Ossi Mäntylahti Tietojärjestelmämies

Kokoomusnuoret 2014 – äärioikealta ohi

 • Tavoiteohjelma 2014
  Tavoiteohjelma 2014

Kokoomuksen nuorten liiton (KNL, Kokoomusnuoret) tavoiteohjelma 2014 on herättänyt tänään mediassa runsaasti huomiota ja saanut jopa itse puoluesihteeri Tujusen reagoimaan. Itse ohjelmaa ei ole julkaistu vielä KNL:n sivuilla, mutta siihen voi tutustua Google Docsissa.

Tultuani Kokoomukseen liityin suoraan ukko-osastoon, enkä ole itse koskaan kuulunut Kokoomuksen nuoriin. Olen silti tuntenut sympatiaa KNL:n porukoiden suuntaan. Periaatteellisella tasolla on erinomaisen hyvä, että Suomessa on järkevä vastavoima vasemmistonuorten pahimmille älynväläyksille.

KNL:n tavoiteohjelman on laatinut Kokoomusnuorten liittohallitus ja sen on hyväksynyt liittokokous. Wille Rydmanin mukaan vanha tai uusi puheenjohtaja ei osallistunut sen valmisteluun.

Vaikka osan linjanvedoista pistäisi nuoruuden kiihkeyden piikkiin, KNL:n tavoiteohjelmassa on monia sellaisia periaatteellisia linjauksia, joiden sulattaminen on todella vaikeaa.  Suurimmat ongelmat liittyvät liiton Ei Euroopalle -politiikkaan ja rasistisiin linjauksiin.

== Ei Euroopalle ==

Kokoomusnuoret näkevät että eurooppalainen veronkanto on pahasta, vaatii lopettamaan euromaiden tukemisen ja kritisoi Euroopan integroitumista. Nimellisesti paheksutaan Euroopan Unionin siirtymistä keskusjohtoiseksi.

Tosiasiallisesti tämä linjaus tarkoittaa sitä, että KNL linjaa itsensä Euroopan Unionin vastustajiin.

Tämä jos mikä on valitettavaa - ja täysin väärää politiikkaa. Suomi ei selviä maailmalla yksin. Me emme hyödy mitään käpertymällä omaan nurkkaamme ja toivomalla pahan maailman menevän pois.

Varsin omituisesti KNL samaan aikaan vaatii Euroopan puolustusyhteistyön lujittamista, perussopimusten tiukkaa kunnioittamista sanktioiden uhalla, tullien purkamista ja vain EU:n maataloustukea. Tämä haiskahtaa kovasti samanaikaiselle kakun syömiselle ja säästämiselle.

== Työ vapaaksi ==

Hieman huvittavasti minua on haukuttu kuuluvaksi Kokoomuksen demarisiipeen. Erilaiset vaalikonevastaukset todistavat väitteen totaalisen vääräksi – minä olen talousasioissa puolueen oikeaa laitaa.

 Työ- ja elinkeinopolitiikassa KNL ehdottaa monia erittäin fiksuja ajatuksia. Näihin kuluvat muun muassa työehtosopimusten yleissitovuudesta luopuminen, kauppojen aukioloaikojen vapautus, eläkeiän nosto ja laittomien lakkojen sanktiointi korvausvelvollisuudella.

Nämä ovat erittäin fiksuja kannanottoja ja niiden olisi aiheellista levitä laajemminkin yhteiskuntaan.

== Sote tehokkaaksi ==

Myös sosiaali- ja terveyspolitiikassa on paljon fiksuja avauksia. Kokoomusnuoret toteavat aivan oikein, että sote ei saa nojata pelkästään julkiseen sektoriin ja ostopalveluita täytyy korostaa. Niin ikään subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen pois tätä oikeasti tarvitsemattomilta on oikeaa politiikkaa.

Mediassa kovasti porua herättänyt päihdehuollon ongelmatapausten sosiaalietuuksien maksaminen ruokakupongeilla käteisen sijasta on minusta varsin fiksu linjaus. Kenenkään etu ei ole se, että viinan kanssa ongelmainen henkilö saa fattasta rahaa viinan ostamiseen.

Hieman skeptinen silti olen sen suhteen, auttaisiko pelkkä etuisuuksien maksatus eri tavalla.

Henkilökohtaisesti suhtaudun varauksellisesti KNL:n eutanasiaa kannattavaan linjaukseen. Tässä on paha populistinen maku. Arvokannanottona tämä on toki ok.

== Ei radikaalia koulutuslinjaa ==

Jokseenkin yllättävästi KNL:n koulutuslinjauksissa ei ole juuri mitään radikaalia. Nuoret esimerkiksi vaativat opetuksen säilyttämistä maksuttomana ja ovat huolissaan siitä, riittääkö opinto-ohjaajia riittävästi. Niin ikään KNL kannattaa opintovelan korkojen verovähennysoikeutta. Linjaukset voisivat olla melko suoraan vasemmistopuolueilta.

