Ossi Mäntylahti Tietojärjestelmämies

Eipäs hätäillä aselain kanssa

Norjan terrori-iskun jälkeen poliisijohtaja Pentti Saira ja ulkoministeri Erkki Tuomioja ovat ilmoittaneet julkisuudessa haluavansa kiristää Suomen aselakia.

Mikä ihmeen selkäydinreaktio tämä on?

Suomen aselakiahan kiristettiin juuri erittäin tuntuvasti Jokelan ja Kauhajoen tapahtumien jälkeen.

Aselain kiristämiselle oli periaatteessa Jokelan, Kauhajoen ja Sanna Sillanpään casejen jälkeen hyviä perusteita. Toteuttamisen yksityiskohdista voidaan olla monta mieltä. Silti kiistatonta on, että ampuma-aseharrastajilta voidaan edellyttää erityistä huolellisuutta ja nuhteettomuutta.

Minusta ampuma-aseita voitaisiin vallan hyvin myöntää vain sellaisille varusmiespalvelun hyväksytysti suorittaneille henkilöille, joilla ei ole lääkehistoriassa merkintöjä psyykelääkkeiden napsimisesta.

Kun muistetaan miten vähän aikaa - pari hassua viikkoa - uuden aselain voimaanastumisesta on, kuulostaa todella kummalliselta lähteä uudistamaan lakia saman tien.

Lainsäätäjiltä on aiheellista odottaa kylmäveristä ja rauhallista harkintaa. Tunnepitoiset paniikkireaktiot eivät ole kenenkään etu.

Ps.

Olen kirjoittanut aselakiasioista myös otsikolla Roistot saavat aina aseita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (76 kommenttia)

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

Kaimani Brysselin pormestari Freddy Thielemansin mukaan, Brysselistä kalashnikov voi ostaa sadalla eurolla.
Onneksi Tanska tiukensi rajavalvonnan, vielä kun toiset reitit saisi tukittua.

Enni Kulovaara

Mihin suomalainen tarvitsee asetta?

Gunnar Lahti

Sillä voi vaikkapa ampua tyhmien kysymysten esittäjiä...

Enni Kulovaara

Hmm...

Vaikuttaa uhkaavalta, jos ei siis ollut kyseessä huono vitsi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ainoat tyhmät kysymykset ovat ne, jotka jätetään esittämättä. Ennin kysymys oli ihan asiallinen.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Mielenkiintoista on, että osa suomalaisista haluaa väheksyä ampumaharrastusta. Ampumaharrastus opettaa henkistä ja fyysistä itsensä hallintaa.

Se on myös mielenkiintoista, että reserviläisten ampumataidon yllläpito nähdään pahana. Miksiköhän ? Reserviläisten hyvä ampumataito on tärkeä osa luotettavaa maanpuolustuskykyä. Onko huono asia, että suomalaiset ylläpitävät maanpuolustuskykyä ?

Ampamaradalla johdetusti suoritettavissa ammunnoissa turvallisuus on tärkeimmällä sijalla.

Mikko Niskasaari

Enni Kulovaara:
"Mihin suomalainen tarvitsee asetta?"

1.
Asetta tarvitaan muun muassa urheiluammunnassa. En suostu vaihtamaan asetta ritsaan. Jälkimmäisen osumatarkkuus on niin huono, ettei harjoittelussa ole mitään järkeä.

Urheiluammunta kehittää keskittymiskykyä, itsensä hallitsemista pienimpiä lihaksia myöten, ja se on myös loistava tekosyy pitää kuntoansa yllä. Alan harrastajat jatkavatkin tyypillisesti erittäin pitkään, paljon pitempään kuin missään muussa lajissa. 70-vuotias ei ole harvinainen näky ampuma-radalla.

Ammunta on muuten ainoa doping-vapaa urheilulaji, ja taatusti ainoa, jonka katsomossa ei vello lauma humalaisia. Tosin minun mielestäni ammunta ei ole urheilua, vaan taidetta.

2.
Metsästäjät tarvitsevat välttämättä asetta. Ritsoilla ei saa metsästää, eikä sillä saa kuin pikkulintuja, joita syövät vai eteläeurooppalaiset.

3.
Rserviläiset tarvitsevat asetta, sillä tositilanteessa heidän olisi osattava käyttää sitä, eikä ritsaa, jota vihulainen ei usko.

Enni Kulovaara

Mikko.

"
Enni Kulovaara:
"Mihin suomalainen tarvitsee asetta?"

1.
Asetta tarvitaan muun muassa urheiluammunnassa. En suostu vaihtamaan asetta ritsaan. Jälkimmäisen osumatarkkuus on niin huono, ettei harjoittelussa ole mitään järkeä."

- Miten tämänkin nyt sanoisi. Sinä et sitä asetta TARVITSE.

"Urheiluammunta kehittää keskittymiskykyä, itsensä hallitsemista pienimpiä lihaksia myöten, ja se on myös loistava tekosyy pitää kuntoansa yllä. Alan harrastajat jatkavatkin tyypillisesti erittäin pitkään, paljon pitempään kuin missään muussa lajissa. 70-vuotias ei ole harvinainen näky ampuma-radalla."

- So? Pitsinnypläys ajaa saman asian.

"Ammunta on muuten ainoa doping-vapaa urheilulaji, ja taatusti ainoa, jonka katsomossa ei vello lauma humalaisia. Tosin minun mielestäni ammunta ei ole urheilua, vaan taidetta."

- Älytöntä vetää dopingia tähän.

"2.
Metsästäjät tarvitsevat välttämättä asetta. Ritsoilla ei saa metsästää, eikä sillä saa kuin pikkulintuja, joita syövät vai eteläeurooppalaiset."

- Metsästää eivät saa kuin metsästysseuran jäsenet. Vuosimaksu on suuri. korjaa jos olen väärässä.

"3.
Rserviläiset tarvitsevat asetta, sillä tositilanteessa heidän olisi osattava käyttää sitä, eikä ritsaa, jota vihulainen ei usko."

- Älyttömin perustelu, jonka olen kuullut. Oletko sinä muka saanut aseluvan sillä perusteella, että haluat puolustaa Suomea vihulaiselta?

Mikko Niskasaari

Enni Kulovaara:
"Miten tämänkin nyt sanoisi. Sinä et sitä asetta TARVITSE."

Ihminen ei TARVITSE kuin noin 1500-2000 kaloria ja noin 2 litraa vettä / vrk, hieman unta, 6 tuntia riittää, ja kohtalaisen kuivan ja lämpimän nukkumapaikan.

