Ossi Mäntylahti Tietojärjestelmämies

Moniavioisuuden vaatijat: Jani Toivola ja Oras Tynkkynen

  • Moniavioisuuden vaatijat: Jani Toivola ja Oras Tynkkynen
  • Moniavioisuuden vaatijat: Jani Toivola ja Oras Tynkkynen

Persujen ja Vihreiden nuorisoryhmien sota moniavioisuudesta käy kuumana. Tähän väliin onkin hyvä huomauttaa, että moniavioisuuden tuki ei rajoitu Vihreissä vain nuorisojärjestön jäseniin.

Valituista kansanedustajista riettaalla homovitsillä loukattu Jani Toivola ja homoasiaveteraanina tunnetuksi tullut Oras Tynkkynen kuuluvat kummatkin Vihreiden Huhtikuun manifestin allekirjoittajiin.

Huhtikuun manifestissä vaaditaan muun muassa seuraavia:

  • Homofobisten ja transfobisten viharikosten kattava tilastointi
  • Yhdenvertaisuussuunnitelmat pakollisiksi peruskouluihin ja työpaikoille
  • Sateenkaariperheiden lapsille oikeus kaikkiin vanhempiinsa – vaikka - vanhempia olisi enemmän kuin kaksi

Viimeinen kohta tarkoittaa suomeksi tukea moniavioisuudelle.

Vaikka manifestin on allekirjoittanut varsin harva Vihreiden eduskuntavaaliehdokas, asialla lienee puolueessa laajaa kannatusta. Manifestissä itse todetaan "Meitä ei ole Vihreissä vain yksi tai kaksi - meitä on monta."

* * *

Oma suhtautumiseni moniavioisuuden hyväksymiseen on varsin epäilevä. En ole lainkaan vakuuttunut siitä, että meidän tulisi murskata yhteiskunnan avioliitto- ja perheinstituutiot.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

j.olavi heikkinen

http://www.sateenkaariperheet.fi/rainbow/index.html

ei tuossa mistään moniavioisuudesta puhuta, vaan lapsen oikeudesta kaikkiin vanhempiinsa. esimerkiksi uusioperheen kohdalla vanhempia on heti useampia, ainakin siis kolme kappaletta.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Tutustupa Olavi tähän:
http://www.seta.fi/perheprojekti/perheet/apilaperh...

"Apilaperheiksi kutsutaan sateenkaariperheitä, joissa vanhempana toimii kolme tai useampia vanhempia. Yleisimmin on kyse perheestä, jossa naispari on hankkinut lapsen tai lapsia yhdessä itsellisen miehen kanssa. Useinmiten lapsi asuu äitiensä luona ja isällä on ennalta sovittu rooli lapsen elämässä."

j.olavi heikkinen

nimenomaan kyse on lapsen oikeudesta kaikkiin vanhempiinsa, eikä niinkään kaikkien vanhempien oikeudesta moniliittoon. lesboparit eivät yleensäkään halua "liittoutua" miesten kanssa,- silti lisääntymispuuhissa sopivien miesten apu kelpaa.

kieltämättä uusperheissä ja kolmi- ja nelilehtisissä apilaperheissä voi joskus tulla tilanteita, joissa käytännössäkin eletään moniliitossa tai ryhmäavioliitonomaisissa olosuhteissa. silti tuossa vihreiden huhtikuun manifestissa halutaan ensisijaisesti lapselle laajempaa perhesidosta mahdollisten yhteiskunnallisten tukitoimienkin muodossa, jotta lapsi saa tutustua ja kasvaa kaikkien ( sosiaalisten ja biologisten ) vanhempiensa huomassa.

Ilkka Kahila

j. olavi heikkinen, kai ymmärrät itsekin, että tällainen "nimenomaan kyse on lapsen oikeudesta kaikkiin vanhempiinsa" on silkkaa retoriikkaa, jolla pyritään oikeuttamaan omaksuttu kanta.

Käyttäjän matiasriiho kuva
Matias Riiho

Joillakin kanssaveljillämme näyttää näissä naima-asioissa leikkaavan hyvin herkästi kiinni. Eikä asia näytä rajoittuvan pelkästään kirkollisiin piireihin. Herra väittää olevansa monen projektin mies. Mitähän ne muut projektit ovat?

Käyttäjän nollamaija kuva
minna ahlroth

MUTTA MITENKÄ VOISIN LIITTYÄ KIRKKOON

turunen (nimimerkki)

"Oma suhtautumiseni moniavioisuuden hyväksymiseen on varsin epäilevä. En ole lainkaan vakuuttunut siitä, että meidän tulisi murskata yhteiskunnan avioliitto- ja perheinstituutiot."

