin "Finlandia" sopisi hyvin.

Ikävintä jutussa on, että tuo "kansallislauluksi" sopiva pätkä, tai sen musiikki, on aiemmin merkinnyt muuta - enemmän. Von Karajan soitti sen Wienissä Talvisodan alettua, vaikkei Hitlerin silloinen politiikka siihen sopinut. Sen jälkeen sitä soitettiin muuallakin. Sen vuoksi ei olisi ihme, jos provosointia harrastavat viherpiipertäjät yrittäisivät nyt tuottaa reaktioita - ehkä juuri Haavistoa vastaan. Hän on lievä humpuukkimaakari. Mutta ei kai ihan noin tyhmä? Jos on, tappio on ansaittu.

Kaisa Jalis

Onkin kyse Suomen hengestä.

Saulin materialistinen maailmankuva tuhoaa Suomen hengen, jonka Haavisto on nostattanut meissä.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Kyllä Mäntylahti pitäisi riittää, että pidättäytyy loan heitosta vastustajaa kohtaan.

Sen sijaan on aika erikoista, että aletaan kampanjoimaan kilpailijan puolesta.

Vai olisiko se liian ahdasmielistä ja konservatiivista suosia omaa ehdokasta. Kyllä alkaa suvaitsevaisuus mennä aika pitkälle kokoomuksessa.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Olisko sinulla Ossi Mäntylahti muutama sana Niinistöllekin näin vaalipäivänä?? Ihan vaikka tsemppauksen vuoksi!

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Hyvän Tavan mukaisesti en kampanjoi enää vaalipäivänä.

Jos tutustut esimerkiksi Facebook-sivuuni, sieltä selviää kyllä suosittelemani ehdokas varsin selvästi.

www.facebook.com/ossimantylahti

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Kampanjoithan sinä. Tämä kirjoituksesi todella on Niinistön ehdokkuuden näkökulmasta hyvien tapojen vastainen.

Ja sun suositusta pitää siis vaalipäivänä lähteä oikein kaivelemaan, mutta Haavisto-suitsutus oikein pomppaa silmille.

No, tämä tästä.

Kaisa Jalis

Hieno Finlandia esitys kaikkineen!

Tiedämme hyvin, mihin tuo SORTO viittaa:

- Kokoomukseen!

Minua masentaa jo etukäteen herätä Niinistön kaltaisen ihmisen johtamaan Suomeen. Sorron ja valheiden yö ei päädy vieläkään. 6 vuotta lisää 'vankeutta' ja ankeutta.

Haaviston sydämen sankaruus, hengen voima ja palo ovat ne vastalääkeeet Niinistön materialismiin, peleihin ja taktikointiin - yksinkertaisesti: vallan himoon.

Aku Ankka

Täysin samaa mieltä. Jos ei tänään tapahdu joukkovalaistumista, sama vastenmielinen meno jatkuu taas 6 vuotta eteenpäin. Ahneet paskapoliitikot nostavat veroja ja lapioivat rahaa ulkomaille. Minäkään en haluaisi herätä Suomessa, jossa presidentin nimi on Niinistö. Sellaisella maalla ei ole toivoa paremmasta.

Myös sortovuosien "Ristilukki" kuvaa Kokoomusmafian valtaa hyvin:

"...ja tullessa yön, hän alkavi työn, joka ainoan sielun hän vangita voi! Ja piinaten surmaa ne, oi!"

"Ja aurinko sammuu, sen kehrää ei näy, se yön ikihelmahan käy. Ja ihmiset sielutta harhailevat..."

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Mäntyselle kaikki ulkomaat ovat yhtä kuin Kreikka? =D

Aira Joki

Ei..Risti "fookin´"lukki, kuvaa muuten jetsulleen "kansainvälisen rahapiirin" kähmyä myyräntyötä. Haluan kuitenkin siirtyä jo enemmän zenmäisiin tunnelmiin, ei repien vaan rakentaen:

http://www.youtube.com/watch?v=BcOyojBU3hs

Äänestämisiin!

Alexius Manfelt

Hyvä Kaisa, kiitos sanoistasi. Ne saivat minut miettimään tuota V. A. Koskenniemen tekstiä ja sen sisältöä. Tietenkin siinä primääristi puhuttiin Venäjästä, mutta nykyaikana meillä on toisetkin sortajat. Haaviston henkilöön liittyen tulee mieleeni näilläkin palstoilla riehunut homofobia, ja yleisemmin kansanvälisen pääoman erilaiset maatamme pissittävt hankkeet kykkenheimeineen ja moni muiten suorine ryöstäineen.

Käyttäjän johanhacklin kuva
johan hacklin

Alexius hyvä, tsekkaappas V.A.Koskenniemen poliittinen suuntaus, ole Hyvä?

Käyttäjän johanhacklin kuva
johan hacklin

Sorto viittaa 1800-luvun lopun venäjään Kaisa Kulta. Jos masennus vaivaa suosittelen julkisenpuolen mielenterveyspuolta tai yhteyden ottoa omaan lääkäriin... niin minäkin teen terveysongelmien kanssa

Käyttäjän praatika kuva
Panu Raatikainen

Finlandian pätkiä on aiemminkin soitettu mm. smurffi-piirretyissä ja Renny Harlinin toimintaelokuvissa; sitä on käytetty toisilla englanninkielisinä sanoilla virtenä, ja se valittiin lyhytikäisen Biafran valtion kansallislauluksi - tuskinpa tämä käyttö oli mitenkään erityisen epäsopiva teoksen arvolle...

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Aika vaikuttava esityshän tuo kuorolaulu on. Analyyttisena sieluna jäin miettimään mikä tekijä siinä oikein vaikuttaa.

