Ossi Mäntylahti Tietojärjestelmämies

Demareitten talousfantasia

 • Demareitten talousfantasia

Hyvät käytössäännöt opastavat, että toisen vahingolle ei saisi nauraa. Mutta nyt en yksinkertaisesti voi vastustaa kiusausta. 

Kyse on demarien tuoreesta vaaliohjelmasta, joka vaikuttaa lähinnä pikkulapsen listalta joulupukille. Realismia siinä ei ole hivenen vertaa.

Jokainen järkevä ja vastuuntuntoinen yhteiskunnallinen vaikuttaja tietää, että tulevalla vaalikaudella valtiontaloutta on pakko tasapainottaa miljardikaupalla. Tänä vuonna vaje on runsaat kahdeksan miljardia euroa ja jos tällä linjalla jatketaan, Suomella on edessään Kreikan ja Irlannin tie.

Demarit ovat jo aiemmin asettaneet kynnyskysymykseksi eläkeikään koskemattomuuden. Ja tänään tuli lisää:

 • Velkaantuminen lopetetaan vaalikauden loppuun mennessä.
 • Valtion menoja säästetään 500 miljoonaa euroa

Velkaantumisen lopettaminen on järkevää, mutta 500 miljoonaa euroa on vain runsaat 6% tarvittavsta kahdeksan miljardin vuosittaisesta säästöstä. Mistä tulevat loput? Annetaanpa demareitten kertoa:

 • 100 000 uutta työpaikkaa (tämä on muuten sama vaalilupaus, jonka Lipponen antoi aikanaan)
 • Suuret investoinnit teihin ja rataverkkoon
 • Ei arvonlisäveron nostoa
 • Ei energiaverojen nostoa
 • Eläkeläisten verotusta laskettava
 • Lisää rahaa perusturvaan
 • Lisää rahaa toimeentulotukeen
 • Miljardi euroa lisää sosiaalimenoihin!

Ainoat verot, joita demarit ovat ilmoittaneet olevansa valmiita nostamaan ovat pääomatulovero, pankkivero, jätevero ja alkoholi & tupakka.

Mitäköhän ihmettä SDP:n puoluetoimistolla on polteltu? Täytyy olla tiukkaa shittii, kun moisesta pääsee tällaisiin trippeihin.

Jokainen laskutaitoinen ymmärtää, että yhtälö on taloudellisesti täysin mahdoton.

* * *

On surullista nähdä, miten persupaniikki on iskenyt demareihin.

Tällaista halpahintaista populismia ja äänestäjien kosiskelua ei vanhalta ja vastuulliselta valtionhoitajapuolueelta millään muotoa hyväksyä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Sepä tästä puuttuukin, että demarit laatisivat Kokoomukselle mieleisen vaali/talousohjelman.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Demarit poistivat aikanaan varallisuusveron.

Lisäksi Vanhasen ykköshalituksessa demarit harjoittivat jatkuvasti hyvin kokoomuslaista veropolitiikkaa. Tästä on hyvä antaa selkeää kiitosta ja tunnustusta hyvin tehdystä työstä.

Käyttäjän jani73 kuva
Jani Koivula

Ööh ... eikös demokratia ole sitä että puolue A ja puolue B sopivat keskenään hallitusohjelmasta ja molemmat joutuvat tekemään kompromisseja luopumaan jostain periaatteistaan saadakseen edes jotkin periaatteet läpi. Mikset listaa niitä vaalilupauksia mitä kokoomus on joutunut perumaan saadakseen läpi edes osan omistaan?

Tänä keväänä ongelma tulee olemaan, kun on kolme isoa puoluetta (näillä näkymin kok, ps ja kesk), jotka joutuvat luopumaan kaikki osista omista periaatteistaan. Enään kokoomukselle eri riitä, että on vihreät ja RKP nuolemassa Kataisen pyllyä!

Joten aika pieni todennäköisyys on sille, että kokoomuksen ajama talouspolitiikka jatkuu kevään vaalien jälkeen. Ottamatta kantaa siihen olisiko se paras vai huonoin vaihtoehto tälle yhteikunnalle. Eikö demokratia olekkin jännä ja kiva asia.

