Ossi Mäntylahti Tietojärjestelmämies

Miksi Haavisto voitti Hassin

  • Pekka Haavisto. Kuva: Soppakanuuna, CC-BY-SA
    Pekka Haavisto. Kuva: Soppakanuuna, CC-BY-SA

Vihreiden eduskuntaryhmä ja puoluevaltuusto saivat pitkän kokouksen jälkeen aikaiseksi päätöksen uudesta valtion omistajaohjauksesta vastaavasta ministeristä. Valinta yllätti minut. Olin itse likipitäen varma, että valinta olisi kohdistunut ennen kaikkea sukupuolisyistä Satu Hassiin.

Miksi Haavisto sitten voitti Satu Hassin?

Todennäköinen vastaus löytyy aivan muualta kuin hallituksesta. Haavisto tullee ottamaan hyvin matalan profiilin omistajaohjausasioissa ja vetäytymään mahdollisimman paljon virkamiesten taakse. Hänen mukanaan linja kehitysyhteistyötä harjoittaviin kansalaisjärjestöihin tulee jatkumaan nykyisen kaltaisena. Haavisto ei tule tekemään juuri mitään merkittävää.

Strategisena tavoitteena Haavistolla on varmasti olla ehdolla europarlamentin vaaleissa. Ministeripositiosta ja presidentinvaalien hyvällä tuloksella hänellä onkin täydet mahdollisuudet tulla valittua mepiksi. Vihreät tarvitsevat reippaasti yli 300 000 ääntä pitääkseen kaksi meppiään ja viime kerralla Hautala keräsi yli 200 000 vertailuluku-ääntä (henkilökohtaisia hän sai vajaat 59 000). Meppinä Haavisto pystyy pysyttelemään kotimaan päivänpolitiikan ulkopuolella. Ja ehkäpä myös hankkimaan puuttuvan korkeakoulututkinnonkin.

Seuraava peliliike Haavistolta tulee todennäköisesti olemaan Sauli Niinistön uusi haastaminen vuoden 2018 presidentinvaaleissa.

-- 

Edit: tarkennettu äänimääriä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

Näillä perusteillako Kokoomuksessa oltaisiin päädytty Haaviston valintaan?

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Kokoomuksessa? Ei Haavisto ole Kokoomuksen jäsen, vaan vihreiden.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

Minun ilmeisesti pitäisi avata kysymystäni hieman enemmän, mutta ehkä kysymys ei ole sen arvoinen. Sanon nyt vain sen, että näet hieman erikoiset perustelut Haaviston valinnalle.

Jonas Hellgren

Kukaan ei pääse ministeriksi Kataisen hallitukseen ilman Kataisen ja RKP'n hyväksyntää. Vihreät voivat ainostaan tarjota ehdokasta.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Nyt sinulla kyllä luvut mättävät. Vihreät saivat viimeksi yhteensä 206 000 ääntä ja se riitti kahteen paikkaan. Hautala sai karvan verran alle 59 000 ääntä. Toki huippusuoritus sekin.
http://yle.fi/vintti/yle.fi/vaalit/tulospalvelu/20...

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ehkä Ossi ennusti tulevien vaalien tulosta :)

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Hyvä tarkennus. Kyse on tietenkin vertailuluvusta, ei puhtaasta äänimäärästä.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Koskela ehtikin jo kertoa viime eurovaalien tuloksesta. Minua hämmästytti se, että Mäntylahti on jo ehtinyt valita kokoomuksen presidenttiehdokkaan vuonna 2018 pidettäviin vaaleihin. Hieman yllätti sekin, että sitä ilmeisintä syytä valinnalle - että Haavisto oli paras ehdokkaista - ei Mäntylahti käsittele laisinkaan, mutta siitä olisi tietysti tullut perin lyhyt blogikirjoitus.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Aivan. Kannattaisi muistaa, että yksinkertaisin toimiva selitys on todennäköisesti myös oikea.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Lupaan syödä hattuni, jos Sale kieltäytyy lähtemästä ehdolle 2018.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Nyt on screenshot tallennettu odottamaan vuotta 2018 nimellä "Ossi syö hatun".