Luulen, että se on juuri tuo tapa, jolla laulu on otettu omaksi ja sisäistetty. Siihen on tartuttu aivan laulun alkuperäisessä hengessä -- esitys kasvaa voimassa ja vahvistuessaan ravistaa esittäjiä irti kaikista "henkisen orjuuden" kahleista.

Siinä on jotain perusinhimillistä ja rohkeaa, ja se on oikeastaan totaalinen vastakohta tuolle propagandistin blogissaan esityskieltoa määrittelevälle "kaupalliselle tai poliittiselle käytölle". Asemahallissa -- suuressa julkistilassa -- kaikuvat sanat puhuttelevat yksittäistä ihmistä hänen sielunsa yksityisimmässä ytimessä, ja siksi kokemus on niin katarttinen.

Luulenpa, että tässä esityksessä tiettyjä piirejä harmittaa nimenomaan se, ettei mikään vastaava yksityistä mieltä ylentävän mutta kuitenkin yhteisen kokemuksen tuottaminen kertakaikkiaan onnistu. Siinä mielessä tämä esitys on poliittinen: oikeistoporvarit eivät vastaavalla rohkeudella koskaan ota mitään tilaa haltuun.

Ja siinä mielessä myös tällaiset omaan sielulliseen pienuuteensa käpertyvät kokoomusnuoren mustamaalausyritykset toimivat poliittisesti, että tällaisten vihjailevien kirjoitusten jälkeen kukaan niiden lukija tuskin koskaan enää kuulee Finlandia-hymniä muistamatta samalla miten joku kokoomusnuori yritti yksityistää ja kaupallistaa tämänkin yhteisen kokemuksen.

Se on kyllä aidosti vaikuttava, tuo esitys. Kestää useammankin katselu- ja kuuntelukerran. Toisilla ihmisillä on kykyä tällaiseen, miksi kenenkään pitäisi kateudessaan myrkyttää mielensä siitä?

Markku Toivonen

Upea esitys, joka pysäytti paikallaolijat ja pysäyttää minutkin joka kuuntelulla. Finlandia-hymniä on kuullut kaikenlaisissa joutavissa yhteyksissä ja sitä on esitetty taidoilla, jotka saavat meikäläisen toivomaan ilmastointiteipin hyötykäyttöä.

Tämä esitys on hieno. Totta kai se ärsyttää ihmisiä, jotka esimerkiksi:

1) Pitävät Haavistosta, mutta äänestävät Niinistöä, joka ei ole pystynyt kampanjassaan vetoamaan ihmisten tunteisiin, sen enempää solidaarisuuteen kuin isänmaallisuuteenkaan. Haaviston kampanja vei pisteet kotiin kummallakin alueella.
2)Inhoavat Haavistoa ja inhoavat isänmaallisuuteen vetoavaa mainontaa hänen kampanjansa yhteydessä. Jos asemahallissa olisi esitetty afrikkalaista musiikkia, nämä ihmiset olisivat olleet riemuissaan. Että tällainen sanoma, juuri niin kuin odotimme ja halusimme.
3) Inhoavat homoseksuaaleja siinä määrin, että heitä pidetään huonoina kansalaisina, joille oikeastaan ei kuulu oikeus esiintyä, iloita suomalaisuudestaan (toinen vastaava esimerkki on suhtautuminen Suomen kansalaisuuden saaneisiin maahanmuuttajiin), esittää vaikkapa kansallistunteeseen vetoavia lauluja tai esiintyä avoimesti itsenäisyyspäivän juhlissa.

Ossi ei varmaankaan kuulu mihinkään näistä ryhmistä. Hän on huolissaan tekijänoikeuksista, kuten kokoomuslaisen kuuluukin.

Jos tekijänoikeuksia on rikottu, niin tällä kertaa on syyllistytty todella hienoon kansalaistottelemattomuuteen.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

""Hän on huolissaan tekijänoikeuksista, kuten kokoomuslaisen kuuluukin. ""

Mahtaako se toimia Kokoomuksen edun palvelemisessa, että viimeistellyllä vihjailutyylillä kirjoitetussa blogissa voi aistia sellaista sydämettömyyttä ja häikäilemättömyyttä, että itse videota katsoessa alkaa miettiä -- kuten minulle kävi -- mitä yhteistä meille sitten jää kun ne yksityistävät esimerkiksi rautatiet ja tällaiset asematilat?

Harri Rautiainen

Markku Toivinen:
"Tämä esitys on hieno. Totta kai se ärsyttää ihmisiä, jotka esimerkiksi:
--------------
3) Inhoavat homoseksuaaleja siinä määrin, että heitä pidetään huonoina kansalaisina, joille oikeastaan ei kuulu oikeus esiintyä,..."

En usko, että Matti Hyökin johtaman tunnetun mieskuoron kaikki laulajat ovat homoseksuaaleja.

Markku Toivonen

Mukavaa, että löysit paikan aivan itse.

Markku Toivonen

Seppo, Ossia vain potuttaa. Se on inhimillistä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Oikkonen, alat pehmenemään. Mutta ilmeisesti tuo Haaviston ryhmän oivallus oli riittävän sydämestä tullut liike. Viis siitä, että ehdokkaamme tuskin pääsee presidentiksi, mutta tehdään jotain, joka tuntuu jokaisessa tekijässä ja näkijässä.

Ja sanoit sitten ääneen, mitä varmaan moni jo ehti ajattelemaan tästä Mäntylahden avauksesta. No, Ossi on ollut onnettomuusaltis ennenkin.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Itselläni ei ole tv:tä eikä tv-kaistaa. Oliko tämä siis Putous-ohjelmassa vai sen mainoskatkolla esitetty esitys?