Toiset ovat halventaneet demokratiaa lupailemalle USA:lle Suomen NATO-jäsenyyden ja mitä vielä. Tästä kiitokseksi Katainen sai kusetettua oikeistokaverinsa tulemaan Suomeen juuri ennen vaaleja kehumaan Jyrkiä. Lisäksi USA jatkaa vaalikarjan kusetusta tukemalla kokoomusta lähettämällä varapresidenttinsä "sopivasti, yllättäen ja täysin pyytämättä" Suomeen juuri ennen vaaleja. Harmi ettei Stub päässyt näkemään niitä uneksemiaan Condin sääriä livenä :)

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Kyllä Ossi on oikeassa. Vain tyhmälle menee tuo läpi. Miksi ne demarit ei älyä lähteä perustulon tielle? Se voisi voittaa demareille vaalit. Ansiosidonnaista ei tarvitsisi poistaa, vaan muokata.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Tällaista halpahintaista populismia ja äänestäjien kosiskelua ei vanhalta ja vastuulliselta valtionhoitajapuolueelta millään muotoa hyväksyä."

Mites Kataisen jyrtsä tänä aamusti? ei mitenkään halpahintaista populismia tai äänestijien kosiskelua..?

Ollaas ny vaa siellä kokoomuksessa hissukseen..

Jukka-Pekka Vasara

Pata kattilaa jne.

Kokoomuksen näyttö on annettu.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kun kerran olet tuollainen monen projektin mies niin voisitkin tässä ja nyt laittaa oman listasi näytille?

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Vellu, laajan talousohjelman luominen vaatii vähän enemmän pohtimista kuin vain yhden illan.

Ylivoimaisesti tärkeimpänä asiana meidän tulisi parantaa julkisen sektorin tuottavuutta.

Seuraavassa lyhyesti:

- Tietotekniikan tehokkaammalla käytöllä ja prosessien ennakkoluulottomalla parantamisella olisi saatavissa todella huimia tuottavuuden parannuksia. Nyt julkkaripuolella tuhlataan rahaa hölmöihin pätkäprojekteihin ja ei saada aikaiseksi oikeasti tehokkaita tietojärjestelmiä. Sähköinen resepti on tästä hyvä esimerkki. 20 miljoonaa euroa ja mitään valmisa ei vielä?? Haloo!

- Kun taannoin varasin ei-kiireellistä aikaa terveyskeskukseen, en voinut hoitaa varausta Internetissä olevasta varausjärjestelmästä. Minun piti soittaa terveyskeskukseeni kello 08:00 - 09:00 tai 12:00 - 13:00 välisenä aikana. Ja terkkarissa palvelu oli -- get this -- hajautettu kaduittain. Ja puhelimeen vastasi korkeasti koulutettu sairaanhoitaja, joka hoiti sihteeritason duunia.

Tässä linkki:
http://www.hel.fi/hki/terke/fi/Terveyspalvelut/Vuo...

Mitä ihmeen järkeä tällaisessa on?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Eikö ylivoimaisesti tärkeintä olisi saada harmaatalous kuriin ?
Miksi ei julkistapuolta ole rajummin korjattu tässä 4v aikana?

Käyttäjän jani73 kuva
Jani Koivula

Ensinäkin kokoomuksen markkitalouden ihannoinnin vuoksi yhtenäistä terveysjärjestelmää ei tänä päivänäkään ole eikä varmaan koskaan tule olemaan. Jokainen sairaanhoito piiri joutuu kilpailuttamaan järjestelmät erikseen ja ne eivät ole yhteensopivia.

Jos vaihdat työpaikkaa ja siirryt Diacorista Mehiläiseen, niin eivät nekäään järjestelmät yllättäen ole yhteneväisiä. Eikö teidän teesien mukaan yksityinen järjestelmä pitäisi olla ensisijaisesti se tehokkaampi ja säästöjä tuova?

Terveyskeskuksessa puhelimeen vastasi sairaanhoitaja, koska hän sai lukea koneelta sairakertomuksesi, lääkärinlausunnot sekä labrakokeiden tulokset. Tavallinen isotissinen, hyväperseinen bimbo blondi (siis Benin tallin pääsyvaatimukset) ei sellaisiin tietoihin saisi lupaa ... Se on se hoitotakuu joka määrittelee, että sinun peniksen suurentamisoperaatio ei ollut niin kiireellinen, että se täytyi hoitaa ennen perjantai-illan ensitreffejäsi :)