Jonas Hellgren Vastaus kommenttiin #12

Entäs jos ehdokkaana onkin Jenni. Riittääkö että Ossi pureskelee muttei tarvitse niellä.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Jos niin käy, niin mene leipurin puotiin ja osta tuulihattu. Se on silloin sinun hattusi, ja se on helppo syödä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ossi laittoi kyllä hyvän tavoitteen Vihreiden eurovaalikampanjalle. Tosiaan pitäisi saada reippaasti yli 300 000 ääntä kasaan. Onneksi Heidi saa 200 000 ääntä. Muille jää vielä haastetta siihen reippaasti yli 100 000 ääneen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Hassi olsi ollut mahdoton valinta, koska "ykkösänkyrän" maine hänellä suomalasten silmissä. Haavisto on vihreäksi hajuton ja mauton, eikä herätä suuria intohimoja muissa poliittisissa ryhmissä.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Minusta Haaviston valinta on erityisesti merkki siitä, että vihreät ovat sitoutuneet nykyiseen hallitukseen.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

En ollut kärpäsenä katossa, mutta minulla on melko hyvä aavistus siitä, miten tuo kieltämättä hupaisa keskustelu eteni. Kun kerran se oli alusta saakka jokaiselle selvää, että Haavisto on ylivoimaisesti pätevin henkilö tehtävään, niin vihreillä kesti palaverissaan ilmeisesti siksi, että naiset ja Haavisto itse jäkättivät Haaviston valintaa vastaan, koska tasa-arvo. Homma saatiin kuitenkin taputeltua riittävän tasa-arvoiseksi sillä verukkeella, että vaikkei Haavisto ole nainen, niin edustaa sentään seksuaalivähemmistöä. Naiset saivat sitten vielä lohdutukseksi Outi Alanko-Kahiluodon kammettua eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Aika hyvän kuuloinen analyysi. Ostan ajatuksen.

Lauri Korhonen

Perussuomalaisten ansiota uskoisin. Haavisto valittiin koska hänen odotetaan olevan eduksi koko Suomelle.

Ville Niinistö: ”Tämä on eduksi koko Suomelle”

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/63255-ville-niinis...

Ilmeisesti Vihreissä tiedetään ja myönnetäänkin jo ettei Hautala ollut eduksi Suomelle. Ja Hassi joutui samaan koriin ilmoittaessaan etukäteen olevansa Hautalan linjoilla. Saa nähdä jatkuuko Hautalan-Hassin linjan mureneminen puolueessa pidemmällekin. Tulemmeko vielä näkemään Vihreitten hajoamisen sisäisiin riitoihin?

Ainakin Hautalan-Hassin linja vaikuttaisi nyt jääneen sivuraiteille puolueessa.

Seurataan tilannetta.

Käyttäjän AskoJuuti1 kuva
Asko Juuti

Paras valinta oraanpurijoilta. Ei myöskään ole lähdössä EU-vaaleihin, vaan tähtää uudelleenvalintaan eduskuntavaaleissa. Mennään siis pienimmän pahan tietä. Vielä kun saataisiin Kyllönen Brysseliin. Saa siellä yksin, tai pienessä ryhmässä vähemmän vahinkoa aikaan, kuin täällä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ehkä vihreät tajusivat mistä Hautalan ero(tt)amisessa oikeasti oli kyse: Hautala on ihminen, jota pidetään vastenmielisenä monella taholla. Hassi olisi jatkanut tätä Hautalan perinnetta.

Siksi Haavisto oli passeli ratkaisu, jos kerran Vihreistä ministeri piti tehdä.

Hautalan ero johtui hänen persoonastaan, osin myös sukupuolesta, koska yritysjohtajuus, johon omistajaohjausministeriä verrataan, on Suomessa isojen poikien temmellyskenttä, eikä siiihen hiekkalaatikkoon likkoja kaivata. Seuraavana lynkkausvuorossa lienee Kyllösen "likka".

"Virallinen" Hautalan eron syy oli pelkkä tekosyy pohjanaan lillukanvarret, jotka media(markkinat) paisutti järjettömiin mittoihin lynkkauskiihkossaan ja rahanahneudessaan.

Lauri Korhonen

Syy kuin syy. Jos meni kuten kerroit täytyy kysyä - kuka käski mennä toisten leikkejä sotkemaan?

Tai sitten. Joo ei voi puuttua - tai voihan jos on omat kaverit kiipelissä.

