Ossi Mäntylahti Tietojärjestelmämies

Hämmentävästi huostaanotosta

  • 9-vuotiaan tytön ajatuksia huostaanotosta
    9-vuotiaan tytön ajatuksia huostaanotosta

12-vuotias huostaanotettu poika kirjoittaa kokemuksistaan:

"Vituttaa. Tosi tyhmää olla täällä vitun tyhmässä paikassa. Tyhmät hoitsut, tosi tyhmät lapset, tosi tyhmä paikka, ei oo mitään kivaa. Täs paikas ei oo mitään hyvää. Ei saa tehdä mitään kivaa. Sit ku ei saa käydä yksin missään, ees kaupassa".

Kiinnostuin huostaanotettujen lasten sijoituksista ja jatkohoidosta, kun apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri vinkkasi tänään Vantaalla järjestetystä tilaisuudesta. Siellä pääkaupunkiseudun kunnat rekrytoivat ihmisiä huostaan otettujen lasten sijasvanhemmiksi.

Tilaisuus oli käytännössä paneelikeskustelu, jossa muutama sijaisvanhempi sekä huostaanoton kokenut nuori kertoivat omista kokemuksistaan. Koska panelistit kertoivat pitkälle omista perhekokemuksistaan, keskustelijoiden sanomisten sisältöä ei ole tarkoituksenmukaista referoida.

Minulle tilaisuus jätti hyvin hämmentyneen tunteen.

En ollut tuntenut asiaa aiemmin, joten ensimmäinen hämmennyksen aihe oli terminologia. Huostaanottoihin ja lasten sijoituksiin liittyy lukuisia hämmentäviä termejä, jotka eivät ole yhdenmukaisia. Esimerkiksi "vastaanottoperhe" ja "pitkäaikainen sijoitus" -termit vaihtelevat eri kaupunkien välillä ja putosin kärryiltä viimeistään siinä vaiheessa, kun väliaikaisesta sijoituksesta puhuttiin neljännellä eri termillä puhujasta riippuen.

Lasten huostaanoton ja sijoitusperheiden käsittelyn prosessista ei yksikään puhuja tai viranomainen pystynyt antamaan selkeää käsitystä. Tätä ei helpottanut yhtään se, että asian liepeillä liikkuu nopeasti laskien pitkälle toistakymmentä eri organisaatiota: SOS lapsikylä, Vaahtera, Pihlaja, Pesäpuu, kolmen kaupungin sosiaalitoimet, Perhehoitoliitto, Pelastakaa lapset jne. Mikä merkitys näillä on? Ota tästä nyt sitten selvää.

Minulle selvisi myös tilaisuudessa se, että sijaisvanhemmuustoimintaan mukaan lähtevä joutuu luopumaan työpaikastaan. Ja se, että toiminnasta maksetaan rahaa. Korvauksen tasosta ei kukaan maininnut mitään konkreettista, mutta jäin siihen käsitykseen, että se on noin 900 euroa kuukaudessa. Jos työpaikastaan joutuu luopumaan, diili kuulostaa huonolta.

Viimeisenä outoutena jäin ihmettelemään seksuaalivähemmistöjen Pride-liikkeen merkitystä. Minulle tuli uutena tietona se, että jokainen sijaisvanhempitoimintaan mukaan lähtevä joutuu käymään läpi Pride-koulutuksen.

Ymmärrän seksuaalivähemmistöjen huomioon ottamisen merkityksen nykyaikana. Mutta kun kyse on lasten huostaanotosta ja sijaisvanhemmuudesta, aikuisten ihmisten kouluttaminen homo- ja lesboasioiden suhteen empaattisiksi on hämmentävää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Minua ihmetytti kovasti miten kaikki tuntuivat painottavan sitä, että työtä pitää tehdä suurella sydämellä. Varmaan näin, mutta miksi yleiskuvan antaminen asiasta on niin vaikeaa?

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti
Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

12-vuotias huostaanotettu poika kirjoittaa kokemuksistaan:

"Vituttaa. Tosi tyhmää olla täällä vitun tyhmässä paikassa. Tyhmät hoitsut, tosi tyhmät lapset, tosi tyhmä paikka, ei oo mitään kivaa. Täs paikas ei oo mitään hyvää. Ei saa tehdä mitään kivaa. Sit ku ei saa käydä yksin missään, ees kaupassa".

Tyypillisen kokoomusnuoren ajatusmaailmaa...

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Olinpa juuri tulossa kirjoittamaan Ossille, että Pride-valmennus on pikkaisen eri homma kuin miksi sen kirjoituksessasi esitit :)

Matti Laitinen

Sattumalta istuin samassa tilaisuudessa ihan lähelläsi. Ihan vinkkinä vaan että auttaa keskittymään jos ei koko ajan kuumeisesti räplää läppäriä ja puhelintaan vaan kuuntelee mitä puhutaan.
Tuo tilaisuus oli hyvin järjestetty ja terminologia oli aivan yhdenmukaista. Sijaislapsen ottaminen perheeseen ei ole mikään "diili" vaan todellinen elämäntapamuutos ja halu auttaa.
Ehkä meidän käsityskykymme erot johtuvatkin siitä että minä olen vahvasti vasemmistolainen. :-)

Toimituksen poiminnat