Käyttäjän sarivirta kuva
Sari Virta

Kun kerran osaat historiaa muutamia vuosia taaksenpäin, niin voisit varmasti myös valottaa, mikä on syynä tähän valtion miljardien eurojen vajeeseen?
Eikö mitään tekemistä ole niillä jatkuvilla verokevennyksillä, joita Kataisen valtiovarainministeriaikana on harrastettu? Entä miten kävikään työllistävän vaikutuksen, kun työnantajien KELA-maksut poistettiin? Eipä ole työllisyys ainakaan tuolla poistolla parantunut ja näin tuottanut kansantalouden ostovoimaa ja kasvua.
Jopa hallituskumppaninne keskusta on nyt myöntänyt, että kevennyksillä ei Suomen tilanne kohene / etene.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Miljardivajeeseen on harvinaisen yksinkertainen selitys:

Lehman-Brothersin kaatumisesta lähtenyt talouskurimus syöksi Suomen viennin ja muut yritykset syvään taantumaan. BKT:n lasku haki vertaistaan Nokian Microsoft-liiton aikaansaaman osakekurssin syöksyn ja lehmän hännän välillä.

Kun yritykset eivät tee voittoa, ei näistä voitoista myöskään kerry veroja valtiolle. Niin ikään jos työllisyys laskee, vähentyvät palkkaveron tuotot.

Eikai Vasemmistoliitto sentään kuvittele verokertymän nousevan, jos verotettava potti pienenee?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

veronkevennyksillä kokoomus kyllä kuvittelee että verotettava potti kasvaa.

Ja tuo on vain se yleinen selitys..kyllä euroopassa oli ihan oma kupla olemassa.On edelleen..ja se kun poksahtaa niin on kokoomuksella selittämistä..toivottavasti ennen vaaleja saadaan Portugali käsittelyyn,mutta harmikseni täytyy myöntää että se menee juuri varmaankin vaalien ylitse..

Jarno Palonen

Kokoo mus pitää saada alas, niin alas ettei Persut tarvitse sitä aisaa kannattamaan seuraavaan hallitukseen! Sikaporukka, rahaa jaetaan mutta vain omiin ja kavereiden taskuihin!

Käyttäjän jani73 kuva
Jani Koivula

Kerro toki Ossi onko teillä puoluetoimistossa niin helvetin tyhmää väkeä, että on pitänyt vaalikampanjat, imago sekä lupaukset ulkoistaa media toimistolle? Kerro toki miten kävi viime vaalien lupauksille Sari Sairaanhoitajalle, Reijo Runkkaajalle ja Mauri Masturboijalle? Luuletko että he äänestävät teitä tällä kertaa? Vai onko mediatoimisto jo keksinyt uudet mielikuvat Toivo Talkoista?

Vai menettekö Benin viime tiistain ajankohtaisen kakkosen tokaisulla leikkauksista, että kokoomus lähtee siitä, että talouskasvu hoitaa hommansa ja leikkauksia ei tarvita :) Jos demareiden vaalipuheet on lapsen kirjoittamia, niin onko nämä sitten Kataisen siittiöiden kirjoittamia?

Pentti Takola

Kun luin YLE:n uutisotsikon että Demarit aikovat laittaa valtiontalouden tasapainoon, ajattelin että kas kas, Demarit ovat oivaltaneet että rehellinen puhe on se jota kansa pitää uskottavana. Mutta sitten kun luki tuota ohjelmaa, -unelmahöttöä.

Valtiontalous aiotaan saattaa kuntoon pääosin talouskasvulla joka syntyy paremmalla tie ja ratainfralla? Ilmeisesti talous alkaa Demareiden mukaan kasvaa kunhan saadan teitä lisää? Suomesta toimitettaisiin paljon enemmän tavaraa maailmalle, mutta kun tiet ja radat ovat jo nyt niin täynnä myytävien tuotteiden rekkoja että tarvitaan lisäkaistoja ja teitä?

Verot rikkaiden maksettavaksi ja perusturvaan 100 euroa lisää.

Demarit pitävät kansalaisia ihan tyhmiminä. Näillä lausunnoilla 10 prosentin kannatus vaalipäivänä voi olla ihan realistista todellisuutta.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Juuri näin, Pentti.

Unelmahöttöisillä pilvilinnoilla ei näissä vaaleissa äänestäjiä enää sumuteta.

Me tulemme tarvitsemaa SEKÄ menoleikkauksia, ETTÄ verojen korotuksia.