Enni Kulovaara voi muuttaa yhteiskuntaan, jossa tyydytään pelkästään tähän, mutta turha pyytää ainakaan minua matkaan.

Kulovaara:

"So? Pitsinnypläys ajaa saman asian."

Kukaan ei TARVITSE pitsinnypläystä.

Kulovaara:

"Metsästää eivät saa kuin metsästysseuran jäsenet."

Täyttä roskaa. Perustuslaki kieltää yhdistysten pakkojäsenyyden.

Kulovaara:
"Oletko sinä muka saanut aseluvan sillä perusteella, että haluat puolustaa Suomea vihulaiselta?"

Suomen armeija perustuu reserville. Siitä ei tarvitse pitää, avoimessa yhteiskunnassa sen mielekkyydestä on oikeus olla eri mieltä. Kuitenkin vain idiootti kieltää kiistattoman faktan.
Kun armeija perustuu reserville, on paitsi luonnollista myös tarpeellista, että reservi harjoittelee. Armeijalla ei ole varaa järjestää niin paljon kertausharjoituksia, että ampumataito pysyisi yllä. Siksi reserviläistoiminta on yksi niistä lakisääteisistä perusteista, jolla saa luvan ampuma-aseeseen.

Enni Kulovaara

Mikko.

"Kun armeija perustuu reserville, on paitsi luonnollista myös tarpeellista, että reservi harjoittelee. Armeijalla ei ole varaa järjestää niin paljon kertausharjoituksia, että ampumataito pysyisi yllä. Siksi reserviläistoiminta on yksi niistä lakisääteisistä perusteista, jolla saa luvan ampuma-aseeseen."

- Tuohonko sinä perustat aselait? Tunnen paljon eri-ikäisiä miehiä, mutta vaikka suurin osa heistä on armeijan käyneitä, niin kukaan heistä ei ole minkään ampumaseuran jäsen.

Mikko Niskasaari

Enni Kulovaara:
"Tunnen paljon eri-ikäisiä miehiä, mutta vaikka suurin osa heistä on armeijan käyneitä, niin kukaan heistä ei ole minkään ampumaseuran jäsen."

Hölmö esitys.

En vaadi ketään harrastamaan ammuntaa. Se on täysin vapaaehtoista.
Sietämätöntä on se, että kaikenmaailman pitsinnyplääjät selittävät muitta mutkitta, etten minä (ja muut) saa harrastaa ammuntaa, "kun ei mä ja mun kaveritkaan kerta niin tehä".

Pentti Juhani Järvinen

Ennille,

Suomessa suomalainen saattoi tarvita asetta kotirauhan puolustamiseksi, ainakin Kokoomuksen, Kepun ja Demareiden presidenttien aikana. Toinen mahdollisuus oli muuttaa ulos maasta, mikä oli ratkaisuni. Myös valinta ao hyyppiöiden alaisen vankilan ja vapauden välillä.

Jouni Kokkonen

Hyvä Enni. Taidat olla kaupunkilainen, luultavasti Helsingistä, etkä voisi kuvitellakaan ajavasi kehä III:n ulkopuolelle koska et näytä tietävän mistään mitään.

Itse käytän aseitani metsästykseen, enimmäkseen jahtaan hirviä ja valkohäntäpeuroja. Toinen tapa niiden harventamiseksi olisivat autojen konepellit. Kumpi sinun mielestäsi on parempi? Tietenkin, jos niitä ei metsästettäisi niin sudet ja karhut leviäisivät ja lisääntyisivät. Hyvin nopeasti ne siirtyisivät myös kaupunkeihin, tosin Helsinki olisi varmaan kauan turvassa niiltä, muttei loputtomasti.

Enni Kulovaara

Asun kaupungissa, totta. En aja autolla missään, koska en omista autoa. Polkupyörällä ajelen ja bussilla.

Sinä siis perustelet tappamishalusi sillä, että muuten ne valkohäntäpeurat tulee ja syö meidät. Niin vai?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Sen enempää ottamatta kantaa pohdintaan, mikä olisi hyvä kriteeri laillisen tuliaseen kantolupaan muistuttaisin, että lakipykälien kiristäminen on pääosin täyttä teatteria. Joka ainoa kerta, kun jotain tällaista sattuu vedetään johtopäätökset siihen malliin, ettei laki ole tarpeeksi tiukka. Lopulta ei ole kuin poliisi ja Puolustusvoimat ainoina tahoina, joilla saa olla tuliase. Sitten räiskitään taas jossain. Mistäs sitten kiristetään? Kumpi menettää ensimmäisen ampumavälikohtauksen jälkeen kantolupansa, toinenhan menettää sitten seuraavasta tapauksesta.

Miten alati kiristyvää lainsäädäntöä itse asiassa valvottaisiin? Puolustusvoimissa kertoivat minulle, että 10% on käskemistä ja 90% valvontaa. Mihinkään kiveenhakattuja nuo prosentit tuskin ovat, mutta niistä hahmottuu jotain. Minulle ei riitä vastaukseksi se, että kantolupien haun yhteydessä tehdään lisää lääkärintarkastuksia ja sama juttu jo voimassa oleville luville. Lain tarkoitus olisi käsittääkseni estää vastaavanlaiset tragediat ja olen satavarma siitä, ettei se siinä onnistu.

Sama ilmiö tosin toistuu joka puolella yhteiskunnassamme. Oli kyse sitten törkeästä alapääjutusta, pankkikriisistä, ampumistapauksista tai mistä tahansa järjenvastaisesta teosta niin visusti varotaan pohtimasta syitä ja sitä, miten vastaavanlainen järjenvastaisuus poistuisi ihan itsestään.

Tai edes vähenisi, sekin on jotain. Mistä varmaan pitää erikseen muistuttaa, että eilen ei tainnut mitään suurempia tulitaisteluja tai teurastuksia tullut käydyksi? Onkohan aselakimme sitä taustaa vasten peilattuna kenties ihan hyvä näin?

Gunnar Lahti

Nykyinenkin aselaki jo estää käsiaseen saamisen:
"hakijalta vaaditaan myös soveltuvuustesti ja ampumaseuran asekouluttajan antama todistus harrastuneisuudesta", ja
"henkilökohtaisen käsiaseluvan voi saada vasta kahden vuoden aktiivisen harrastamisen jälkeen".

Soveltuvuustestistä en tiedä yksityiskohtia, mutta ampumaseuran asekoulutttaja antaa tietenkin todistuksia vain jäsenille. Se tarkoittaisi pakkojäsenyyttä ampumaseurassa. Yhdistyksen pakkojäsenyys on perustuslain vastaista.
Toisaalta ampumaseuroissa ei vieläkään ole poliisin hyväksymiä ampumakouluttajia, joten miten sen todistuksen voi saada.

