Ossi Mäntylahti Tietojärjestelmämies

Pelastuslautakunta vetoaa kaupunginhallitukseen: antakaa meille nettobudjetointi

  • Pelastuslautakunta vetoaa kaupunginhallitukseen: antakaa meille nettobudjetointi

Helsingin pelastuslaitoksen taloudellinen tilanne on erittäin tiukka. Kaupungin antama talousarvio ja budjettiraami vuodelle 2014 antavat pelastuslautakunnalle vakavaa pohdinnan aihetta laitoksen tulosbudjetointia suunniteltaessa.

Ensihoitopalvelu tulisi nettobudjetoida

Talousasioista keskusteltaessa on tullut useaan otteeseen esiin eräs tekninen kirjanpitoon liittyvä seikka, joka vaikeuttaa pelastuslaitoksen talouden suunnittelua merkittävästi. Kyse on siitä, että pelastuslaitos ei ole saanut lupaa siirtää sen vastuulla olevaa ensihoitopalvelua nettobudjetoinnin piiriin.

Pelastuslaitoksen talousohjauksen kannalta asia on erittäin merkittävä. Pelastuslaitoksen toimialaan kuuluu pelastuslain mukainen pelastustoimi sekä terveydenhuoltolain alainen ensihoitopalvelun tuotanto. Pelastustoimi on pelastuslaitoksen perustehtävä, joka viranomaistehtävänä on luonteeltaan pääasiassa verovaroin rahoitettavaa.

Ensihoitopalvelu puolestaan on pelastuslaitoksen strateginen palvelualue, jonka Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tilaa pelastuslaitokselta. Pelastuslaitos tuottaa ensihoitopalvelun sairaanhoitopiirille omakustannusperiaatteella. Palvelun arvo, noin 10,4 miljoonaa euroa, on noin 20 % pelastuslaitoksen kaikista käyttömenoista vuonna 2014 (51,65 miljoonaa).

Helsingin pelastuslaitos tuottaa ensihoitopalvelua erittäin kustannustehokkaasti. Helsingissä yhden tehtävän nettohinta on 162 euroa, kun se esim. Länsi-Uudellamaalla on 190 euroa. Lisäksi toiminnan volyymi ja suuren tehtävämäärän aiheuttama rasitus on Helsingissä huomattavasti muuta maata korkeampi. Ensihoidon palvelutuotanto kyetään toteuttamaan ensihoidon palvelutasopäätöksen vaatimusten mukaisesti vain tarkastelemalla ensihoitoon käytettäviä resursseja pelastustoimesta erillään.

Nykyisellään ensihoitopalvelun osuus resursoinnista ja Helsingin kaupungin veroeuroista katoaa pelastuslaitoksen 51,65 miljoonaan euron kokonaismenoihin. Irrottamalla ensihoidon osuus nettobudjetoinnin piiriin, saataisiin läpinäkyväksi pelastustoimen (n. 40,25 milj.) ja toisaalta ensihoidon (n. 10,4 milj.) osuus. Nettobudjetoinnilla ei ole vaikutusta ensihoitopalvelun hintaan, koska se tuotetaan joka tapauksessa omakustannusperiaatteella.

Nettobudjetoinnissa ensihoidon käyttömenot ovat 10,4 miljoonaa ja tulot sama 10,4 miljoonaa euroa. Kaupunginhallitus ja –valtuusto puolestaan valvovat myös nettobudjetoinnin toteutumaa samoin menetelmin kuin pelastuslaitoksen taloutta muutoinkin seurataan.

Nettobudjetointi on käytössä mm. Palmialla ja muilla Helsingin kaupungin liikelaitoksilla. Ei ole mitään erityistä perustetta, miksi ensihoitoa ei voitaisi nettobudjetoida osana pelastuslaitoksen talouden kokonaisuutta. Päinvastoin, ratkaisu on kustannusvaikutuksiltaan neutraali ja lisää merkittävästi läpinäkyvyyttä kaupungin rahankäyttöön.

Yhteinen kannanotto

Pyydämme siis, että Helsingin kaupunginhallitus ohjeistaa vuoden 2014 talousarvion siten, että ensihoitopalvelun käyttömenot laaditaan nettobudjetoinnin periaatteiden mukaisesti. Tämä lausunto on yhteinen ja yksimielinen lausunto kaikilta pelastuslautakunnan lautakuntaryhmiltä.

 

Kokoomuksen lautakuntaryhmä

Perussuomalaisten lautakuntaryhmä

Vihreiden lautakuntaryhmä

SDP:n lautakuntaryhmä

Vasemmistoliiton lautakuntaryhmä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Silloin kun talous on tiukoilla, tulee saneerata, eikä huutaa lisää rahaa. Lakkautetaan vaikkapa Käpylän pelastusasema, koska se on pieni ja rakennus vanha.

Mitä, eikö se ollutkaan hyvä idea?

Pelastus ja suojelutoimissa tulisi osata laskea budjetit siten, ettei vuodesta toiseen eletä vuoden lopulla kädestä suuhun tai jopa seuraavan vuoden budjetista syöden.

"Helsingin pelastuslaitoksen taloudellinen tilanne on erittäin tiukka. Kaupungin antama talousarvio ja budjettiraami vuodelle 2014 antavat pelastuslautakunnalle vakavaa pohdinnan aihetta laitoksen tulosbudjetointia suunniteltaessa."

Miten kenelläkään on otsaa suunnitella yhtkään museota tai kaupunkikirjastoa, jos on pienikin riski siitä, että pelastustoimelta loppuvat rahat.

Samassa tilanteessa on poliisi, vuodesta toiseen. Tosin poliisin osalta syntipukki on valtio.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Itse yksittäisen aseman lakkautus ei paljoa auta, jos tästä ei samalla tule henkilöstövähennyksiä. Asemarakennus on erikoistila, jolle ei kaupungissa ole juurikaan muuta käyttöä - sitä on vaikeaa saada vuokrattua ulos. Rajatapauksena ehkä autokorjaamot ym.

Toimituksen poiminnat