Kaisa Jalis

Ensimmäisellä mainoskatkolla, kuulemma.

Aira Joki

Esitettiin Putous ohjelman ensimmäisellä mainostauolla. Löytyy myös youtubesta nimellä "mieskuoro Pekan puolesta"

Käyttäjän amgs kuva

Se oli komea esitys. Myös se idea, että julkisessa tilassa lauletaan todella hienosti kaikille on erittäin hyvä juttu. Taide kansalle!

Harri Rautiainen

Haaviston kampanjalla on nyt millä mällätä, mutta tuo kallis mainos oli hukkaanheitettyä rahaa. Perusvihreää ei isänmaallisuus puhuttele, ja hän äänestää Haavistoa joka tapauksessa. Ja isänmaallinen äänestäjä näkee tempun läpi ja kokee sen luotaantyöntävänä. Mikään kalliskaan mainos ei pysry muuttamaan mustaa valkoiseksi.

Aira Joki

Hukkaanheitettyä rahaa..enpä usko.
Luulen että monien mielissä juuri tuo mieskuoroesitys huipentaa Haaviston hienon kampanjan ja jää ihmisten mieliin elämään.

Harri Rautiainen

Jos oli tarkoitus maksaa kymmeniä tuhansia euroja vain onnitellakseen itseään hyvästä kampanjasta, niin sitten. Mutta eikö vaalimainosten tarkoitus ole saada lisää ääniä?

No, tuloksethan nähdään tänä iltana.

Jukka Johansson

Rautiainen

Tiedätkö kuinka kallis tuo mainos oli? Onko sinulla jotain tietoa siitä?

Harri Rautiainen

Voin vain arvailla. MTV3 laskuttaa 2½ minuutista lauantai-illan parhaaseen aikaan jo useita kymppitonneja. Tämän verran siis tiedän, mutta tuotantokulut ym. sellaiset saattavat olla toisen mokoman.

Jukka Johansson

Rautiainen

Niin? Vaalikampanjat maksavat. Paljonkohan se Niinistön vaalibudjetti olikaan ensimmäisellä kierroksella. Yli miljoonan reippaasti. Toisen kierroksen hinnasta en ole tietoja nähnyt. Tiedätkö sinä?

Harri Rautiainen

Haaviston kampanjatiedotteesta:

Haaviston kampanjapäällikkö Riikka Kämppi kertoo huippupitkän mainosajan maksaneen 40 000-50 000 euroa.

ja tähän tuotantokulut päälle.

Jukka Johansson

Rautiainen

"Haaviston kampanjatiedotteesta:

Haaviston kampanjapäällikkö Riikka Kämppi kertoo huippupitkän mainosajan maksaneen 40 000-50 000 euroa.

ja tähän tuotantokulut päälle."

- Paljonko Niinistön mainoskulut ovat olleet? Onko sinulla niistä laittaa lukuja?

Harri Rautiainen

"Pätkän Niinistön kannattajissa aikaansaama reaktio: Korvaamatonta."

Aivan. Ja montako Niiniston kannattajaa käännytetään äänestämään Haavistoa?

Harri Rautiainen

"- Paljonko Niinistön mainoskulut ovat olleet? Onko sinulla niistä laittaa lukuja?"

Jukka,
alkuperäinen pointtini oli, että (mahd. tekijänoikeuksien vastainen) Haaviston tv-mainos oli ylivoimaisesti pisin ja siis kallein tässä kampanjassa nähty.

Alkuperäinen kysymykseni oli, kuinka monta Niinistöä alunperin kannattunutta se saa vaihtamaan äänensä Haavistolle?

Jukka Johansson

Salonen

Että sillä lailla. No mitäs pykälistä, ne on tehty kierrettäviksi.

Tuossa oli toinen linkki, joka laittoi miettimään mitä Niinistö oikein tarkoittaa ihmisoikeuksilla.

"Niinistö tekisi ihmisoikeuksista vientituotteen

Kokoomuksen presidenttiehdokas Sauli Niinistö kytkisi ihmisoikeuksien edistämisen viennin edistämiseen. MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa vieraillut Niinistö katsoi, että kauppasuhteet ja ihmisoikeudet eivät välttämättä ole ristiriidassa."

http://www.hs.fi/politiikka/Niinist%C3%B6+tekisi+i...

- Ellen ihan väärin muista, niin Niinistö vastustaa homoseksuaalien oikeutta avioliittoon ja adoptioon. Eivätkö ne kuulu Niinistön mielestä ihmisoikeuksiin?

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Rautiainen

""Alkuperäinen kysymykseni oli, kuinka monta Niinistöä alunperin kannattunutta se saa vaihtamaan äänensä Haavistolle?""

Tuohan on tavallaan turha kysymys. Tuollainen manifestaatio yksinkertaisesti muuttaa kaikkien sen nähneiden kokemuksellisia realiteetteja. Vaikka Niinistö voittaa, hyvin monet kokevat, että valitettavasti se voitti jolla ei ole kykyä mihinkään tuollaiseen yhteiseen. Sillä lailla voittajasta tulee häviäjä. Niin se käy. Tämä ei ehkä ollut mainoksen tarkoitus, mutta niin siinä käy.

Käyttäjän MattiPihkala kuva
Matti Pihkala

Minusta tuosta mainoksesta ei kenenkään pitäisi kauheasti mieltään pahoittaa. Toki on asianmukaista huolehtia tekijänoikeusasioista ja yksityisyyden suojan vaatimuksista.

Mainoksessa oli aika kekseliäästi hyödynnetty tätä Flash Mob -ideaa.