Hyvänä linjauksena voidaan pitää kielipoliittista kannanottoa: jokaisen on opiskeltava kahta vapaavalintaista vierasta kieltä. Pakkoruotsi siis pois, toisin kuin Tuhatkunta esittää.

== Kummallinen kuntapolitiikka ==

Kuntapolitiikan osalta KNL:n linjaukset ovat jokseenkin kummallisia. Kokoomusnuoret näkevät toki aivan oikein, että kuntien velkaantuminen on ollut rajua ja niille on ängetty aivan liikaa tehtäviä.  Palvelualoitetta kannatetaan ja kuntien velvollisuuksien määrää pitää laskea. Tämä on oikein.

Mutta kuntapoliittinen linjaus muuttuu näiden jälkeen hyvin omitukseksi. KNL haukkuu hallituksen kuntarakenneuudistuksen ja vaatii "verotusoikeuden painopisteen siirtämistä valtiolta kunnille". Häh?

Niin ikään KNL vaatii, että "Kunnallisten palveluiden rahoitusperiaate kirjataan perustuslakiin". Häh? Miksi? Mitä ihmeen järkeä tässä on?

Varsin omituinen on myös vaade siitä, että "Kuntapolitiikan demokratiaa halventavista sukupuolikiintiöistä luovutaan". Tavoiteohjelmassa ei perustella tätä vaadetta sen tarkemmin, joten kyse lienee lautakuntien mies- ja naispaikkojen kiintiöistä.

Jos KNL:n tavoitteissa on sukupuolikiintiöistä luopuminen, tämän olisi voinut ilmaista myös hieman selvemmin.

== Maatalous EU-tuen varaan ==

Mitä ilmeisimmin KNL:n maa- ja metsätalouspoliittisen linjauksen on kirjoittanut eri taho kuin Eurooppa-linjaukset. Kokoomusnuoret nimittäin esittää, että "Euroopan unionin maataloustukien jakoperusteita on tasavertaistettava, kansallisista maataloustuista tulee luopua" ja että "EU:n maataloustuet muutetaan maakohtaisesti ostovoimakorjatuksi tasatueksi".

== Ydinvoima ok, Windfall-vero pois ==

Nuorten liiton energiapolitiikka on perusfiksua. Ydinvoimaa kannatetaan ja windfall-veroista tulee luopua.

== Autoilun vero alas, Yle yksityiseksi ==

Nuorten liiton autolinjaukset ovat yllätyksettömiä: verot alas ja väyliin tulee panostaa. Tekijänoikeuslakia tulee uudistaa ja nettisensuroinnista tulee luopua.

Piristävästi KNL esittää Ylen yksityistämistä. Näin ei tule tietenkään tapahtumaan, mutta ajatusleikki on hauska. Tälle voi antaa tykkäyspeukkua.

== Natosta turvaa islamin ja kiintiöpakolaisten uhkaa vastaan ==

Perussuomalaisten Pertti Oinonen ehti jo letkauttaa Kokoomusnuorten ajaneen Hommafoorumista oikealta ohi. Murjaisu saa sisältöä, kun katsoo KNL:n ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa.

Naton kannattaminen ei yllätä ketään. Kuulun itsekin Nato-myönteisiin, joskin presidentti Niinistön esittämä eurooppalainen Nato on relevantimpi organisaatio.

KNL menee kuitenkin pahasti metsään väittäessään, että "länsimaisiin kohdistuvista turvallisuuspoliittisista [uhista] keskeinen on edelleen islamilainen/jihadistinen terrorismi, jonka vaara tulee nykyisin Al-Quaida –mielisistä franchise –soluista". Europolin tilastot kertovat varsin selkeästi, että turvallisuusuhista merkittävimmät johtuvat separatismista ja vasemmistolaisesta terrorista. Islamilainen terrori on – onneksi – nyanssi.

Mediassa aiheestakin melua ovat herättäneet ulko- ja turvallisuuspolitiikan seuraavat linjaukset:

 • Kiintiöpakolaisten vastaanottaminen lopetettava
 • Kansanryhmää vastaan kiihottamisen kriminalisoiva lakipykälä poistettava. Uhrittomia ajatusrikoksia ei tule olla
 • Vähemmistövaltuutetun virka poistettava
 • Ulkomaalaiset rikoksentekijät karkotettava välittömästi pois maasta

Piti aivan hieraista silmiä kahteen kertaan, kun nämä osuudet tulivat vastaan linjapaperista. Kokoomuksen nuoret siis aivan vakavissaan esittävät kaikkien kiintiöpakolaisten – siis YK:n virallisten pakolaisten – vastaanottamisen lopettamista! Edes muukalaisvihamielisillä kannanotoilla mainetta kerännyt Jussi Halla-aho ei ole kehdannut esittää mitään näin törkeää.