Kokoomuslaisena näitä veronkorotuksia on todella karvasta niellä. Mutta Suomea ei yksinkertaisesti saa päästää samaan jamaan kuin Kreikkaa, Irlantia ja eräitä muita euroopan leväpeäisiä jakovaraa velalla kerryttäviä maita.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Vellu:
Veronalennuksilla on piristävä vaikutus talouteen. Näin potti kasvaa ja jaettavia euroja saadaan julkiseen talouteenkin enemmän. Yhteisöveron rankan alennuksen vaikutuksista 90-luvun laman jälkeen on selvää näyttöä.

Seuraavaksi täytyy koskea palvelualojen verotukseen. Nyt Suomen verokiila on yksi maailman leveimpiä.

Tässä Johannes Koroman oma laskelma. Hänen mukaansa kuukausipalkan täytyy olla yli 8 000 euroa, jotta yksityishenkilö voi palkata kuukaudeksi kirvesmiehen töihin. Tämä on myös syy siihen, miksi lääkärit, juristit ym. tekevät asiat itse mieluummin, kuin palkkaavat ammattimiehen tekemään ammattilaisen töitä.

http://www.talouselama.fi/kolumni/article159068.ece

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kysymyshän oli että onko se nyt piristänyt taloutta.Eli montako työpaikkaa esim. kela-maksun poisto on tuonut,tai kuinka paljon sen poisto on tuonut lisää veroeuroja.
90-luvun laman jälkeen on tapahtunut todella paljon muitakin asioita..Esim palkkojen leikkaus. Monikansallisten pankkien tulo suomeen ja sitä kautta "helpon rahan jakaminen" minkä edelleen epäilen olevan se pääsyy miksi talous lähti kasvuun..eli velalla!Aivan kuten nyt koitetaan,mutta maailma on muuttunut eikä kokoomus tunnu ymmärtävän tätä.Koska ne kuuntelee sitä s******n Korkmania..
Meneminen vahvaan valuuttaan oli hetken onni ja nyt se onni on tulossa päätökseen.

Johannes Koroma varmasti mielenkiintoinen herra näkemyksiltään..mutta kuka yksityinen voi laskea niin asoita etteikö säästäisi/lainaisi ensin rahaa remonttia varten? Tuo on taas tuota porvariajatusta että yhdellä kk palkalla pitää saada maksettua kirvesmieskin ja jos ei saa niin duunarilla on liian kova palkka..Noh,sekin näkemys on tulossa tiensä päähän.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Kepujohtoinen hallitus valtiovarainministerinään kokoomuslainen on saattanut Suomen siihen hirveään tilaan, missä se nyt on. Ja taas huudetaan demareita apuun. Kun eivät nämä porvaripuolueet osaa sössimiään jälkiä korjata täytyy demareiden heitä auttaa. Niinpä niin. Historiasta tämä on hyvin tuttua.

Mielellään näkisi tämän kokoomuksen lempilapsen eli veronalennusten siunauksellisuuden vaikutuksista jotain faktaakin. Eipä löydy. Ei Suomesta eikä ulkomailta. Reaginalaist-thatserilaisuus on tuottanut rikkaita ja hyvin rikkaita, mutta ei hyödyttänyt köyhiä. Teoria myös siitä, että ensin rikastutetaan rikkaat ja heidän pöydiltään putoavat murut ovat siunaukseksi köyhille ei olekaan käytännössä toiminut.

Kokoomuksen jäljiltä jää vain rikkaille vielä enemmän. Esimerkiksi ministeri Kimmo S. Aasi yksityisti autokatsastuksen. Laitoksen muutama johtohenkilö osti sen ja teki parin vuoden jälkeen valtavan tilin myydessään koko puljun ulkomaisille sijoittajille. Neljä henkilöä tuli sikarikkaiksi ja me autoilijat maksamme ulkomaille. Tämä on kokoomuksen politiikkaa.

Juhani Putkinen

Toivottavasti äänestäjät osaavat laskea 1+1 - SDPn tie olisi Suomelle ja suomalaisille tuhon tie.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Samoin myös kokoomuksen..pidetään tosiasioista kiinni.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Neljä vuotta ovat kepu ja kokoomus apupuolueineen hallinneet. Maa on siinä tilassa missä on eli erittäin velkaantunut. Nyt huudetaan demareita apuun. Eiköhän surkean tilanteen aikaansaaneiden tule ensin esittää korjaustoimenpiteet. Tosin onhan menneisyydessäkin tapahtunut samaa. Ensin töpätään ja sitten huudetaan demarit auttamaan konkurssipesän selvityksessä.

Toimituksen poiminnat