Ossi Mäntylahti Tietojärjestelmämies

Kaupunginhallituksen IT-jaos

  • Kaupunginhallituksen IT-jaos

Helsingin kaupunginvaltuusto on keskiviikkoiltaisessa kokouksessaan päättänyt valita allekirjoittaneen kaupunginhallituksen tietotekniikkajaoston jäseneksi.  Olen jaostossa osa Kokoomuksen ryhmää yhdessä Ulla-Maija Urhon ja Katrina Harjuhahto-Madetojan kanssa.

Tietotekniikkajaosto on Helsingin kuntapolitiikan uusi lautakunta-tason elin ja erittäin tärkeä sellainen. Jaoksen toiminta kuvataan kaupunginjohtaja Jussi Pajusen esittelyssä seuraavasti:

… kaupunginhallituksen alaisuuteen perustetaan IT-jaosto, joka valvoo kaupungin tietotekniikkastrategiaa sekä tietohallinto- ja tietotekniikkainvestointeja eri hallinnonaloilla. Tavoitteena on yhteisten perus-IT-tehtävien hoitaminen keskitetysti keskushallinnossa.

Tietotekniikkajaoston tehtäväksi esitetään lisäksi, että se hyväksyy tietotekniikan hankeohjelmaan hallintokuntien esitykset tietotekniikkahankkeista, joiden kokonaiskustannusarvio ylittää miljoona euroa. Tämä koskee kaupunkiyhteisiä tietotekniikkahankkeita ja kaikkien hallintokuntien hankkeita.

 

Sen kummemmin asiaa dramatisoimatta on todettava, että kyseessä on merkittävimmästä IT-asioita käsittelevästä julkisesta luottamuselimestä Suomessa.

Käytännössä IT-jaos luo kaupungille IT-strategian ja katsoo merkittävimpien hankkeiden toteuttamisen perään. Vaikka HUS-vetoinen onkin, Apotti tulee varmasti käsiteltävien asioiden listalle.

Päätös IT-jaoksen luomisesta oli kohtuullisen helppo. Kaupunginvaltuuston kokouksessa kommunistien Yrjö Hakanen hidasti asiaa jankkaamalla puolen tunnin verran ja ehdottamalla jaostoasioiden palauttamista valmisteluun. Hakanen ei saanut tälle luonnollisesti muilta hirveästi vastakaikua. Ehdotus palauttamisesta kaatui 73-3.

Asian käsittelyssä varsin mielenkiintoisen puheenvuoron piti Thomas Wahlgren (sd.). Hän vaati, että kaupunki ei saa käyttää Googlen, Facebookin, Microsoftin tai Applen tuotteita tai palveluita, koska nämä yhtiöt käyttävät offshore-yhtiöitä. En aivan osta tätä argumenttia ja tuskin kovin moni muukaan.

Sen sijaan Wahlgrenin toinen kommenttipuheenvuoro, jossa hän korosti digitaalisen syrjäytymisen ehkäisemisen tärkeyttä, oli huomattavasti fiksumpi. Näin asia todellakin on. Kaupungin päättäjien täytyy katsoa koko kansakunnan perään.

* * *

Nimitykseni IT-jaokseen tarkoittaa luonnollisesti sitä, että joudun pitämään entistä tarkemmin huolta sidonnaisuuksien ilmoittamisesta ja jääviyskysymyksistä. Sidonnaisuuteni olen ilmoittanut pariinkin otteeseen (joulukuu 2010 ja lokakuu 2012) ja jääviysasioista tulen pitämään hyvin tarkkaan huolta.

* * *

Minkälaista politiikkaa sitten IT-jaoksessa on tarkoitus harjoittaa?

Minulle ohjaavin tekijä kaikessa politiikan tekemisessä on ennen kaikkea tehokkuus. Kun kaupungin järjestelmät ja prosessit toimivat tehokkaasti, tämä on kuntalaisten etu. Ja jotta tehokkuutta saadaan aikaiseksi, täytyy myös aika usein investoida.

