Ossi Mäntylahti Tietojärjestelmämies

A-studion resurssipula

  • A-studion resurssipula

Illan A-studion lähetyksessä käsiteltiin maailman resurssitilannetta poleemisella otsikolla Maailmaa uhkaa ankara pula. Ohjelman väitteet ovat aivan uskomatonta hölynpölyä ja toistelevat lähinnä Rooman klubin ja degrowth-liikkeen moneen kertaan virheellisiksi osuneita tuomiopäivän ennusteita.

Meillä ei ensinnäkään tule minkäänasteista pulaa raaka-aineista. Pikemminkin päinvastoin. Maan kamara on niin laaja ja kierrätys jatkuvasti tehostuvaa, että raaka-aineiden globaalista loppumisesta ei ole mitään pelkoa. Päinvastoin – raaka-aieiden hinnat tulevat laskemaan jatkuvasti.

Ei kai Simonin ja Ehrlichin välinen vedonlyönti ole unohtunut? Muistin virkistykseksi kerrottakoon, että Simonin mukaan ihmisen nerokkuus, korvikkeiden kehittäminen ja tekninen edistys johtaa siihen, että väestönkasvusta huolimatta luonnonvaroista saadaan kestävää taloudellista hyötyä jatkuvasti. Hän todisti tämän oikeaksi voittamalla Paul Ehrlichin vedon: metallimineraalien hinta laski jatkuvasti vuosikymmenessä.

Toinen Ylen ohjelmista liittyy ruokaan. Se on mukamas loppumassa.

Väite on kerrassaan pöhkö. Ruuasta nyt kaikkein viimeisenä tulee pulaa. Maatalouden tehostuminen ennen kaikkea geenimuutelun ansiosta riittää vallan hyvin ravitsemaan maailman väestön. Nykyisten nälänhätien ym. syy on ennemminkin logistiikka ja poikkeusolosuhteet (sodat, luonnonkatastrofit ynnä muut vastaavat).

Jutussa viitataan vehnäsatoon hehtaaria kohden ja todetaan, että vuodesta 1995 lukien Euroopassa vehnää ei ole saatu enempää. Jutussa kuitenkin unohdetaan tyystin, että Euroopassa on pikemminkin ylituotantoa ja ei ole hirveästi syytä tuottaa enempää.

"Tehomaatalous vaatii valtavasti energiaa" väitetään jutussa. Ei vaadi. Tehomaatalous on tuotettua ruoka-aineyksikköä kohden aivan mielettömän paljon energiatehokkaampaa kuin luomutuotanto. Ja mitä energian kulutukseen ylipäätään tulee, energian käyttö sektoreittain -tilastossa maatalous ei ole esillä edes omana luokkanaan. Se kuuluu luokkaan "muu 12 %".

Jutussa on muutenkin aivan käsittämättömiä väitteitä: maatilan ostamalla saa "tehtyä rahaa". Käsittämätön väite. Annetaanpa MTK:n kertoa:

"Keskimääräisen tuottajat yrittäjätulo oli 25 800 euroa vuonna 2012. Keskimääräinen viljelijän tuntipalkka on 7-8 euroa. Maataloustuet kattavat keskimäärin 40 prosenttia tilan liikevaihdosta.

Kaikkien Suomen maatilojen keskimääräinen kannattavuuskerroin oli vuonna 2012 MTT Taloustutkimuksen arvion mukaan 0,57."

Muita ohjelman väitteitä en yksinkertaisesti enää jaksa käydä läpi.

Resurssipula on lähinnä A-studion toimituksen järjenkäytössä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Ohjelman anti tiivistettynä: maailmaa uhkaa ankara resurssipula.

Ei uhkaa.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Tosin niinhän se on ettei toteamus siitä että asiat ovat kunnossa ja tulevaisuus valoisa anna tuomiopäivän skenaariossa sankariksi itseään sijoittaville minkäänlaisia elähdyttävyyden tunteita. Siksihän on keksitty visio tuomiopäivästä jonka viimeisimmät ilmentymät ovat ihmisen aiheuttamaksi väitetty ilmastonmuutos sekä pula kaikesta. Että käyttämällä kangaskassia, olemalla käymättä suihkussa "liian usein" ja olemalla kuluttamatta oletkin osana pelastamassa maailmaa. Kyllähän tuollekin oma kannattajakuntansa oli jo olemassa ennen noiden keksimistä, heitä vaan ei pidetty maailmanpelastajina :D

Urpo Upi Tamminen

YLE = Yleisen Lötkimisen (valehtelun) Esikunta

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Fosfori uhkaa loppua, ja kohta meillä ei ole enää lannoitteita.

Janne Suuronen

Lannoitteisiin käytetään myös maakaasua ja mikä ei näy Ossin vähättelemässä energialuvussa.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Silloin täytyy varmaan lannoittaa paskapuheella. :)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onhan se hyvä, että Ossi on aloittanut harjoittelun ajoissa.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Näennäisesti halpa fosfori on loppumassa. Fosforin ollessa alkuaine se ei varsinaisesti tuhoudu kun sitä käytetään. Merivedessä muunmuassa riittää fosforia ihan riesaksi asti (käytännössä loputtomasti koska sama fosfori kiertää kuitenkin takaisin mereen) ja sen keräämiseksi on jo keksitty metodeja ja ne vain odottelevat taloudellisesti kannattavaksi tulemista, tai sitä että joudumme vähentämään merien fosforipitoisuutta muista syistä.