Jos Niinistön joukoissa tämä on mieliä pahoittanut, niin paras kuitti tähän olisi varmaan se, että Suomen uuden tasavallan presidentin Sauli Niinistön astuessa vaalivoittajana vaalivalvojaistilaisuuteen yleisö kajauttaisi spontaanisti (toisin kuin tuossa lavastetussa videossa) Finlandia-hymnin.

Harri Rautiainen

"Mainoksessa oli aika kekseliäästi hyödynnetty tätä Flash Mob -ideaa."

Se ei ollut haavistolaisten keksimä idea. Kööpenhaminan Sinfoniaorkesteri toteutti sen jo vuosi sitten. Neljä miljoonaa katsojaa netissä, joten joku vihreäkin on sen huomannut:

http://youtu.be/mrEk06XXaAw

Käyttäjän MattiPihkala kuva
Matti Pihkala

Juu, ei varmaan sillä tavalla oma idea. tarkoitin lähinnä sen soveltamista tähän vaalikampanjaan. Niin tai näin, hieno lauluesitys!

Jukka Johansson

Rautiainen

Mitä sitten? Onhan tuota ideaa käytetty ties missä. Nyt se tehtiin Suomessa.

fabu land

hra Rautiainen taitaa olla hieman ruosteessa tässäkin asiassa. :)

Kalle Penttinen

Väittikö joku "haavistolaisten" keksineen idean?

Käyttäjän matiasriiho kuva
Matias Riiho

Sen ajan kun olen itse maailmaa tarkkaillut on "isänmaa" ollut kokoomuksen kainalossa. Hienoa, että se otettiin sieltä edes hetkeksi kaikkien käyttöön.

Anu Palosaari

Tuo Flashmob Finlandia on aivan mainio. :)

Tapio Niemi

Toisen ehdokkaan hyvästä mainoksesta pitäisi iloita eikä katkeroitua.

Petri Kaivanto

Tässä asiassa ei ole mitään epäselvää ja suurin osa yllä olevasta keskustelusta on asiaankuulumatonta.
Tekijänoikeuden toinen eli moraalinen puoli unohtuu liian usein.

Kuka tahansa voi esittää ja tallentaa minkä tahansa olemassa olevan teoksen ja esimerkiksi musiikin osalta Teosto hoitaa luvat ja rahaliikenteen. Asiassa on kuitenkin rajoituksia: ilman tekijöiden suoraan antamaa lupaa teosta ei saa käyttää uskonnollisessa, poliittisessa tai pornografisessa eikä mainoksessa tai elokuvassa.

Siis Finlandia-hymnin käyttäminen poliittisessa tarkoituksessa ja mainoksessa tarvitaan sekä säveltäjän (Sibeliuksen perikunta) että sanoittajan (Koskenniemen perikunta) lupa.

Jos Haaviston kampanja todella on laiminlyönyt lupien hankkimisen ja virhe on vielä mennyt MTV3:ssa läpi, asia on mielestäni hyvin vakava.

Markku Toivonen

Petri, onko Haaviston kampanja tuon nojalla mielestäsi poliittisesti epäkorrekti?

Petri Kaivanto

Ei, vaan mainos on laiton ja perikunnilla on mahdollisuus pyytää oikeudenkäynnissä vahingonkorvauksia, mikäli luvat eivät ole kunnossa.

Tekijänoikeuslain 1. luvun 3§:

"Kun teoksesta valmistetaan kappale tai teos kokonaan tai osittain saatetaan yleisön saataviin, on tekijä ilmoitettava sillä tavoin kuin hyvä tapa vaatii.

Teosta älköön muutettako tekijän kirjallista tai taiteellista arvoa tahi omalaatuisuutta loukkaavalla tavalla, älköönkä sitä myöskään saatettako yleisön saataviin tekijää sanotuin tavoin loukkaavassa muodossa tai yhteydessä.

Oikeudesta, joka tekijällä on tämän pykälän mukaan, hän voi sitovasti luopua vain mikäli kysymyksessä on laadultaan ja laajuudeltaan rajoitettu teoksen käyttäminen."

Teosto ei asiakassopimuksensa perusteella voi antaa lupia uskonnolliseen, poliittiseen tai pornografiseen käyttötarkoitukseen eikä mainokseen tai elokuvaan, vaan ainoastaan välittää oikeudenhaltijoiden yhteystietoja lupien pyytämistä varten. Oletteko koskaan esim. katsoneet elokuvien lopputekstejä: niissäkin ilmoitetaan tarkat tiedot kaikesta käytetystä musiikista, vaikka kyse olisi vain muutamasta sekunnista?

Kahden ja puolen minuutin mainoksessa ainakin pitäisi kertoa tekijöiden nimet. Sitä taatusti hyvä tapa vaatii.
O tempora, o mores!

Peter Hallberg

Tekijänoikeuden sisältö ei valkene pykäliä kopioimalla. Tekijänoikeuslain viitatussa kohdassa on kysymys ns. moraalisista oikeuksista. Näitä oikeuksia ei voi pääsääntöisesti luovuttaa (suom. myydä tai lahjoittaa). Teosto hallinnoi ainoastaan tekijänoikeuden luovutuskelpoista osaa, ts. taloudellisia oikeuksia (TekijäL 1:2). Samasta syystä Teosto ei luonnollisesti voi mitenkään antaa lupaa moraalisten oikeuksien käyttöön. Taloudellset ja moraaliset oikeudet ovat eri asia.