Rajat ne on pesäpallossakin.

Sepetius Kangas

Demarien kosto se oli. En ole moista ennen nähnyt, että hallituspuolueista tulisi joku joka astuu kaatamaan hallituksen ministeriä. Aikoinaan kaverille olisi sanottu näkemiin. Oli siis persuillakin entisiä demareita mukana.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Olisiko niin, että pitkään jatkunut Hassi - Hautala - Tynkkynen - V.Niinistö -linja on riittävästi kypsyttänyt enemmistöä edustavia suomalaista. Kun kriittinen asenne vihreää vähemmistöpolitiikkaa kohtaan on riittävästi muhinut ja viherpolitiikan vaikutukset yhteiskunnassa ovat alkaneet konkreettisesti näkyä, niin jostakin kohtaa tilanne sitten ratkeaa. Tässä tapauksessa se tapahtuin Hautalan A.S:iin liittyvien toimenpiteiden kohdalta.

Haavisto on ollut sivussa ja pitänyt matalaa profiilia useista vihreiden kansalaisten elämään vaikuttavista "tempauksista". Viime presidentin vaaleissahan Haavisto sai reilusti kannatusta muiltakin kuin vihreältä vähemmistöltä. Haaviston persoona ja keskustelutapa on sovittelevampi kuin esimerkiksi Hassin,Tynkkysen, Niinistön tai Hautalan. Haavistolla tuntuu myös olevan jalat tukevammin maassa kuin edellämainituilla. Hänellä vaikuttaa olevan kyky ottaa tosiasiat enemmän huomioon idealismin ja mielikuvien sijasta.

Saa sitten nähdä kuinka voimakkaana viherpuoluueen kanta nousee Haaviston ministerikauden aikana. Vielähän on noin puolitoista vuotta aikaa eduskuntavaaleihin. EU -vaalithan ovat jo reilun puolen vuoden kuluttua.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Tuota, eikö tämä nyt paremminkin tarkoita sitä että Haavisto _ei_ lähde ehdolle europarlamenttivaaleihin? Silloinhan vihreät joutuisivat näkemään sen vaivan että hakisivat taas uuden ministerin, eikä mikään puolue jaksa sitä kierrätystä.

Eiköhän tähän ole kaksi ihan yksinkertaista syytä. Ensimmäinen on se, että Hautalan tapauksen jälkeen vihreät halusivat heittää kehään ehdottomasti sen suurinta kansansuosiota nauttivan poliitikkonsa. Toinen on sitten se, että Helsingin vihreät halusivat pitää kiinni ainakin toisesta salkusta -- pääkaupunkikeskeiselle puolueelle olisi sopinut vähän huonosti se, että toinen ministeri on Turusta ja toinen Tampereelta.

Hautala-kohussa olisi nyt sitten tavallaan ollut epäsuorana seurauksena nimenomaan se, että Haavisto ei lähde EU-vaaleihin.

Harri Mulari

Pääkaupunkikeskeisyys on vahvasti liioiteltua ainakin kun tarkastellaan nykyistä puheenjohtajistoa. Puheenjohtaja on Varsinais-Suomesta, varapuheenjohtajat Pohjois-Karjalasta, Satakunnasta ja Keski-Suomesta. Tämä vieläpä puoluekokouksen jälkeen, jossa ensimmäistä kertaa käytettiin siirtoäänijärjestelmää käytäväpelien minimoimiseksi. Puolueen sisällä siis annetaan kovasti arvoa maakuntien toimijoille.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Useimmat puolueet tietysti pyrkivät puheenjohtajiston osalta alueelliseen tasapuolisuuteen. Mutta ei kai se kaukaa haettu ajatus ole, että Helsinki on halunnut pitää kiinni ministeripaikastaan? Omaa arveluanihan tämä silti tietysti vain on.

