Ossi Mäntylahti Tietojärjestelmämies

Skotlanti: parempi yhdessä

  • Parempi yhdessä
    Parempi yhdessä

Skotlannin itsenäistymisäänestys on tätä kirjoitettaessa edennyt sen verran pitkälle, että on jo mahdollista antaa ennuste vaalien lopputuloksesta. Yhdistynyt kuningaskunta tulee pysymään yhtenäisenä maana ja Skotlanti eri irtaudu siitä.

Vaalikampanjan aikana Parempi yhdessä -puoli on ollut järjestelmällisesti johdossa ja vain ani harva mittaus on ennustanut itsenäisyyden puolesta äänestyksen saavan voiton.

Hyvä näin. Olisi ollut suuri vahinko niin briteille kuin myös EU:lle, jos Skotlanti olisi lähtenyt omille teilleen. Tapaus olisi sysännyt helposti liikkeelle valtavan aallon separatistisia liikkeitä ja tämän myötä poliittista epävarmuutta.

Eurokriisistä hiljalleen ulos rämpivä Eurooppa tarvitsee nyt ennen kaikkea vakautta ja ennustettavuutta, ei uutta poliittista kriisiä.

Cameronin kannattaa muistaa Skotlannin separatistiliikkeen läksy uhotessaan EU:n suuntaan kansanäänestyksellä. Eurooppa tarvitsee Englantia ja Englanti Eurooppaa.

Better together.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Pekka Välilä

Hieman omituiseksi menee, jos eroamisesta voidaan päättää jopa minimaalisella ääntenenemmistöllä: tarkoittaako se sitten sitä, että myös uudelleen liittymisestä voidaan päättää 0,1% äänierolla?

Näin ajatellen Skotlanti tulevaisuudessa itsenäistyy ja integroituu kahden vuoden välein.

Oikeasti se ei tietysti noin mene, itsenäistyminen on one way street, ja juuri peruuttamattomuus lienee pelottanut ihmisiä.

*************

Skotit saivat kuitenkin puristettua itselleen etuja, lahjuksia liitossa pysymisestä. Samalla tavalla UK on puristanut EU:lta etuja ja etuoikeuksia.

Euroopan kannalta brittien menetys olisi myös mahdollisuus. Meidän suomalaisten kannalta olisi hieno asia, jos EU:n intergraatio etenisi meille edulliseen suuntaan: esimerkiksi EU:n yhteiset ilmavoimat olisivat meille lottovoitto.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vapaat ja rehelliset vaalit, joiden tulosta emämaakin on sitoutunut noudattamaan jo ennalta, osoittaa, että Skotlannilla ei ole suurta ongelmaa kuulua Iso-Britanniaan. Britanniassa vallitsee aito kansanvalta.

Jukka Mäkinen

Annettuja vaalilupauksia Lontoo tuskin pitää. Ei ole enää mitään syytä. Uutta äänestystä ei pidetä ainakaan sukupolveen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Etkö sinä nyt projisoi omaa moraaliasi "Lontooseen". Sitä paitsi kun kyllä-äänestäjiä oli noin paljon olisi tyhmää olla antamatta Skotlannislle enemmän alueitsenäisyyttä.

Pekka Heliste

Enemmänkin Sktolannin äänestys osoittaa, että EU:ssa edut jakaantuvat epätasaisesti.Englannissa voittajia ovat Lontoon pörssihait, häviäjiä skotit

Aivan sama kehitys on käynnissä kaikissa maissa , hyötyjiä on 1 %,he nappaavat 80-90 % hyödyistä, muille tippuu muruja sitten kun tippuu.Tai sitten seuraavassa elämässä. Kuten Niinistö selkeästi asian ilmaisi

Sellainne jako ei voi jatkua loputtomiin.Se on vähän kuin kävisi kalassa kaverin kanssa ja veneen omistaja ilmoittaa, että saat ruodot.Seuraavalle kerralle soutajaa tuskin löytyy.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ossia pitää onnitella paremmasta otsikosta kuin puoluetoveri Seppo-Juhani Pietikäisen ärsyttävä otsikko.
Pietikäinen on riidan haastaja kuten Elo ja Tossavainen.

Pekka Heliste

S_J P on vielä sairaalloinen oikeassa olija,eriävät mielipiteet sensuroidaan, tyypillinen kypäräporvari

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Syytä kunnioittaa äänestyksen lopputulosta vaikka se ei olisikaan oman mielen mukainen. Kyseessä on kuitenkin enemmistön voitto ja kansan tahdon ilmaus.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

On kertakaikkisen outoa, ettei vapaus ja itsenäisyys kelvannut 55% skoteista.
Hullujako he ovat? No 45% oli kuiteski täysijärkisiä, jote siitä on hyvä jatkaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

He kokevat olevansa vapaita ja jos voit osoittaa seikan, joka sotii tuota heidän mielikuvaansa vastaan, niin voit mainita siitä. Koko Iso-Britannia on hyvin vapaa valtio.

Itsenäisyys sitä kannattaville merkitsi ennen kaikkea omaa lippua, kansallishymniä, urheilujoukkueita ja niin edelleen. 55% harkitsi asiaa vähemmän tunnevaltaisesti.

Toimituksen poiminnat