Moraalisien oikeuksien käyttöön ei tarvita kenenkään ennakkolupaa. Jos teoksen saa esittää (kuten Finlandian saa), siihen ei sen kummemmin tarvitse Sibeliuksen perikunnan lupaa kysellä. Tilanne muuttuu, jos esittäminen tapahtuu kuten laki sanoo "taiteellista arvoa tahi omalaatuisuutta loukkaavalla tavalla". Missään ei sanota, että poliittinen tai uskonnollien käyttö olisi automaattisesti kiellettyä. Näin ei myöskään ole oikeuskäytännössä. Tässä ratkaisee esittäjän oma harkinta ja hyvä maku.

Käsi sydämelle. Kuinka moni väittää, että kyseinen esitys jollakin objektiiviisella (ts. kaikille yleisesti havaittavalla) tavalla loukkaa Finlandian taiteellista arvoa tahi omalaatuisuutta? Se, että itse kannattaa Niinistöä tai että Haavisto vain muuten ärsyttää, ei ole mikään juridinen argumentti.

Luonnollisesti Sibeliuksen perikunnalla on asiassa intressi ja se tulkitsee asiaa omista lähtökohdistaan. Mihinkään toimenpiteisiin se ei kuitenkaan ryhdy. Käräjäoikeudessa riski jutun häviämiseen olisi hyvin todennäköinen. Tekijänoikeuden rajat ovat häilyviä ja sananvapautta tulkitaan laajentavasti erityisesti sen ydinalueella ts. poliittisessa toiminnassa. Tilane olisi toinen, jos esityksellä myytäisiin kaupallista tuotetta.

PS. Lakia ahtaasti tulkiten voidaan sanoa, että tekijän nimi olisi tullut kertoa. Toisaalta a) kuinka moni ei tiedä, että Finlandian säveltäjä on Sibelius b) kuinka monta kertaa olette kuulleet radiossa kappaleen ilman, että säveltäjää ei mainita?

Jukka Johansson

Kaivanto

"Ei, vaan mainos on laiton ja perikunnilla on mahdollisuus pyytää oikeudenkäynnissä vahingonkorvauksia, mikäli luvat eivät ole kunnossa."

- Onko se laiton? Et ole siitä esittänyt mitään todistetta. Ota selvää ja tule sitten selvityksinesi tänne. Ihan turha huudella tuollaisia, koska et asiasta mitään tiedä.

Jukka Johansson

Asia on hyvin vakava JOS. No onko vai ei? Selvitä asiaa ennen kuin tuomitset. Selvitä samaan syssyyn sitten esimerkiksi Kuosmasen esiintymiset Finlandioineen kun kerran vauhtiin pääset.

Käyttäjän johanhacklin kuva
johan hacklin

Jukka poikani (johans´son)! selvitäppäs itse!

Kalle Penttinen

"Haaviston kampanja: Lupaa kysyttiin kustantajalta

Pekka Haaviston kampanja on yllättynyt kuullessaan tekijänoikeusongelmista Finlandian käyttöön liittyen. Kampanjatiimi oli yhteydessä Teostoon, josta heidät on ohjattu Sibeliuksen saksalaisen kustantajan puheille.

– Kysyimme Saksasta lupaa, ja se tuli puolessa päivässä. Lupa käyttää Finlandiaa maksoi 200 euroa, Haaviston kampanjapäällikkö Riiikka Kämppi sanoo.

Kämpin mukaan heille ei missään vaiheessa sanottu, että lupaa olisi pitänyt pyytää Sibeliuksen perikunnalta.

– Olin vain iloisesti yllättynyt, että tämä meni niin kivuttomasti ja nopeasti, kun tällaisten asioiden hoitaminen on usein niin vaikeaa, hän sanoo.

Tekijänoikeusongelmista kuullessaan Kämppi sanoo pahoittelevansa tapahtunutta.

– Olen kovin pahoillani, kun kuulen tästä."

http://www.iltasanomat.fi/presidentinvaalit/sibeli...

Käyttäjän johanhacklin kuva
johan hacklin

Entäs Sanoittajan Oikeudet?

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Hyvä poitti. Esittämiseen tarvitaan sekä säveltäjän että sanoittajan oikeudet.

VA Koskinniemen perikunta, anyone?

Käyttäjän johanhacklin kuva
johan hacklin

Neiti Kämpin pitäisi olla ammattilainen ja jos ei... asiallinen ihminen ottaa selvää asioista... ainakin niin tekisin itse!

Jouni Haimi

Ja eikös juuri sidbeliuksen oikeudenomistajat ole aika nuukia antamaan lupia juuri mainoskäyttöön?

Harri Rautiainen

"– Olisimmeko antaneet luvan tukea yhtä presidenttiehdokasta? Emme olisi, se on ihan selvä", sanoo Sibeliuksen perikunnan Pentti Virkkunen.

Käyttäjän johanhacklin kuva
johan hacklin

Samaa mieltä P.Kaivannon kanssa.

Jari Niemi

Aivan loistava mainos. Nämä presidentinvaalit ovat olleet joka tavalla hieno, kansaa yhdistävä kokemus. Siksikin Finlandia sopii erinomaisesti juuri näihin presidentivaaleihin. Toiselle kierrokselle äänestetyt ehdokkaat ovat kunnioittaneet toisiaan ja herrojen keskusteluja on ollut ilo seurata. Kävi tänä iltana kuinka tahansa, Suomi tulee saamaan loistavan presidentin ja kansa on varmasti yhtenäisempi kuin ennen näitä vaaleja.

Kaisa Jalis

Ei ole. Niinistö on limanuljaska, eikä tule koskaan voittamaan sydämiä. Suomen haaskalla Kokoomus kyntää.

Tuula Saskia

Tässä taas kerran esimerkki siitä, kuinka "hienostuneesti" Haaviston kannattajat asiansa ja tukensa esittävät.