Ohhoh! Melkoisen jyrkkä jyrähdys monikansallisen sekoomuksen edustajalta. "Varsin epäilevä", "en lainkaan vakuuttunut". Jyrkkää. Jyrkkää.

Jokohan Stubberoinen joutuu taas ottamaan julkisesti etäisyyttä moiseen maalaisjärjen käyttöön puolueessaan?

Mikko Mäkinen

Noin selvän lausunnon jälkeen en epäile hetkeäkään, etteikö Mäntylahti piankin vakuuttuisi yhteiskunnan avioliitto- ja perheinstituutioiden murskaamisen tarpeellisuudesta kokoomuksen Lasse Männistön tavoin.

Mika Kuusela

Jaahas...minä en näe tuossa moniavioisuudessa mitään väärää, jos kaikilla "lauman" jäsenillä on vapaa tahto asiassa.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Mitä aikuiset ihmiset tekevät keskenään on minusta varsin se ja sama. Ongelma tulee kahdesta asiasta:
1. lapsista
2. perintöoikeuksista

Leikkisästi sanottuna saadaanko mänbuubseistä "rintaperillisiä"?

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Vihreät saattavat kohta ajaa miehen ja sian avioliiton hyväksyntää ja adoptio-oikeutta porsaisiin + päälle vielä oikeudet kaikkiin Kela:n etuihin.

Harri Rautiainen

Miksei naisen ja karjun? Tai niin, tasapuolisuuden vuoksi myös nainen ja emakko.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Josko jätetään nämä eläinliittojutut Viiviin ja Wagneriin.

Asiallisuutta keskusteluun, pls.

J. Gagarin

Suhtaudun moniavioisuuteen suopeammin kuin sukupuolineutaraaliin avioliittoon, jonka kohdalla puolestani suhtaudun naisten keskiseen sellaiseen suopeammin kuin miesten keskiseen.

Ei perusteluja.

Timo Jäntti

Sekä sukupuolineutraalin että moniavioisen avioliitto-oikeuden vastustajat perustelevat monasti kantaansa sangen juhlavasti avioliiton merkityksen ja arvon säilyttämisellä. Ossi Mäntylahtikin päättelee, että moniavioisen avioliiton salliminen "murskaa yhteiskunnan avioliitto- ja perheinstituutiot".

En oikein ymmärrä, miten yhteiskunnan avioliitto- ja perheinstituutiot voivat murskautua sillä, että oikeus näihin instituutioihin laajennetaan koskemaan laajempaa osaa kansasta. Eikös jo ihmisen halu solmia avioliitto sinällään tarkoita nimenomaan pyrkimystä vakinaiseen suhteeseen ja perheen perustamiseen, eli juuri näiden instituutioiden osaksi ?

Mitä taas avioliittokäsitteen arvostukseen tulee, niin mielestäni julkisuudenkipeiden ihmisparkojen viimeaikaiset tosi-TV:ssä esitetyt ja skandaalilehdille myydyt hääseremonian sirkusmaiset irvikuvat parin vuoden sisällä seuraavine todennäköisine avioeroineen halventavat koko avioliittokäsitettä heteronormisuudestaan huolimatta tällä hetkellä eniten.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Eikö Jäntti näe mitään arvoa perheellä?

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Moniaviousuus edellyttää sukupuolineutraaliutta.

Jos Liisa on naimisissa Pekan ja Kallen kanssa, niin Pekka ja Kalle on myös naimisissa keskenään.

Mutta miten on tämä: Jos Ibrahim on naimisissa Aamiran, Fatiman, Saidan ja Maijan kanssa, niin ovatko sitten myös tytöt keskenään naimisissa?

J. Gagarin

Ei, kyllä laissa on mahdollista määritellä, että miehellä on useita vaimoja, jotka ovat naimisissa vain hänen kanssaan. Ei missään niissäkään maista, joissa moniavioisuus nykyään on sallittua, ole lakia ehdottamallasi tavalla kirjoitettu.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Kannattaa muistaa, että Vihreiden ajattelumaailmassa moniavioisuus tarkoittanee pääsääntöisesti lesbosuhteita, joissa mies on päästetty mukaan.

Vähän ajattelemalla alkaa hiljalleen hahmottaa miten tällainen järjestelmä käytännössä murskaisi kokonaan nykyisen avioliitto- ja perheinstituution.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

;D

Entäs jos Anna on naimisissa Laurin kanssa,
Laurilla on rek.suhde Antin kanssa,
ja Annalla rek.suhde Eevan kanssa...

Miten sitten lukee Annan ja Laurin henkilöreksiteriotteessa?

Sivillisääty: avioliittorekisteröityparisuhde...

