Ossi Mäntylahti Tietojärjestelmämies

Helsingin Vihreiden hissikoe

Helsingin kaupunginhallituksessa on tänään käsittelyssä erittäin tärkeä asia, joka toivottavasti saa laajaa kannatusta kaikilta pääkaupunkimme päättäjiltä. Kyse on asemakaavamuutoksesta Kruunuhaan alueelle. Asemakaavan muutoksella halutaan sallia hissien rakentaminen vanhojen talojen rappukäytäviin.

Kaavamuutos on erittäin perusteltu. Hissit asuinrakennuksissa mahdollistavat liikuntarajoitteisten asumisen näissä taloissa. On kaikin puolin perusteltua, että näiden rakentaminen sallitaan.

Asiasta on tehty laaja ja perusteellinen valmistelu. Tarjolla on muun muassa päätösehdotus, asemakaavaehdotus, vaikutusten kohdeinventointi ja 44 sivun mittainen vuorovaikutusraportti.

Asiaa on junnattu vuosikausia ja jostain kumman syystä erityisesti Vihreät ovat asettuneet poikkiteloin päätöksen kanssa. He vastustavat taloyhtiöiden oikeutta rakentaa hissejä omiin taloihinsa. Erityisesti Mari Holopainen (vihr.), Heli Puura (sd.) ja Osmo Soininvaara (vihr.) ovat olleet asian suhteen ihmeellisiä änkyröitä. He esimerkiksi torppasivat Männistön ehdotuksen, jonka mukaan hissien rakentaminen pitäisi olla aina mahdollista.

Miksi ihmeessä?

Vihreiden Outi Alanko-Kahiluotokin juuri hetki sitten täällä Uuden Suomen blogeissa peräänkuulutti Helsingin alueiden tasapainoa. Alueiden tasapainoon tulee ehdottomasti kuulua asumisen mahdollistaminen vanhoille ja liikuntarajoitteisille. Sisätilojen jugendromantiikan ihannointi ei saa olla esteenä järkeville rakennusprojekteille.

Kysynkin näin julkisesti Helsingin Vihreiltä kaupunginvaltuutetuilta: miksi haluatte estää hissien rakentamisen vanhoihin taloihin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Peter Hallberg

Eiköhän kysymys ole hieman turha, kun argumentit molemmin puolin ovat yleisesti tiedossa: toisessa vaakakaupissa painavat esteettömyys ja omaisuuden suoja, toisessa arkkitehtoniset ja kulttuurihistorialliset arvot. Kuten useimmissa yhteiskunnallisissa asioissa, joudutaan vastausta hakemaan punnitsemalla eri argumentteja keskenään. Sitä paljon puhuttua populismia on väittää, että toinen vaakakuppi on tyhjä.

"Sisätilojen jugendromantiikan ihannointi ei saa olla esteenä järkeville rakennusprojekteille".

Vastaavasti uusrenessanssin "ihannointi" estää Senaatintorilla tapahtuvan "järkevän" rakentamisen.

Harri Rautiainen

"Alueiden tasapainoon tulee ehdottomasti kuulua asumisen mahdollistaminen vanhoille ja liikuntarajoitteisille."

Olet väärässä, Ossi. Vihreät tarkoittavat 'alueiden tasapainolla' sitä, että Kruunuhaan jugend-talojen ylimpiin kerroksiin tulee asuttaa maahanmuuttajaperheitä. Asunnot ovat riittävän tilavia kymmenlapsiselle porukalle ja savanneilla karaistuneet kintut jaksavat kiivetä kolmanteen kerrokseen.

Marko Räsänen

Minun puolesta voisi rakentaa, mutta ilman veronmaksajien avustuksia. Hissien rakentaminen vanhoihin taloihin on kultakaivos hissiyhtiöille, jonka mahdollistaa älyttömät tuet verovaroista. Se on pahimman luokan varastamista. Mikäli taloyhtiöllä ei ole varaa rakentaa hissiä ilman tukia, niin hissiä ei tarvita.

Toimituksen poiminnat