Tehokkuuteen kuuluu minusta hyvin oleellisesti se, että työntekijöillä on työhönsä parhaalla mahdollisella tavalla soveltuvat työvälineet. Ei ole mitään mieltä hajoilla tuntikaupalla huonosti vakioidun PC:n äärellä, kun jokaviikkoinen virusskanneri jauhaa kiintolevyä bitti bitiltä. Tietokoneet ovat halpoja, ihmisten työ maksaa.

Työvälineiden lisäksi haluan varmistaa, että kaupungin järjestelmissä otetaan jatkossa huomioon entistä tarkemmin toimittajaloukkujen välttäminen. Kaupunki ei tarvitse itselleen tekijänoikeuksien yksinoikeuksia omiin tietojärjestelmiinsä, mutta se tarvitsee näihin vapaan käyttö- ja muokkausoikeuden.

Hyvä esimerkki toimittajaloukun välttämisestä on syyskuun lopussa vastaan tullut tapaus HEL 2013-009687, johon tutustuin kokoomuksen lautakuntaryhmän pyynnöstä. Casessa kaupungin sosiaalivirasto on ollut hankkimassa sähköisen asioinnin tietojärjestelmää eräältä järjestelmätoimittajalta suorahankintana. Perusteena suorahankintaan on ollut se, että kyseinen toimittaja omistaa järjestelmän tekijänoikeudet ja on näin ollen ainoa mahdollinen taho toimittamaan uuden järjestelmän.

Suorahankinta - eli osto kilpailuttamatta suoraan tietyltä toimittajalta - on hyväksyttävä tapa hankkia tietojärjestelmä, mutta samalla kaupungin tulee huolehtia siitä, että toimittajaloukku puretaan. Kun tietojärjestelmään rakennetaan uusia ominaisuuksia liki 350 000 eurolla, voi kaupunki vallan hyvin samalla edellyttää, että järjestelmän tekijänoikeudet jaetaan kaupungin ja toimittajan välillä. Näin kumpikin pystyy jatkohyödyntämään niitä vapaasti.

Suositin sosiaali- ja terveyslautakunnalle, että mikäli toimittaja ei suostu tähän, kaupunki käynnistää menettelyn, jolla nykyinen järjestelmä ajetaan alas ja korvataan nykyiset sekä uudet ominaisuudet sisältävällä ei-toimittajaloukkuisella järjestelmällä. Tällaisen hankinnassa voidaan toimittajaa pisteyttää myös valmiudesta toimittaa kaupungin käyttöön tietojärjestelmiä joustavilla tekijänoikeus- ja lisenssiehdoilla.

Tulen esittämään IT-jaoksessa samantyyppisen lähestymistavan käyttöönottoa Helsingin tietojärjestelmäprojekteissa laajemminkin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Omasta puolestani myös lämpimät onnittelut IT-jaoksen puheenjohtajaksi nimitetylle Otso Kivekkäälle. Olen vakuuttunut, että yhteistyömme tulee olemaan hedelmällistä.

Pekka Heliste

"Asian käsittelyssä varsin mielenkiintoisen puheenvuoron piti Thomas Wahlgren (sd.). Hän vaati, että kaupunki ei saa käyttää Googlen, Facebookin, Microsoftin tai Applen tuotteita tai palveluita, koska nämä yhtiöt käyttävät offshore-yhtiöitä. En aivan osta tätä argumenttia ja tuskin kovin moni muukaan."

Paljon merkittävämpi juttu on tietoturva, sillä kaikilla em tuotteilla myös vakoillaan suomalaisia. NSA voi käyttää em palveluntuottajien tietoja miten tahtoo, koska olemme ulkomaalaisia.
Tietosuoja koskee USA:ssa vain usalaisia

Jouni Nordman

Teidän kannataisi miettä millä kaikki kaavakkeet joita kaupungin toiminta tarvii, siiretään sähköiseen muotoon. Sen lisäki kaikki maksut joita kaupungilla maksetaan voidaan tehdä sähköisesti. Eli siirrätten kaupungin toiminna sähköisesti mahdolista käyttää kaikilta osa alueilta.

Jouni Haimi

Onnea vaan ossi.

Mutta onko tässä mitään riskiä jääviydestä siinä mielessä että itse olet alaaal töissä?

Toimituksen poiminnat