Miten voi olla harrastanut aktiivisesti kaksi vuotta ilman asetta?? Käsiasetta ei voi lainata.

Aselaki on siis esimerkki laista, jota noudattamalla päätyy umpiperään. Nykysuomessa näitä löytynee muitakin, kiitos viherstalinisti Braxin.

Aselaki kaipaa todella remonttia, mutta päinvastaiseen suuntaan niin, että mainittu umpiperä poistetaan ja palataan vanhan aselain mukaisiin käytäntöihin.

Gunnar Lahti

Tuomioja on surkea Venäjän kätyri. Olisi parasta, että hän pitäisi suunsa kiinni seuraavat neljä vuotta. Toivottavasti kuitenkin hallitus kaatuu sitä ennen.

Tuomo Kankkunen

Kukaan normaali ihminen ei tarvitse sellaista asearsenaalia, kuin tälläkin hörhöllä oli.

Kukaan tavallinen ihminen ei tarvitse itselataavia käsiaseita.

Ampumaurheilun harrastajien aseet on säilytettävä lukkojen takana harrastus paikoilla.

Toivottavasti päättäjillä on nyt tervettä ryhtiä.

Yksinkertaista "halla-aholaista" populismia ei tarvitse yhtään pelätä.

Vertailkaa tilastoista Suomen tolkutonta aseiden määrää muihin maihin.

S S

...jos Suomessa ei olisi "tolkuton aseiden määrä" siviilikäytössä, täällä suruliputettaisiin tänään kolmiraitaisella lipulla. Minun mielestänihän se ei ole mikään menetys, mutta useimmat arvostavat Suomen itsenäisyyttä. Teille ei vaan kerrottu, että suuri kiitos siitä kuuluu asekätkijöille. Toivottavasti Suomen aseluvat ovat yhden napin alla, joten kun tänne tulee joku miehittäjä tulevaisuudessa niin poliisi voi äkkiä tuhota koko rekisterin.

Tuomo Kankkunen

Itselataavilla käsiaseilla ei Suomea puolusteta.

Ei puolusteta nyt, eikä näin ole tehty aikaisemminkaan.

Asekätkijätkin pistivät jemmaan - ja se oli oikein - vähän järeämpiä aseita -
aseita joita hörhöt eivät pysty käyttämään.

Metsästysaseet kuuluvat suomalaiseen elämänmuotoon.

Tolkutonta määrää käsiaseita ei todellakaan tarvita mihinkään.

Ne kuuluvat viranomaisille, ja ampumaurheilun harrastajille, jolloin niitä
säilytetään lukkojen takana harrastuspaikoilla.

Käyttäjän Kira kuva
Kira Arn

Juhuu, ruotttinmaallahan tätä puolustusvoimat kokeili ja tulivat kokeilullaan aseistaneeksi puolet euroopan laittomista asemarkkinoista.

Elikä jos ei nyt ihan samoja virheitä tehtäs, jooko:-)

S S

... paitsi että ampumarata muodostuu houkuttelevaksi kohteeksi rikollisjärjestön aseidenhankintakeikalle.
Sveitsissä on toteutettu laaja siviiliväestön aseistus:
"In 1994, when the U.S. Congress debated whether to ban "assault weapons," a talk show host asked then-Senator Bill Bradley (New Jersey), a sponsor of the ban, whether guns cause crime. The host noted that, in Switzerland, all males are issued assault rifles for militia service and keep them at home, yet little crime exists there. Sen. Bradley responded that the Swiss "are pretty dull."

For those who think that target shooting is more fun than golf, however, Switzerland is anything but "dull." By car or train, you see shooting ranges everywhere, but few golf courses. If there is a Schuetzenfest (shooting festival) in town, you will find rifles slung on hat racks in restaurants, and you will encounter men and women, old and young, walking, biking and taking the tram with rifles over their shoulders, to and from the range. They stroll right past the police station and no one bats an eye. (Try this in the U.S., and a SWAT Team might do you in.)"

Pakollinen natsikortti:
"Nazis seized power via massive search-and-seizure operations for firearms against "Communists," i.e., all political opponents. In 1938, during the Night of the Broken Glass, they disarmed the Jews. When the Nazis occupied Europe in 1939-41, they proclaimed the death penalty for any person who failed to surrender all firearms within 24 hours.

There may be various reasons why the Nazis did not invade Switzerland, but one of those reasons is that every Swiss man had a rifle at home.

For this we have no better record than the Nazi invasion plans, which stated that, because of the Swiss shooting skills, Switzerland would be difficult to conquer and pacify."

http://www.theblessingsofliberty.com/articles/arti...

Joudun perumaan oman blogini puheita: Suomella on ollut samanlainen asekulttuuri kuin Yhdysvalloissa, sitä kutsuttiin suojeluskunnaksi. Vaikka suojeluskunnissa oli natsi ym. aivopesua, suuri osa suojeluskuntien toiminnasta keskittyi ampumisharjoitteluihin. Kun sen lisäksi tuli metsästys, oli aseenkäsittelytaidot suurella osaa miespuolista väestöä kunnossa ennen talvisotaa. Sen sijaan Stalin vastusti yksityisaseita. Ilmankos neuvostoliittolaisten tuli oli tehotonta ja meni liian ylös, puihin. Aloittelijana aseen kanssa huomaan saman virheen, tulee ammuttua liian ylös.

Ei ollut mikään ihme, että suojeluskunnat kiellettiin sotien jälkeen, vaikka oikeasti olisi tarvinnut kieltää niitä vain harjoittamasta natsiaivopesua.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Kankkusen ideat ovat toteuttamiskelvottomia. Suomen ampumaradoilla ei ole säilytystiloja. Ne ovat melkein kaikki korpiampumaratoja. Varastointi vaatisi ympärivuorokautisen vartioinnin.
Ruotsissa armeijan aseet olivat korpibunkkereissa varastoissa vartoimattona.
Tuloksena oli ryöstöaalto näihin asevarastoihin. Järeää kalustoa, sinkoja yms.joutui konnien käsiin.
Suosittelen tutustumaan Englannin tilanteeseen ennen käsiasekiellon vaatimista.
Maassa on miljoonia luvattomia aseita ja meno senkun pahenee.
Englannissa ei ollut aseongelmaa ennen v.1997 kieltolakia.
Dunblanen verilöylyn tutkinnassa peiteltiin viranomaisvirheitä. Englannin poliisi ei ole ottanut asiasta mitään vastuuta.
Norjan massamurhaaja pumppasi itsensä täyteen hormooneja ennen veritekoja.
Pitäisikö siis anaboliset steroidit siis kieltää?