Sitä ennen voidaan edullisemmin kerätä fosforia esim. jätevedestä.

Janne Suuronen

Maapallon väestönkasvu kerrottuna elintason nousulla on raaka-aineiden (uusien tai kierrätettyjen) kulutuksen suhteen toiseen potenssiin nouseva käyrä. Trendiä taas jarruttaa hinnannousun tuomat innovaatiot.

Maapallolla on tällä hetkellä yhtä ihmistä kohden on käytettävissä maapinta-alaa 2ha; Lukema sisältää niin makeavetiset järvet, kuin vuoristot ja aavikotkin. Maata ei valmisteta lisää. Toisin kuin ihmisiä.

Harvinaisemmat maametallit ovat loppuneet jo nyt. Samaten vaikkapa öljyn tuotantohinta on noussut, kun helpoimmin hyödynnettävät varat ovat käytetty. Pelkästään ehtymättömän rautamalmin louhiminen ei ihmiskunnalle riitä. Tarvitaan paljon muutakin.

Joten kaiken kaikkiaan, vähän kevyesti nyt kyllä leimasit ko ohjelman.

Mitä taas maatalouteen tulee, niin on totta että pitäisi puhua nähtyjen nälänhätien oikeista syistä oikeilla nimillä: Köyhyys, paikalliset kriisit ja paikalliset voimakkaat väestönkasvu. Sama koskee Euroopan Unionin maatalouden kokonaistuotantomääriin, missä tosiaankin on pyritty eroon ylituotantomääristä ja mikä tosiaan ohjelmassa tyystin sivuutettiin. Mutta mitä taas tulee maatalouden kannattavuuteen Suomessa ja maataloustuottajien ammattiyhdistysliikkeen, MTK:n, antamiin lukuihin, niin niillä ei tässä yhteydessä ole mitään todistusarvoa. Itseasiassa, valtiontalouden tarkastusvirastokin on aikanaan tutkinut asiaa ja hieman kepoisaksi ne todennut. Samaten, juuri vasta uutisoitiin Suomessa maatalouden investointeihin käytetyn ennätyssuuren määrän rahaa; Tätä tuskin olisi tehty, ellei toiminta olisi kannattavaa. Tuo maatalousyrittäjyydestä saatava tulo 25k€ on propagandistinen, sillä sisältää siis kasvinviljelijät. Valtiontalouden tarkastusviraston raportti taas ihmetteli käytettyjen työtuntien laskelmia.

Joka tapauksessa elintarviketuotannossakin elintason kasvaessa ihmiset siirtyvät syömään enemmän lihaa ja mikä tulee yhdessä väestönkasvun kanssa sekin kuormittamaan elintarviketuotantoa toisessa potenssissa. Väistämättä hinnat tulevat nousemaan.

Joten Ossi, en ottaisi asiaa ihan niin kevyesti ja suoraviivaisesti, kuin miten sinä asian näet.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Pitäisköhän kokeilla syödä pelkkää vehnää pari vuotta. Tai vehnää ja maissia! Mitenköhän kävisi? Paljonko saa juoda vettä?

Koitin googlata miten tehomaatalouden energiahukka lasketaan, mutten löytänyt yhtäkään lähdettä, joten tekee mieli kysyä paljonko vaikkapa yhden traktorin tekemiseen (suunnittelu, raaka-aineet, ihmistyö) , myymiseen (kuljetukset, ihmistyö), käyttämiseen (öljynporaukset, muut raaka-aineet), ja kunnossapitoon käytetään energiaa ja tuottaako se koskaan enemmän energiaa kuin mitä se käyttää. Moinen laskelma olisi kiva nähdä. Taitaa olla vielä vaikeampi löytää, varsinkaan jos kysyy traktoritehtaalta.

edit.

Ja niin onko traktorin kierrätys samanlaista kuin auton, eli niin, että kierron päässä se kuitenkin lepää jossain Afrikassa kaatopaikalla. Ymmärtääkseni kierrätys autoissa on tällä hetkellä sellainen laskeva spiraali, jossa joka kierrolla materiaalin laatu laskee.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Blogisti jätti mainitsematta kaksi resurssia: öljyn ja makean veden. Miten on näiden laita, uhkaako niiden niukkuus meitä?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jos jo yhdellä kaivoksella pystyy pilaamaan suurin osa Suomen sisävesistöistä niin aika uhkaavalta näyttää.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Pitää ajatella positiivisesti: kaivoksella on metalleja niin paljon, että osan niistä voi valuttaa vesistöön, ja silti bisnes pyörii hienosti.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #14

Ei näytä pyörivän sekään vaikka ministereitä myöten on sokeita positiivareita oltu. Vain vuoto jatkuu.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Jos jo yhdellä kaivoksella pystyy pilaamaan suurin osa Suomen sisävesistöistä"

Suurin osa on vesistöistä pilattu! Miten käykään Lappeenrannan juomaveden? Taivalvaara tuhoaa sen tuota pikaa.

Toimituksen poiminnat