Ja eikö tuo puheenjohtajistosta antamasi kuvaus tue ajatusta? Asianhan voi saman tien johdatella niin, että Haavistosta ilman muuta piti tehdä ministeri, koska puolueen puheenjohtajistossakaan ei ole yhtään helsinkiläistä, vaikka pääkaupunki on sentään se vihreiden eräs kovin kannatusalue.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Hupasaa seurata keskustelua josta itse tietää mitä tapahtui ja toiset vain arvailevat. Monelta kohdalta useakin on arvannut oikeansuuntaisesti mutta kokonaiskuva ei kenelläkään ole ihan kohdallaan. Ossi itse on itse asiassa heikommin osumia saavien veikkailijoiden joukossa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Olisin huolissani, jos Ossin veikkaukset olisivat osuneet nappiin tällä kertaa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Valottaisikos Kivelä sitten sen kokonaiskuvan?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Minuakin kiinnostaisi kuulla jotain pientä vihjettä, jos kuumaa sisäpiirin infoa on.

Oma veikkaukseni on, että ainakin tuo alueellinen puoli olisi jotain osaa näytellyt. Haavisto on tietysti pirun pätevä muutenkin, että ei hän siis mikään kiintiöhelsinkiläinen tässä ole. Mutta ellen väärin muista, niin hänhän meinasi jo kieltäytyä, ja voisi kuvitella, että hänen mielensä muuttumiseen olisivat ehkä vaikuttaneet nimenomaan Helsingin vihreiden vetoomukset.

Päälle tietysti se, että hän nyt vain on suosittu, mutta se taisi kyllä olla vähämerkityksellisin asia. Tuskin vihreät ovat ministeriä valinneet ihan vain ollakseen muille mieliksi.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #28

Juuri tuossa alueellisuudessa menit vikaan. Siitä ei keskusteltu oikeastaan juuri lainkaan, muistaakseni joku otti sen esille, mutta silloinkin toiseen suuntaan painottaen. Se mikä kenenkin tukemisessa sitten itse kullakin oli vaikuttavina tekijöinä on tietysti eri asia, mutta yksittäisissäkään keskusteluissa se ei noussut esille perusteluna.

Lauri Korhonen

Persut. Veikkaan edelleen että Perussuomalaisilla on näppinsä pelissä. Ns. vahva vaikuttaja.

Tunne vain vahvistuu mitä pidemmälle tilannetta seuraa. Kukaan ei tietenkään mitään myönnä... ei varmasti.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Pekka Haavisto oli ympäristö- ja kehitysyhteistyöministerinä Arktisen neuvoston perustamiskokouksessa Ottawassa vuonna 1996 perustamassa tätä neuvostoa, jonka alasta nyt kovin puhutaan. Edustamiseen liittyi muistinvaraisesti vielä jokin protokollasähläys, jonka mukaan Haaviston olisi pitänyt olla ulkoministeri tai häntä luultiin ulkoministeriksi, mikä koettiin tuolloin jotenkin sopimattomaksi.

Ehkä tällaiset vanhat jutut eivät vaikuta mitenkään nykyvihreiden harkintaan, mutta niiden pitäisi vaikuttaa – Ai jaa, mä olin perustamassa tollastakin neuvostoa. Osoittaahan se pitkäaikaista kiinnostusta ja antaa uskottavuutta ulkopuolisten silmissä. Haavisto on sitä paitsi ollut laatimassa selvityksiä jos jonkinlaisista asioista.

Vanhoja muistellessa voidaan muistaa sellaistakin aikaa, jolloin ulkopolitiikalla ja Tasavallan Presidentin tuntemuksilla oli jokin merkitys valtioneuvoston jäseniä vaihdettaessa. Näin ei toki varmaan enää ole.

Subarktinen Helsingin alue ja vaalipiiri on varmaan myös painanut valinnassa. Ensisijaisesti Haavisto on kuitenkin epäilemättä valittu sen vuoksi, että arvovaltaiset kommentoijat ovat kannattaneet häntä ja esittäneet kriittisiäkin näkemyksiä kilpailevista ministerikandidaateista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Todellinen syy on, että viimeinen niitti Vihreiden maineenmenetykseen, oli äänestäminen gryndereiden etuja epätoivoisesti ajavassa Tampereen tunnelihankkeessa, jossa ei ole muuta vihrätä kun kauhutuleivaisuudeksi kaavaitujen rantatonttitorninien väliin sijoittuvat nurmikon pläntit. Koristenurmikot kuvastelevat vihreän aatteen nykystä alennustilaa , ne ovat pelkkää luonnon hävittämistä nykyisin vallalla oleva suomalaisen arkkitetuurin ,tai lähinnä sen puutteen, alennustilaa kuvaavia käyttökelvottomia tyhjän tilan täyttävää "vähän nättiä vihreätä". Viherpiperrystä.
Vihreiden maineen kannalta Pekka Haavisto, neuvottelu ja sovittelutaidoillaan voi saada paljon hyvää aikaiseksi.
Toivon ennen kaikkea hänen ohjauksessa pidettävän todelliset, rahalla mittaamattomat, arvot ensisijaisina.