Tuomo Kankkunen

"Suomen ampumaradoilla ei ole säilytystiloja..."

Vai niin ?

Sinne rakennetaan säilytystilat.

Paljon vaativimpiinkiin kohteisiin semmoiset on toteutettu.

Ei kukaan rahojaankaan patjan alla säilytä.

Itselataavia käsiaseita ei kodeissa tarvita.

Turha vätystely on tyhmää.

Kansalaisten turvallisuudesta on pystyttävä huolehtimaan.

Niin se on alkoholinkin kanssa - mitä helpompaa on saatavuus - sitä suuremmat haitat.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Kankkusen kannattaisi edes kerran elämässään käydä yhdellä ampumaradalla, ennen kuin alkaa höpöttää tällaisia.

S S

Säilytetään myös viinat lukitussa kaapissa viinakaupassa, niin ei synny sen kanssa ongelmia.

Mikko Niskasaari

Tuomo Kankkunen:
"Vertailkaa tilastoista Suomen tolkutonta aseiden määrää muihin maihin."

Oikein mielelläni. Suomessa on nimittäin aivan sama määrä aseita per capita, kuin niissä muissakin länsimaisissa hyvinvointivaltioissa, joissa yleensä harrastetaan laajamittaisesti urheiluammuntaa ja metsästys on suuren kansan, eikä vain yläluokan oikeus.

Väite Suomen poikkeuksellisen suuresta asemäärästä on emävalhe, ja on mielenkiintoista kuinka sitkeästi sitä levittävät erityisesti ne asefoobikot, jotka tietävät levittävänsä disinformaatiota.

Tilasto on peräisin sveitsiläisestä Small Arms -tutkimuksesta, jonka piti osoittaa korrelaatio aseiden ja murhien määrän välillä. Siinä kävi toisin.

Tässä eräitä poimintoja, kärjessä tuo "Suomen vertaisryhmä".
Maan nimen jälkeen ensimmäinen luku on ampuma-aseiden määrä / 100 asukasta ja toinen luku on tappojen ja murhien määrä 100 000 asukasta kohden vuodessa, keskiarvo vv. 2000-2007:

Itävalta 31,0 / 0,76
Kanada 31,5 / 1,80
Kreikka 31,8 / 0,97
Ranska 32,0 / 1,65
Ruotsi 31,5 / 1,74
Saksa 30,0 / 1,00
Suomi 32,0 / 2,50
Iso-Britannia 5,6 / 1,94
Espanja 11,0 / 1,83
Italia 12,1 / 1,16
Venäjä 9,0 / 23.93 *)
Ukraina 9,0 / 7,79
Yhdysvallat 90,0 / 5,59
Kanada 31,5 / 1,80
Meksiko 15,0 / 12,34
Intia 4,0 / 2,84
Kiina 3,5 / 2,36

EU:n alhaisimman murhamaat ovat Saksa, Itävalta ja Kreikka. Aseista riisuttu Britannia tappaa samaan tahtiin Ruotsin kanssa.

Aseiden ja murhien määrä ei siis korreloi - paitsi negatiivisesti.

Käyttäjän ylepola kuva
Ykä Lepola

Kiitos mielenkiintoisen tilaston esille tuomisesta. Voitko vielä vastata kysymykseen onko tilastossa vain luvallisella aseella tapetut vai aivan kaikki kuten luvalliset ja luvattomat aseet, kirveet, puukot, nyrkit ja murhapoltot?

Mikko Niskasaari

Luvuissa on kaikilla mahdollisilla tavoilla tehdyt henkirikokset.
Käytössäni ei ole kv-tilastoa eri maiden tappotavoista ja pelkäänpä, ettei kattavaa sellaista ole olemassakaan.

Suomesta tappotavat löytyvät eriteltyinä oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen henkirikoskatsauksista, 2000-luvulta.

Pasi Verhamo

Voi Tuomo. Aikamoista panettelua. Tosin kirjoituksestasi huomaa kyllä tietämättömyytesi aiheesta ja innostuksesi kommentoida. Muuten se on kyllä viihdyttävää jaarittelua.

Jos harrastat metsästystä saatat hyvinkin tarvita kolme eri asetta, ja tällä hörhöllä aseita oli kaksi. Ottaen huomioon, että hän harrasti ammuntaa ja sai ampuma-aseisiinsa luvat sen kautta, on myös aseiden laatu hieman erilainen. Metsästäminen pistoolilla ei käy oikein laatuun, ja kyseinen karbiini ei sovellu kovinkaan hyvin metsästykseen. Samaiseen aseeseen ei edes aikaisemman löysemmän aselain mukaan olisi suomessa saanut lupaa kuin kantahenkilökunta puolustusvoimissa, joten aselain tiukentamiseen Suomessa tuskin on tarvetta. Enemmänkin kiristäisin otetta aseen käsittelystä alkoholin vaikutuksen alaisena. Sillä kun tuppaa olemaan suurempi yhteys ampuma-aseella tehtyihin veritekoihin kuin itse aseen omistamisella.

Jouni Kokkonen

Hvä Tuomo. Et taida tietää aseista yhtään mitään. Eikä sinulla näköjään ole myöskään mitään käsitystä ampumaradoista eikä aseiden määrästä.

Suomessa on tilastojen mukaan yhtä paljon aseita per capita kuin vaikkapa Ruotsissa tai Saksassa. Ranskassa haulikko lasketaan maataloustyökaluksi eikä sitä edes rekisteröidä, saatikka että tarvittaisiin joku lupa.

Iselataavia käsiaseita ovat mm. puoliautomaattihaulikko ja puoliautomaattikivääri. Ne ovat tavanomaisia metsästysaseita.

Jos keskellä metsää oleville radoille rakennettaisiin asevarasto niin sehän se vasta rosvoja kiinnostaisikin, satoja, parhaimmillaan tuhansia aseita yhdessä nipussa.

On varmaan helppoa sanoa mitään miettimättä mitä muiden pitää tehdä.

Käyttäjän Kira kuva
Kira Arn

Sossupossut ovat aina halunneet kerätä aseet kansalaisilta, Puna-Eek ei siis ole ainoa.

Aselain kiristäminen oli pelkkää politiikkaa,joka ei perustunut mihinkään käytännön tarpeeseen.