Ihan vaan kiusaan näitä "perhearvojen" "puolustajia"

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Hyvä pointti Dennis

Entä saako Maija erota tässä yksikössä VAIN Fatimasta, mutta olla edelleen naimisissa muiden kanssa?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Miten aiot perustella skeptisyyttäsi niille lapsille, joilla nyt ei ole lain edessä oikeutta kaikkiin vanhempiinsa / huoltajiinsa? Parantaako tämä heidän asemaansa, ja millä tavalla?

Löytyy ihan heteroperheistäkin ihmeellisiä, lainsuojattomia huoltosuhdekuvioita, ei tarvitse mennä edes sinne pelottavien sateenkaarten alle. Huoltajia, jotka eivät saa lapsilisiä, ja lapsia, joilla ei ole perintöön oikeutta.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Onhan maailmassa paljon korjattavia asioita mutta ei ne sillä vähene mennään kaikki keskenään naimisiin.
Persujen tupeksimisillekaan ei kuulemma kelpaa selitykseksi se että toisetkin ovat tupeksineet.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Ossi voisi valottaa tarkemmin traumojaan tai kauhukuviaan perheinstituution tuhoavista lesboista. Miksi naisella ei saisi olla sekä vaimoa että miestä, tai lapsella vaikkapa kolmea vanhempaa, jos kaikki kolme kuitenkin lasta huoltavat ja kasvattavat?

Ja miten tämä, lasten turvan 1,5-kertaistava, ja kaikkien vanhempien taakkaa vähentävä, järjestely olisi haitallinen kenellekään? Sehän tekisi lisääntymisestä kannattavampaa ja turvallisempaa kuin ydinperhe tai yksinhuolto ikinä.

Näitä perheitä on jo. Niiltä vain puuttuu, vähintään yhden vanhemman osalta, yhteiskunnan ja lainsäädännön tarjoamat normaalit tukiverkot ja oikeusturva. Siis nimen omaan lapsen oikeus osaan vanhemmistaan.

Nyt jos heität "mutta kun sitä lasta kiusattaisiin koulussa" -argumentin, niin minä menen hiljaa pois.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Ville, yksi ydinteesini tässä keskustelussa on nimen omaan ollut juuri se, että kaikki homoliittoja puolustavat argumentit käyvät lähes sellaisenaan puolustamaan moniavioisia suhteita.

Kiitos kun todistit pointtini.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Minä puolustan kaikkien ihmisten oikeutta suhteisiinsa, oli niitä nolla tai n kappaletta. Ja jos nämä >0 haluavat suhteensa virallistaa, niin niiden kaikkien tulee olla tasa-arvoisia.

Kirjoitin aiheesta pitkähkön tekstin eilisiltana, mutta se ei tietenkään päätynyt suosituimpiin, koska en maininnut Toivolaa otsikossa enkä "paljastanut" vihreiden kieroutunutta arvomaailmaa - vaan pelkästään omani. :)

Et vieläkään kertonut, miten näiden, jo olemassaolevien, sateenkaariperheiden ja lastensa eriarvoisen kohtelun jatkaminen suojaa perheinstituutiota?

Tai, että miksi sitä pitäisi suojata. Onko kyseessä vain kokoomuslainen näkemyksesi omistus- ja yksinoikeudesta? Voiko tällaisia oikeuksia mielestäsi ulottaa ihmisiin, joita rakastaa ja kunnioittaa?

Kannatatko avioeroja? Mustasukkaisuutta? Kunniaväkivaltaa? Nämä ovat sen pyhän perheinstituution todellisuutta Suomessakin, myös ihan tavallisten kokoomusäänestäjien keskuudessa.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Eikös tuo tarkoita nimen omaan sitä, että haluat pistää kokonaan uusiksi nykyisen avioliitto- ja perheinstituution?

Lisäksi on todella naiivia väittää, etteikö moniavioisissa suhteissa olisi kunniaväkivaltaa, mustasukkaisuutta, avioeroja jne.

Suosittelisin hieman tutustumaan muslimiväestön elämään.

tapio oksanen

MItä helvetin väilä sillä on kuka kenenkin kassa on naimisissa?

Mikko Mäkinen

Minun lähelläni olevan Valintatalon kassa ei ainakaan ole naimisissa kenenkään kanssa. Sillä näyttää kyllä olevan suhteita todella monen kortin kanssa. Sellainen raksutus käy koko ajan. Varsinainen polyamoristi taitaa olla.

En tiennyt, että kassatkin voivat mennä naimisiin. Onneksi Oksanen valisti laiteneutraalin avioliiton ideasta.

Kari Timolavi

Suopeammin kuin sukupuolineutraalilukumäärävapaaikärajoittamatonavioliitto-oikeuteen, suhtaudun satunnaisseksiin silloin, kun se sattuu omalle kohdalle.

NVO! Onko tämä tosiaan jotenkin tärkeä tai merkittävä asia?

Toimituksen poiminnat