Sepetius Kangas

Haaviston ansiot tulevat esiin kehitystyössö ei suinkaan valtion yritysten ohjauksessa. No virkamiehiä siinä sentään on joiden selän takana sekin homma tulee hoidettuaa. Haavistolla ei riitä munaa sanoa samaa millekkään valtion yrityksen toimitusjohtajalle kuin Hautala teki. Ei kummassakaan tapauksessa sen paremmon Finnairin johdolle kuin Arctia Shippingin toimitusjohtajalle. No tuli näytettyä ettei nainen v......e miehille! heh.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Hänestähän tulikin kehitysministeri, Munaako mukaa aina meinais? Olen saanut sen käsityksen, että hän kykenee ajattelemaan omillakin aivoilla,
päinvastoin kun useimmat muut ministerit jotka oat pelkkiä durasellipupuja ja simulaattoreita.

Sepetius Kangas

Haaviston valinta oili selviö. Pekka on hyvin sovinnollinen mies ei ala ärhenteleen muille eikä sano vastaa. Vetäytyy mieluusti virkamiesten taakse. Hassi olisi ollut liian kova aatteen ihminen kyseiseen paikkaan. Ja hänellä olisi ollut suuta sanoa totuuksia kenelle tahansa. Tynkkysen meriitit olivat liian pienet vielä. Ja Tuija Brax ei oiken vakuuta pitkästä urastaan huolimatta vaikka nainen olikin. Lisäksi oli hyvä syy hylätä nainen tällä kertaa. Vaikka vihreät aika hyvin heitä myös valitsee tehtäviin

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

ei voi muuta tuohon sanoa kuin että onneksi, siis Suomen kannalta.

Käyttäjän saarinenj kuva
Juhani Saarinen

Ei vihreätkään niin tyhmiä ole että kiviriippa Hassi olisi valittu ministeriksi.
Suomalaisen yhteiskunnan pahin vihollinen Satu Hassi, jos hänet olisi ministeriksi valittu,silloin vain voidaan sanoa että virheistä ei ole opittu mitään.
Punaisen vihreä kommunisti olisi ollut pahin mahdollinen moka, jonka vihreät olisi tehnyt, tuskin seuraavien vaalien jälkeen vihreät olisi enää ollut oma puolue.?

Veikko Virkkunen

Sääli kun Tuija Braxi'a ei valittu. Hän räpyttelee niin somasti
silmiään.

Rainer Salosensaari

parempi pilkun nu**ija kuin mep-palkan hässijä!

Käyttäjän saarinenj kuva
Juhani Saarinen

Yhteistyö kyvytön Satu Hassi tuskin enää europarlamentaarikko vaalien jälkeen, häneltä puuttuu asioista oma näkemys hänen teesinsä ovat joidenkin tutkijoiden mielenilmaisuja, joita hän yrittää markkinoida ominaan, joten tällaisen mepin jatkomahdollisuudewt ovat olemattomat.
Euroopan parlamentin jäsenten tehtävä on pitää maansa lippua korkealla, ja toimia maansa edunajajana, Satu Valitettavasti on toimillaan on vaikeuttanut oman maansa toimia omilla jopa hölmöillä ehdotuksillaan.?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ja kumminkin brysselissä toimivat suomalaiset ovat arvioineet Hassin parhaaksi mepiksemme...

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128853692348...

Jos itse olisin demari, niin miettisin enemmän tuota isä Mitroa...

Pasi Ensio

Ei mitenkään yllättävä "rankkaus". Itse olisin kyllä nostanut Liisa Jaakonsaaren Top 5:seen.

Käyttäjän KirstiRelander kuva
Kirsti Relander

Vihreät valitsivat keskuudestaan parhaan mahdollisen. Olkaamme iloisia siitä. Menestystä vaan hallitustyöskentelyssä! Sitä tarvitaan.

Toimituksen poiminnat