Aseiden kieltäminen johtaa jopa päinvastaiseen kehitykseen, kuten britannian väkivaltatilastot kiusallisesti osoittavat.

Käyttäjän tyy kuva
Timo Ylhäinen

Minusta käsiaseet voidaan aivan hyvin kieltää kokonaan. Tätä mieltä olen entisenä ampumaharrastajana ja metsästäjänä.

Ampumaharrastus siirtyköön modernin teknologian avustamana virtuaaliaikakauteen.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Sehän se on Erkki Tuomiojan märkä uni.
Virtuaalikäsiaseet.

Ilari Kerttuoja

Höh... Olet lopettanut harrastuksen ja haluat kieltää sen muiltakin? ASka huonosti kansanvaltaisuuden pelisäännöt ovat Sinuun uponneet.

Tuolla logiikalla autotkin pitää kieltää siinä tapauksessa, että joku luopuu autoilusta. Tai kasvisruoka, kun joku luopuu vegetarismista.

Jukka Pelkonen

Kielletään kokonaan aseet kansalaisilta.

Kaisa Jalis

Tikanheittoa tyhjäpäille, joilla ei ole parempaa tekemistä. Aseet veks.

Käyttäjän ylepola kuva
Ykä Lepola

Reija näiden meidän asevastaisten ystäviemme mielestä eläin pitäisi teurastaa hakkaamalla sitä lapiolla niin kauan kuin se sätkii. Ei tosin aivan eläinsuojelulain mukaista toimintaa, mutta muutama miljoona sätkivää eläintä/vuosi on ilmeisesti pienempi paha kuin se vaara, joka aiheutuu naapurin luvallisesta tuliaseesta. Voi elämän kevät mikä ajatustapa näillä kaikesta vieraantuneilla kaupunkilaistyypeillä on...

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Kielletään myös tupakka. Kielletään alkoholi. Kielletään anaboliset steroidit. Kielletään väkivaltapelit. Kielletään lannoitteiden osto. Kielletään veitsien hallussapito. Kielletään porno. Kielletään mielialalääkkeiden käyttö.
Kaiken kieltäminen johtaa anarkiaan.
Entisessä Neuvostoliitossa oli rihlattujen ampumaaseiden hallussapito kokonaan kielletty neuvostokansalaisilta. Pistooleja ei saanut viedä kotiin. Ne piti säilyttää radalla kaapissa. Valvonta oli niin tiukkaa kuin se vain voi olla totalitäärisessä valtiossa.
Silti Neuvostoliiton henkirikostilastot olivat synkät. Huomattavasti länsimaita korkeammat.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Ei ollut puhetta KAIKEN KIELTÄMISESTÄ - vai oliko?

Erik Kataja

Ampumaharrastajat eivät uskalla käydä enää psykiatreilla tai psykologeilla kun pelkäävät etteivät saa sen jälkeen enää toivomalleen aseelle lupaa. Mielenterveydet jää hoitamatta ja yhdellä hullulla on taas ase. Järkevääkö?

juri g.

"Minusta ampuma-aseita voitaisiin vallan hyvin myöntää vain sellaisille varusmiespalvelun hyväksytysti suorittaneille henkilöille, joilla ei ole lääkehistoriassa merkintöjä psyykelääkkeiden napsimisesta."

Kerrankin täysin samaa mieltä. Ehkä tohtoritason sivareille myös:). Ja meille tykkimiehille laajemmat valtuudet.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

En ole varma, mutta olen kuullut patterin kuuluvan radioon :)

Mr Cool

Onneksi edes me tykkimiehet ymmärretään mitä eroa on patterilla ja paristolla.

Joka tapauksessa harvinaisen selväpäinen kirjoitus Ossilta. En itse omista asetta, eikä sellaisen hankkiminen kiinnosta, mutta tämä on mielenkiintoinen aihe:

1) Aseiden täyskielto ei vaikuta ammattirikollisten aseidenhankintaan, koska he joka tapauksessa hankkivat ne kielletyiltä markkinoilta.

2) Kouluampujien ym. yksittäisten sekopäiden tekojen eliminointiin riittänee Ossin kuvaama menettely, että aselupia jaetaan vain riittävän kypsille ja todistetusti tervepäisille henkilöille.

3) Kansalaisten aseistariisuminen on demokratian kannalta vahingollista, koska me ei mitenkään voida tietää esimerkiksi minkälainen diktaattori pääsee 20 vuoden päästä valtaan sortamaan kansalaisia organisoidulla väkivaltamonopolillaan. Voidaan nähdä, että kansalaisten kantamat aseet ovat takuita demokratialle.

Mika Kuusela

Tuomioja nyt ruikkii housuunsa aluksi, mutta tulee toivottavasti järkiinsä.

"Minusta ampuma-aseita voitaisiin vallan hyvin myöntää vain sellaisille varusmiespalvelun hyväksytysti suorittaneille henkilöille, joilla ei ole lääkehistoriassa merkintöjä psyykelääkkeiden napsimisesta."

Päinvastoin! Tehokkaita käsiaseita vain sivareille tai totaalikieltäytyjille, koska he eivät ole mitään nationalisti-sotahulluja. Avaaja tahtoo ilmeisesti vain lisää ruumiita?

Aselakia täytyy väljentää. Mitäpä olisikaan tapahtunut, jos saarella edes yhdellä tai kahdella leiriläisellä olisi ollut ase? Niinpä niin, olisi päästy paljon pienemmällä uhriluvulla ja tämä armeijan käynyt sotahullu tappaja jodlaisi nyt taivasporukoissa.

Pertti Väänänen

"Aselakia täytyy väljentää. Mitäpä olisikaan tapahtunut, jos saarella edes yhdellä tai kahdella leiriläisellä olisi ollut ase? Niinpä niin, olisi päästy paljon pienemmällä uhriluvulla ja tämä armeijan käynyt sotahullu tappaja jodlaisi nyt taivasporukoissa."

Tässä taistaa olla sittenkin järjen poikasta!

Itse olen aina kannattanut aselain kiristämistä niin, että ainoastaan tavalliset metsästysaseet sallittaisiin. Nyt kuitenkin alan ehkä kannattaa USA:n linjaa, mitä käsiaseisiin tulee.

Mikko Niskasaari

Tuomo Kankkunen haluaa ampuma-aseet suuriin varastoihin korpiradoille:
"Sinne rakennetaan säilytystilat.
Paljon vaativimpiinkiin kohteisiin semmoiset on toteutettu."