Kummallista, että löydätkin toinen toistaan törkeämpia sanontoja. Taitaa sielusi hetteikössä kiehua mustista mustin katkeruuden keitos. Ja vielä kehtaakin mainita sanan sydän.

Tosin tämä Jalas lienee kuitenkin ääriesimerkki.

Heikki Ojala

juuri tuollaisten "suvaitsevaisten" takia oli äänestettävä Niinistöä - vaikka kokoomuksen nykyistä johtoa inhoankin syvästi

Käyttäjän airjuri kuva
Juri Laihonen

Oman lusikkansa soppaan varmaan haluaisi myös gramex. Teosto kun ei o ainoo paikka mistä lupia pitää pyytää ja joille pitää maksaa, jos soitat musaa "julksiessa" tilassa.

Harri Rautiainen

Ei haluaisi. Gramex on tekemisissä vain tallenteiden kanssa.

Peter Hallberg

Juuri näin. Gramex hoitaa esittäjien oikeuksia. Eiköhän esittäjät ole itse tässä tienneet, mihin ryhtyvät. Tuskin ryhtyvät esittämään korvausvaatimuksia itselleen.

Käyttäjän airjuri kuva
Juri Laihonen

jaha, kumasti sitä joutu gramexille ilmotuksen tekemään myös aikoinaan kun soitettiin livemusaa julkisessa tilassa. Miksi piti näin tehä, jos ei kerta tarvi? Vai kusettiko se virkailija joka ilmotusta otti vastaan?

Käyttäjän johanhacklin kuva
johan hacklin

Ossi, onko sinulla luvat käyttää sibeliuksen logoa ynnä kaikkea tuota muuta.....toiseksi tuo "heillä on ihaan varmaan luvat" moneen kertaan ei vakuuta, ei, ihan oikeesti!

Kaisa Jalis

Huvittavaa.

Kateutta, josta Kokoomuslaiset (Niinistön nimittämänä) mielenterveyden ongelmana saavat kärsiä aina. Heiltä puuttuu aina jotain: ainakin euro tai pari uupuu.

Käyttäjän johanhacklin kuva
johan hacklin

Kaisa Kulta en ole kokooomuslainen. Ja tuo viittaus mielenterveysongelmiin on rasistinen. Kansalta puuttuu mielestäni 200-500 euroa

Käyttäjän johanhacklin kuva
johan hacklin

Ja Kaisa Kulta minusta on mukavampi nauraa yhdessä kuin Äristä ;)

Kaisa Jalis

Henkinen voitto on Haaviston, oli lopputulos mitä hyvänsä.

Niinistö ja Niinistön materialistiset ihailijat saavat kärsiä köyhästä mielestä - ja me muut joudumme kärsimään siinä sivussa, kunnes:

vapaudumme SORRON yöstä 6 vuoden päästä.

Käyttäjän johanhacklin kuva
johan hacklin

Kaisa Kullalla on tainnut jäädä lukematta Ilmari Kiannon "Punainen Viiva"
Hieno kirja jonka kirjoittaja istui vankilassa turhan päiten... Kieli Tulkintojen Takia...

Petri Kaivanto

Ilta-Sanomien uutisen perusteella voidaan päätellä vain, että:

1. Sibeliuksen kustantaja on menetellyt väärin, koska heillä ei ollut Sibeliuksen kanssa tehdyn kustannussopimuksen perusteella oikeutta myöntää käyttölupaa poliittiseen mainokseen
2. Teoston asiakaspalvelija ei ole kenties ymmärtänyt asian merkitystä antaessaan yhteystietoja tai sitten luurin toisessa päässä ei ole kuunneltu
3. Tekstin oikeuksista ei Ilta-Sanomien uutinen kerro mitään. Tutkittuani Teoston teosrekisteriä on pääteltävissä, että tekstiä ei ole kustannettu, joten lupa olisi pitänyt kysyä Veikko Antero Koskenniemen perikunnalta.

Edellä kirjoittaneen Peter Hallbergin mukaan luvaton käyttö poliittisessa yhteydessä ei ole juridinen argumentti. Kyllä se nimenomaan on juuri tekijänoikeuslain tarkoittama tekijänoikeuden loukkaus. Tekijällä on yksinoikeus määrätä teoksensa kaikesta käytöstä. Se, että Teosto ei juuri moraalisia oikeuksia valvo, ei tee niistä mitenkään vähäpätöisempiä. On aivan turha keskustella siitä, kuinka tyylikkäästi tai tyylittömästi teosta käytetään yhteydessä, johon lupa pitäisi tekijöiltä pyytää.

Sitä en voi esim. kieltää, jos olemassa olevaa teostani lauletaan karaokessa huonosti ja nuotin vierestä, kuten tapahtuukin, mutta kun asiaan liittyy vieläpä rahaa, niin kuin esim. tässä tapauksessa, MTV3 tuskin on antanut mainosaikaa ilmaiseksi, asia on täysin selvä.

Kokonaan toinen keskustelunaihe tuli esiin Säveltäjien ja Sanoittajien FB-ryhmässä: "Jos ehdokkaaan tukikonsertissa esitetään musaa, pitääkö tekijältä olla lupa. Haaviston tukikonserteissa on tainnut olla aika paljon esittäjien omaa musaa. Entä siinä Kampin Niinistö-konsertissa?"

Minusta pitää kysyä luvat. Nämähän ovat olleet U.S.A.:n presidentinvaaleissa aika suurenkin kohun kysymyksiä, kun tekijät tai esittäjät ovat suuttuneet biisiensä käyttämisestä kampanjoissa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kun vaalihuoneistot ovat enää auki vain parikymmnetä minuuttia ja ex-nörtti avasi tämän Pandoran lippaan, niin kysynpä, tietääkö hän nelikirjaimisen lyhenteen EAFP? Ja erityisesti sen etymologian?

Käyttäjän johanhacklin kuva
johan hacklin

Tee tuhmaa ja pyydä anteeksi..... helpompaa kuin kiellon saanti etukäteen?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olet selkeästi try ... except miehiä. Vaikka pistit kyllä pari omaa piikkiä, jotka muuttavat hiukan tulkinnan vivahdetta ja jopa logiikkaa. Erityisesti siitä riippuen, miten rytmittää lauseen. Etymologia?

Käyttäjän johanhacklin kuva
johan hacklin

:) perustuu 4 omaan lapseen tuo logiikka... etymologia.. hmmmm... ootappas kun otan hieman ja poltan sauhukkeen tai pari kuten sibbe sekä kumppanit kampissa ja mietin...
tarkennappas omaa kommenttiasi se on hiukan laaja ja epämääräinen ;)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Asia vilpitön. Se, että olet neljän lapsen isä, selittää kyllä käyttämäsi version logiikasta. Koet tehtävän ilmeisesti haastavana, joten en anna lisää vihjeitä. (Sauhuttelu voi olla epäterveellistä mutta jokainen saa valita omat myrkkynsä.)

Olit jo kommentoinut. Joudun vähän miettimään, miten antaisin lisävihjeen ilman, että se vie suoraan lähteelle.

Ok, liittyy henkilöön, jota voidaan pitää debuggaus käsitteen luojana. Nimetty myös sukupuolestaan huolimatta tietojenkäsittelytieteen vuoden mieheksi.

Käyttäjän johanhacklin kuva
johan hacklin

Tuonhan voi ajatella niin monelta kantilta, vai kuinka? Historialliselta, Uskonnolliselta, Kielelliseltä, Etniseltä.... lähteet ovat aina kivoja.... try excer..?

eli ei liity aiheeseen/etymologiaan mitenkään loppujen lopuksi ko. henkilö :( petyin ihan oikeasti

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Näinhän sitä helposti käy, jos yrittää olla liian nokkela. Varsinkin tuo etymologia taisi olla huono valinta vaikka kyse onkin ilmauksen alkuperästä.

Rouva Hopper ilmeisestikin totesi aikanaan, että saadakseen asioita läpi, kannattaa tehdä ne ensin ja kysyä sitten lupa. Sama ajatus on sitten toteutettu myös ohjelmointikielten try ... except käsittelyssä. Suoritetaan lause ja mikäli joudutaan virheeseen, käsitellään sitten se virhe.

http://docs.python.org/glossary.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Grace_Hopper
http://web.archive.org/web/20090114165606/http://w...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ei, ei se ollut European Association of Fish Pathologists.

Petri Kaivanto

Rennyn tuottaja on taatusti hoitanut luvat kuntoon.

MTV3 on käsittääkseni laskuttanut Haaviston kampanjaa ihan tariffien mukaan, vaikka mainos muuten olisikin tehty talkoilla.

200 € on silkkaa vittuilua siitä, että lupaa ei edes kysytty asiallisesti perikunnan edustajalta. IS:n julkaiseman haastattelun perusteella sitä ei olisi herunut. Jos olisin Sibeliuksen perillinen vaatisin muilta perikunnan jäseniltä, että kustannussopimus purettaisiin.

Käyttäjän johanhacklin kuva
johan hacklin

Niin kysehän on siitä että on käytetty poliittiseen tarkoitukseen ja kysymys on myös V.A.Koskenniemen perikunnan oikeuksista ei pelkästään Sibeliuksen.

Käyttäjän johanhacklin kuva
johan hacklin

Kimmo sinun hengentuotokset ovat sinun oma asiasi ja voit antaa niille vapaan käytön. Finlandian suhteen vapautta ei ole annettu, ei tekstin eikä sävelen piste. Eli kunnioita myös muiden poikeuksia.
Ja Peter sinä et onneksi ole tuomiovaltainen...ethän?

Peter Hallberg

En ole. Satun vain ammattini puolesta tietämään ko asiasta keskimääräistä enemmän.

Käyttäjän johanhacklin kuva
johan hacklin

Kimmo, sehän on hienoa! Siltikin muilla on päätösvalta omiin tuotoksiin.
Peter ei se tee sinusta silti tuomiovaltaista, eihän?

Käyttäjän johanhacklin kuva
johan hacklin

nyt alkaa naurattamaan... älä jankkaa...Mitä tuotoksia sinulla on kansallisarkistossa haluan todella lukea ne. Menen heti huomenna tsekkaamaan jos sopii? Lähinnä sen vuoksi, että haluan ymmärtää ajatuksen juoksuasi, ihan kunnioittavasti. yours Johan

Käyttäjän henrimikkonen kuva
Henri Mikkonen

Naurettavaa pikkusieluisuutta. Sibelius on puskenut koiranputkea jo puoli vuosisataa, mutta hän on edelleen Suomen parhaiten tienaava artisti. Toistasataa perikuntalaista tekee vuosittain kymmenien tuhansien tiliä täysin tyhjästä ilman mitään omaa ansiota! Edes kukaan perikunnan isoisistä tai -äideistä ei ollut vielä edes syntynyt, kun Finlandia sävellettiin, puhumattakaan näistä nykyisistä edunsaajista. Mennäänköhän jo viidettä polvea!

Ja nämä pummit, jotka ovat tienanneet Sibeliuksen vuosisadan takaisella työllä kymmeniä ja kymmeniä miljoonia, kokevat vielä oikeudekseen vaatia ettei Finlandiaa saa käyttää poliittisessa toiminnasssa!