Länsi-Euroopan ammattirikolliset muistelevat kaiholla aikaa (josta muuten ei ole kauan), kun Ruotsin armeija hajasijoitti aseensa bunkkereihin pitkin metsiä. Niitä tyhjentämällä aseistettiin suuri osa Euroopan alamaailmaa.

Ruotsalaiset oppivat hölmöilystään ja armeija purki jäljelle jääneet korpivarikkonsa. Rosvojen toivo ovat nyt nämä Tuomo Kankkusen kaltaiset hyödylliset idiootit, jotka haluaisivat Suomen siviilien ampuma-aseet korpivarikoihin.

Tämä on pahanlainen pakkomielle, sillä aseiden ratasäilytys on mahdoton. Aseilla kilpaillaan, ja kilpailuja varten ne on vietävä sinne, missä kilpailut ovat. Aseita joudutaan huoltamaan, ja ne joudutaan viemään sinne missä huolto on. Ne eivät siis pysy ratasäilytyksessä, vaikka kankkuset kuinka hokevat mantraansa.

Kaikkein turvallisin paikka aseille onkin yksityiskoti, sillä missään muualla niitä ei vartioida niin tehokkaasti kuin siellä. Edellyttäen, että aseet säilytetään säännösten mukaisesti lukittuina, kuten ne nykyään lähes aina säilytetään.

Kankkusten kuvitelma, että aeet kotona ovat riski, on pötyä. Sitä ei tue mikään tilasto, eikä tutkimustieto. Suomalainen henkirikos tehdään puukolla (40 tappoa sadasta) tai nyrkillä (23-25/100). Luvallisten ampuma-aseiden osuus henkirikoksissa on lähes marginaalinen, mutta tuomokankkusille ja iltapäivälehdille vain ampumalla tapettu on tapettu, puukolla ja nyrkillä tapetut ovat yhdentekeviä.

Mika Kuusela

"Luvallisten ampuma-aseiden osuus henkirikoksissa on lähes marginaalinen, mutta tuomokankkusille ja iltapäivälehdille vain ampumalla tapettu on tapettu, puukolla ja nyrkillä tapetut ovat yhdentekeviä."

Tämä niin TOTTA!

D Ravén

"varusmiespalvelun hyväksytysti suorittaneille henkilöille, joilla ei ole lääkehistoriassa merkintöjä psyykelääkkeiden napsimisesta"

Psyykenlääkkeitä eli siis myös yleisimpiä "onnellisuuspillereitä" määrätään nykyään pienimmästä risahduksestakin, ihan vain varmuuden vuoksi. Luultavasti siksi, etteivät uusimmat ja yleisimmät tyypillisesti aiheuta kovin ihmeellisiä sivuvaikutuksia ja toisaalta saattavat tehdä jopa ei-masentuneesta hyväntuulisemman.

Oma työterveyslääkärinikin oli kerran käsi ojossa kirjoittamassa heti mielialalääkereseptiä kun sivulauseessa tulin valitelleeksi uupumusta poikkeuksellisen rankan työjakson (irtisanomisia, joiden myötä pois potkittujen työt jäivät jäljellejääneiden harteille) jäljiltä.

Psyykenlääkkeiden napsiminen ja (lyhytkestoinen) masennus ovat nykyihmisen elämässä yleisempiä ja vähemmän stigmatisoivia kuin vaikkapa sukupuolitauti.

Jaakko Tuononen

Joo. Kyllä aseita tarvitaan puolustuskyvyn takia. Mitä jos valtio ajautuu anarkiaan tai miehitetään, ja ihmisiä aletaan hakemaan öisin kuulusteluihin ja kidutettavaksi? Hirvikivääri voi siinä tapauksessa olla ihan hyvä juttu. Pienellä kansalla pitää olla paljon aseita.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Kyllähän tästä keskustelusta voi päätellä että mielipiteen järkevöittäminen on samanlaista tuulimyllyjä vastaan taistelua kuin muunmuassa ydinvoiman tai homojen oikeuksien osalta. Vaikka minkälainen tilasto ja tutkimus osottaisi mitä tahansa niin vastaus on aina: "Ei, se on läpeensä paha asia, kiellettävä" tai "Minä en harrasta, muidenkaan ei tarvitse".

Mikko Niskasaari

"Minä en harrasta, muidenkaan ei tarvitse".

Juuri tämä on se asenne, joka näitä aseista ruikuttavia ohjaa. Paljon kertoo se, etteivät he kykene lainkaan ymmärtämään asenteensa suunnatonta egoismia.

Käyttäjän elandal kuva
Ismo Peltonen

"Minusta ampuma-aseita voitaisiin vallan hyvin myöntää vain sellaisille varusmiespalvelun hyväksytysti suorittaneille henkilöille, joilla ei ole lääkehistoriassa merkintöjä psyykelääkkeiden napsimisesta."

Kumpikaan yllämaituista ei merkitse mitään, eikä niistä voi vetää mitään johtopäätöksiä.

Jos psyykelääkkeiden käyttö leimaa ihmisen, pitää vastaava leima lyödä todellisistakin ongelmista, kuten alkoholin käyttö, kaikki riippuvuudet (tupakka, peliriippuvuus, jne), yhteiskuntarauhan rikkominen (mikä tahansa rike tai merkintä, jos kerran mikä tahansa psyykelääke), jne.

Kaisa Jalis

Mitä hienoa ampumisessa on, mitä ei voisi korvata tikan heitolla tai muulla harrastuksella? Kysyn vakavasti.

Miehinen paisuttelu, kun lapsikin osaa heittää tikkaa?

Kova jätkä, identifioituminen johonkin elokuvasankariin?

Mikä? Ei mulla mene jakeluun - ollenkaan.

Jouni Kokkonen

Etpä Kaisa näytä tietävän asioista mitään, mutta kommentoit sitäkin innokkaammin.

Oletko lainkaan tietoinen että Suomessa on n. 300-400 000 metsästäjää jotka omalta osaltaan huolehtivat siitä ettei hirviä tarvitse lahdata autoilla vaan ne päätyvät turvallisemmin perheille ruokapöytään. Metsästäjissä on myös naisia, ja naisten lukumäärä on hyvässä kasvussa.

Kaisa Jalis

En ymmärrä, miten kukaan voi tappaa edes eläimiä. Katsotteko niitä silmiin? Miltä tuntuu tappaa?

Puhun nyt ampuma-harrastuksesta, käsiaseista.

Mikko Niskasaari

Kaisa Jalis:
"Mitä hienoa ampumisessa on, mitä ei voisi korvata tikan heitolla tai muulla harrastuksella?"

Kun Kaisa Jalis kertoo mitä hän harrastaa, kerron että se pitää kieltää. Enhän minäkään sitä harrasta.

Ammunnan vastustajien perusideologia on, että "turhaa on kaikki se, mitä minä itse en harrasta". Pahaan luonnehäiriöön viittaa se, etteivät he ymmärrä miten suunnnatonta egoismia heidän vaatimuksensa ilmentää.

Osa näistä asefoobikoista on kirjaimellisesti vaarallisia. Tässä eräs tapaus, jolle pyhä asevastaisuus on oikeutus silmittömään väkivaltaan:
http://www.mikkoniskasaari.fi/node/93

Kaisa Jalis

Etkö osannut vastata kysymykseeni? Liian vaikea kysymys?

Ampuminen käsiaseilla onkin aika yksinkertaisten tyyppien hommaa.

Käyttäjän tonialenius kuva
Toni Alenius

ampuma-aseet ja 'yksinkertaiset ihmiset' eivät kuulu yhteen, siitä ei tule kuin ongelmia sekä aseen käsittelijälle että sivullisille.

Miksikö kukaan harrastaisi ampumaurheilua? Jokaisella on varmasti omat syynsä, 'miehisyys' voi olla joillekin yksi niistä, mutta paljon on niitä jotka ampuvat pitääkseen yllä ampumataitoa siltä varalta että Suomea ja Suomen kansalaisia on joskus tarve puolustaa asein.

Tämä saattaa kuulostaa sanahelinältä jne. mutta tosiasia on että Suomen puolustusvoimien 350 000 miehen ja naisen reservillä on velvollisuus ylläpitää saavutettua ampumataitoaan, ja valtiolla ei ole varaa kertauttaa läheskään kaikkia reserviläisiä riittävän usein tämän saavuttamiseksi.

Jäljelle jää siis ampumaurheilu jonka eri lajeissa on tarkat säännöt joita on noudatettava tai jatkossa ei ole asiaa kilpailuihin, olennainen osa näitä sääntöjä on turvallinen aseenkäsittely eikä hölmöilijä kauaa ampumista harrasta ennen kuin aseet otetaan pois.

Pasi Verhamo

Karhun kaato tikkaa heittämällä on himpun verran haasteellista...

Kaisa Jalis

Kaada mieluummin itsesi kuin yhtäkään karhua tässä maassa.

Kysyn nyt KÄSIaseista, harrastuksesta!

Pasi Verhamo

"Kaada mieluummin itsesi kuin yhtäkään karhua tässä maassa."

Ehei. Kyllä minä mielummin karhun kaadan kuin itseni, ja arvaas mitä. Sillehän sinä et luojan kiitos voi tehdä yhtään mitään.

"Kysyn nyt KÄSIaseista, harrastuksesta!"

Kannattaa varmaan sitten TÄSMENTÄÄ asia ennen kuin alkaa vikisemään että vastaukset eivät ole mukamas aiheellisia.

Kaisa Jalis

Täsmensin jo aiemmin. Alunperinkin puhuin 'harrastuksesta' kuten tikanheitto.

Toivottavasti metsästys ei ole harrastus. Miten kukaan voi harrastaa eläinten tappamista?

Kaisa Jalis

Ja miksi karhuja Suomessa kaadetaan yhtäkään? Antaisvat niiden harventaa hirviä.

Joskus uhkaavat eläimiä, mutta Suomessa ei voida hankkia niitä pyrenen paimenkoiria, joita Italiassa käytetään. Ne haistavat suden 3 km:n päästä, ovat sutta huomattavasti kookkaampia. Täten Italiassa on 10x enemmän ihmisiä kuin Suomessa, mutta 1000 sutta.

Pasi Verhamo

"Toivottavasti metsästys ei ole harrastus. Miten kukaan voi harrastaa eläinten tappamista?"

Metsästys on todellakin harrastus monille.

"Ja miksi karhuja Suomessa kaadetaan yhtäkään? Antaisvat niiden harventaa hirviä."

Metsästyksessä suoritetaan samalla riistanhoitoa rajoittamalla tiettyjen lajien määrää, mikä unohtuu aika usein metsästysvastaisilta ihmisiltä. Karhun kaatoon tarvitaan lupa, joten ei niitä karhuja sukupuuttoon olla metsästämässä.

"Joskus uhkaavat eläimiä, mutta Suomessa ei voida hankkia niitä pyrenen paimenkoiria, joita Italiassa käytetään. Ne haistavat suden 3 km:n päästä, ovat sutta huomattavasti kookkaampia. Täten Italiassa on 10x enemmän ihmisiä kuin Suomessa, mutta 1000 sutta."

Itse susosisin mieluummin Kaukasian paimenkoiraa, mutta se on taas mielipidekysymys.

Et ole Kaisa omista harrastuksistasi paljoa kertonut, mutta olet kyllä aikalailla tuomitsemassa muiden harrastuksia ilman minkäänlaista tietoa saatika halua edes ymmärtää niitä. Olen 99% varma, että löydän sinun harrastuksistasi kyllä paljon epäeettisiä asioita, jos niikseen tulee. Suosittelen syvästi avartamaan näkökenttääsi hieman, eikä tuomitsemaan kaikkea mitä et ymmärrä välittömästi.

Käyttäjän tonialenius kuva
Toni Alenius

Kaisa

Suomessa esiintyvä ruskeakarhu on kaikkiruokainen eläin siinä missä ihminenkin, se että otso syö maanantaina hirvenlihaa ei tarkoita että se söisi samaa tavaraa jatkuvasti, ehkä se vain kyllästyy ajoittain marjoihin tai on unohtanut reitin lähimmälle vesivoimalattomalle joelle missä seisoskella koskessa odottamassa että lohi hyppää suuhun.

Hirvikannan rajoittaminen karhukannan kasvattamisella ei oikein toimi käytännössä, hirvi on iso eläin eikä erakkona elävä karhu sellaista joka päivä kaada, varsinkaan jos on helpompaa ruokaa tarjolla, tällainen voisi hyvinkin olla se yhtenä päivänä lähiseudun taloon ilmestynyt pyreneittenpaimenkoira jonka öiseen haukkumiseen kyllästyneenä otso sitten käy hakemassa kyseisen piskin murkinakseen kun se sopivasti siellä talon pihassa juoksunarun päässä kerran on.