Finlandiaa läpipolitisoituneempaa sävellystä on vaikea Suomen historiasta keksiä. Koko sävellys on itsessään suurin poliittinen message, mitä täällä on ikinä tehty.

Hävetköön koko ahne perikunta, ja häpeäisit sinä Petri Kaivanto, että jaksat näitä pummeja täällä puolustella. Kyseessä on vain musiikkiteollisuuden lobbaamien naurettavien suoja-aikojen aiheuttama anomalia, joka ylipäätään mahdollistaa sen, että toistasataa vuotta vanha kansallisteos on vieläkin yksityisomaisuutta.

Äänestin Niinistöä.

Petri Kaivanto

Ihmeellisiä olkiukkoja ja kliseitä ilma sakeanaan. Haukut väärää puuta.

En häpeä laillisuusjärjestyksen kannattamista enkä sitä että minusta lain pitää olla kaikille sama, läpinäkyvä ja ymmärrettävä. Huonoja lakeja pitää muuttaa ja purkaa, mutta niitä ei muuteta huutoäänestyksillä tai kansalaistottelemattomuudella. Toki sellaisilla tempauksilla voidaan osoittaa lakien epäoikeudenmukaisuus tai epäkuranttius ja kannatan sellaistakin. Tämä ei nyt ehkä ollut oikea paikka sosialisoida Finlandiaa tai mitään muutakaan teosta varsinkaan, kun tarkoitus ei tainnut olla kritisoida suoja-aikoja ;)

Itse vastustin äänekkäästi suoja-aikojen pidentämistä ja minusta niitä ehdottomasti pitäisi lyhentää. Elinikä + yksi sukupolvi eli noin 20-25 vuotta olisi ihan riittävä. Olen pitänyt ja tulen pitämään tätä näkökantaani esillä mailla, merillä ja ilmassa, mm. Teoston ja Säveltäjien ja Sanoittajien jäsenenä.

Peter Hallberg

Komppaan Petriä. Moni muukin nauttii perintöomaisuudesta, eikä siitä ole tapana syyllistää. Sitä paitsi Sibeliuksen perikunta lahjoittaa tuotosta joka vuosi huomattavan osan taiteelle.

Markku Ollikainen

Hyvä Suomi! Finlandia kuvaa tilannetta tosi hyvin.

Niinistö on saanut yli 65% esivaalin äänistä. Tämä kertoo, etteivät suomalaiset halunneet vieläkään vihervasemmiston harrastaman, suomalaisuutta tuhoavan arvoanarkistisen "sorron" alle.

Samasta suomalaisesta elämästä on taisteltu Suomen historiassa monessa muodossa aikaisemminkin. Jo ennen itsenäistymistä pakkovenäläistämisen vuosina, suurten sotien aikana Stalinin halutessa laajentaa kommunistista onnelaansa, sotien jälkeen Valpon ja punaradion vaikeina vuosina, myöhempienkin vasureiden vyöryttäessä suomalaisuutta ja sen arvoja.

Finlandia kuvaa todella hyvin suomalaista taistelua olemassaolostaan, ei vain Suomi -nimisenä valtiona jossakin, vaan myös historian jatkumossa korkeatasoisen maailmankuvan ja siitä nousevien, hyvän elämän takaavien arvojen paikkana.

Toivottavasti iän ja elämänkokemuksen lisääntyessä nykyiset haavistolaisetkin voivat nähdä näitä suomalaisuuden suurempia näköaloja ja voivat olla rakentavasti mukana maailmalle malliksi kelpaavan Suomen rakentamisessa.

Petri Kaivanto

Kyse on myös rahasta. MTV3 tuskin on antanut mainosaikaa ilmaiseksi. Pidän 200 €:n korvausta todella alhaisena suhteessa mainoksen tekokustannuksiin (jos olisi tehty markkinahinnoilla) sekä MTV3:n sekuntihintaan lauantai-illan prime timessa.

Käyttäjän johanhacklin kuva
johan hacklin

Olen P.Kaivannon kanssa samaa mieltä!

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Muutama kommentti tässäkin ketjussa saa ihmettelemään kuinka selkeäkin ironia saattaa mennä ohi ihmisiltä.

Taisivat kuitenkin olla Niinistön puolella ;)

Peter Hallberg

Pysyäkseni ironian puolella, Ossi kyllä syyllistyy tavaramerkin (rek.nro 234115) luvattomaan käyttön ;-)

Tuula Saskia

No niin , Jalis.

"Limanuljaska" on Suomen seuraava presidentti.

En tietenkään oleta sinulta vähäisintäkään anteeksipyyntöä:

kylvet rauhassa omissa syövereissäsi.

Heikki Ojala

kukaan ei tainnut mainita tätä:
kun Finlandian esitys/mainos yhtäkkiä alkoi siitähän ei tiennyt alussa ollenkaan mikä on kyseessä, kuten usein nykyään
- onko kyseessä jokin maikkarin "äänestäkää ihmiset"- mainos
- sitten kun ilmeni että oho taitavat vetää koko hymnin (aika kallista) olisiko tämä Kokoomuksen riistoporvarien satsaus Niinistölle...
- eikö kenellekään muulle kuin minulle ollut yllätys että mainos olikin Haaviston tukiryhmän?

Yritinpä korva kovana hakea virheitä tuosta ällistyttävän komeasta kuorolauluesityksestä mutta niitä ei taida siinä olla niin yhtään.
Ohhoh ihan täydellinen suoritus minusta, voiko noin hyviä ollakaan

Toimituksen poiminnat