Näitä koirat, kissat ja pihalle 'hetkeksi' unohtuneet pikkulapset sitten saisivat pelätä jos karhukannan annettaisiin kasvaa 'hirvikannan rajoittamiseksi', karhu ei ole kuin ihminen joka suostuu asumaan vieri vieressä ventoviereiden tyyppien kanssa, karhu tarvitsee tilaa ja kun syvältä metsien kätköistä alkaa loppua niin mihin luulet reviirittä jääneiden mesikämmenten muuttavan?

Asutuksen lähelle ne väkisinkin joutuvat jos karhukantaa ei rajoiteta, Kanadassa on pirusti enemmän lääniä kuin Suomessa eikä siellä silti ole pulaa asutuksen lähellä viihtyvistä karhuista, eikä kyllä konepellille hyppäävistä hirvistäkään.

ehkä syyllistyn turhan pitkälle menevään kärjistämiseen pikkulapsia syövistä karhuista puhuessani, mutta olisitko itse kovinkaan mielissäsi jos syvästi rakastamasi hirvikantaa rajoittava karhu tulisi kotipihaasi oman lapsesi ollessa siellä? Karhu lisäksi kaataa hirviä lähinnä keväällä heräillessään talviunestaan nälkäisenä kun muutakaan ei silloin vielä sulavan lumen seasta tahdo löytyä.

Käyttäjän MarkoMSalo kuva
Marko Salo

Nyt heitetään rehellisesti sanoen ihan utopistinen ajatus. Mitä jos helpotetaan aseiden saantia tähän harrastustoimintaan kun kaikki tuntuvat olevan siitä huolissaan mutta isketään hampaat kiinni panoksiin.

Mitä jos panoksia saisi ostaa enää hyväksytyt ampuma- ja metsästysseurat. Seurat pitäisivät ammukset tarkoitukseen suunnitelluissa tiloissa metsästysmajoilla tai ampumaradan yhteydessä. Tiloille otettaisiin vartiointipalvelut ja tilojen pitäisi aina olla poliisin tiedossa.

Jokainen ampuja voisi hankkia itselleen ammuksia kerholle/seuran tiloihin mutta niitä ei saisi kantaa kotiin. Jos joku ei halua liittyä mihinkään seuraan hän voisi ostaa pelkät palvelut ampumarataa hallinnoivalta metsästys/ampuma seuralta.

Mitä hyötyä tästä ajatuksesta olisi?
- Niin sanotut kännitapot ampuma-aseella vähenisi.
- Suuret massamurhat vaikeutuisivat koska henkilö käytännössä joutuisi hankkimaan ammukset pimeiltä markkinoilta.

Samalla pitäisi kriminalisoida rikosten suunnittelu riittävän hyvin että saataisiin kerättyä ammusten laittomat ostajat jos sieltä löytyy muutakin samalla kun henkilö narahtaa.

Rikollisten tappotouhuja tämä ei vähennä mutta saataisiin nuo kännitapot laskemaan.

Mikko Niskasaari

Marko Salo ei näköjään ole kuullut patruunoiden itselataamisesta. Se on hyvin yleinen harrastus. Monelle paljon ampuvalle suorastaan harrastuksen ehto - säästö nimittäin on huomattava. Itselataamiseen on muitakin syitä.

Kännitapoista sinällään on todella syytä olla huolissaan. Kun kännitappoja kuitenkin tehdään vuosittain luvallisilla ampuma-aseilla 4-6, mutta pelkästään keittiöveitsillä/puukoilla ja paljain nyrkein 60-70 ja kaikkiaan 90-100, on vähentäminen aloitettava jostain muusta kuin hyökkäämällä lainkuuliaisten ampujien kimppuun.

Miksi muuten viinanjuonti on EU:n erityisessä suojeluksessa?

Käyttäjän MarkoMSalo kuva
Marko Salo

Eli nämä itselataajat valaa myöskin hylsyt ja asettavat niihin nallit? Et tainnut ymmärtää koko homman oleellisinta kohtaa. En voi oikein ymmärtää minkä takia ne panokset halutaan pitää kotona. Siellä ei kai ammuta hirviä tai maalitaulua. Veikkaisin että niilä ammutaan ennemminkin maastossa ja ampumaradoilla joten ne voidaan säilyttää jossain muualla kuin kotona.

Mikko Niskasaari

Marko Salo:
"Eli nämä itselataajat valaa myöskin hylsyt ja asettavat niihin nallit?"

A. Hylsyt kierrätetään, ne kestävät 10, jopa 20 ampumakertaa.
B. Kyllä, nallittaminen on yksi lataamisen vaihe.

Peruspointti on se, että tässä ollaan kokonaan joron jäljillä. Jos halutaan estää kännitapot, niin silloin pitäisi puuttua kännitappojen suureen massaan. Yli 90-prosenttia kännitapoista tehdään muuten kuin ampumalla.

Jan Gustafsson

Tuskin yhdelläkään suomalaisella metsästyseuralla on käytettävissään tiloja jotka sopivat aseiden/ammusten säilytykseen. Ja korvessa sijaitseva metsästysmaja on varmasti erityisen epäsopiva tila. Puhumattakaan siitä, kuinka olisi mahdollista järjestää ammusten luovutus silloin kun niitä tarvitaan. Auttamatta syntyisi tarve kodissa pidettävälle käsivarastolle. Suomessa on myös yhdistysvapaus, joka tekisi pakollisen jäsenyyden ampuma- tai metsästysseurassa ongelmalliseksi. Kuolleena syntynyt ajatus.

Dari-anne Suomalainen

Kansa haluaa aseita.

Älkää sitten 'muka' itkekö ja surko, kun jollakin vinksahtaa ja tulee ruumiita.

Mikko Niskasaari

Ruumiit tehdään, väkivaltaisesti, pääosin nyrkein ja keittiöveitsin. Niin tehdään 65 tappoa sadasta, keskimäärin 80 joka vuosi.
Luvallisilla ampuma-aseilla tapetaan 6-8.

Dari-Anne Suomalaisille ja aateveljilleen & -sisarilleen kuitenkin vain ampumalla tapetut ovat tapettuja.

Mika Kuusela

"Kankkusten kuvitelma, että aeet kotona ovat riski, on pötyä. Sitä ei tue mikään tilasto, eikä tutkimustieto. Suomalainen henkirikos tehdään puukolla (40 tappoa sadasta) tai nyrkillä (23-25/100). Luvallisten ampuma-aseiden osuus henkirikoksissa on lähes marginaalinen, mutta tuomokankkusille ja iltapäivälehdille vain ampumalla tapettu on tapettu, puukolla ja nyrkillä tapetut ovat yhdentekeviä."

"Aselakien kiristäminen ei paranna kenenkään mielenterveyttä."

Toimituksen poiminnat