Linjaukset ovat totaalisen järjettömiä ja tarkoittaisivat tosiasiallisesti sitä, että Suomen tulisi irtautua kaikista kansainvälisistä pakolaisia käsitelevistä sopimuksista aina Geneven paperista alkaen.

Karrikoiden KNL:n mielestä juutalaisia saisi alkaa vapaasti kutsua kansakunnan loisiksi ja sen kummemmin rikoksen lajia erottelematta ulkomaalaiset rikoksiin syyllistyneet pitäisi karkottaa maasta. Hei neekerit, täällä ei kannata kävellä punaista päin – tulee muuten lähtö takaisin Afrikkaan!

Näissä linjauksilla Oinosen kritiikki osuu maaliinsa.

KNL ajoi Hommafoorumista ohi äärioikealta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Matti Aaltona

Kokkarit on saanut ikioman Sarah Palinin.

Tähän asti meriittiä ovat pitäneet hallussaan persujen Laura Huhtasaari ja Suvi Karhu. Nyt alkaa tyttötertsetti olla koossa, teekutsut voi alkaa...

http://www.youtube.com/watch?v=ngvv3LtgF2o

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

US:n jutussa PJ Koski kertoo, että Kokoomusnuorilla olisi tiukka linja viharikosten suhteen.

Koko sanaa "viha" ei löydy ainakaan tästä nyt käsittelyssä olleesta Tavoiteohjelma 2014 -paperista.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

PJ Koski taisi pelästyä ohjelman aiheuttamaa hälyä : D

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kokoomuksen sisällä kuohuu!

Toivottavasti kokkarinuoret pitävät linjansa myöhemminkin. Suomessa olisi tarvetta alle 7% kannatuksen omaavalle oikeistopuolueelle.

Pekka Heliste

"Mediassa kovasti porua herättänyt päihdehuollon ongelmatapausten sosiaalietuuksien maksaminen ruokakupongeilla käteisen sijasta on minusta varsin fiksu linjaus. Kenenkään etu ei ole se, että viinan kanssa ongelmainen henkilö saa fattasta rahaa viinan ostamiseen."

Heh, näinhän on tehty jo vuosikymmeniä, osoittaa vain kuinka huonosti Kokoomuksessa hallitaan yhteiskunnallisia asioita.

Juopon tunnistamisessa voi ollaongelmia, mutta se on eri asia. JOs sossutädillä on sata asiakasta niin varmaan jotkut kykenevät piilottelemaan ongelmaa pitkään .

Pitää muistaa, että juopoista yli 80 % % on työelämässä, ja lopuista suurin osa eläkkeellä, joten he eivät pääsääntöisesti ole sossun asiakkaita

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Njoo. Tästä täytyy antaa Pekalle pointit. Tosin tämä ei ole ainoa jo olemassaoleva asia, jota KNL:n ohjelmassa vaaditaan. Esimerkiksi viiden vuoden irtisanomisajan vastustaminen on jo Kokoomuksen yleislinjassa.

Pekka Heliste

Tuo viiden vuoden irtisanomissuojan vastustaminen osoittaa vain kuinka vieraantuneita kokoomuslaiset ovat oikeasta elämästä.

1.Kunnat lopettavat oitis yhdistymisen, minäkin olen saneerannut sen verran, että jos rationalisointitoimi on omissa käsissä ja uhkana on työn ja aseman menttäminen niin mitään ei tapahdu.

Kun kunnilla on itsehallinto eikä yhdistymispakkoa ei ole niin irtisanomisuhka lopettaa yhdistymiset.

2. Irtisanottavat ovat pääasiassa +50-vuotiaita .Kuka palkkaa +50-vuotiaan entisen julkisen sektorin työntekijän kun yksityisellä menestynytkään ei kelpaa ?

Irtisanotut päätyvät kunnan sossun luukulta ruokittavaksi eli kulut maksetaan vain toisesta taskusta.

3.Kunnista poituu yli 5 % väestä vuodessa eli viidessä vuodessa 25-30 %
Se on raju saneeraus palvelualalla.

Uudelleensijoituksella ja -koulutuksella voidaan välttää irtisanomiset.

Itse asiassa työsopimuslakikin velvoittaa uudelleensijoitukseen ja -koulutukseen

Niko Hakuninen Vastaus kommenttiin #12

"Tuo viiden vuoden irtisanomissuojan vastustaminen osoittaa vain kuinka vieraantuneita kokoomuslaiset ovat oikeasta elämästä."

Viiden vuoden irtisanomissuoja on merkki siitä kuinka vieraantuneita kuntasektorin työntekijät ja heidän edustajansa on todellisuudesta. Kuinka moni yrittäjä voisi tehdä työsopimuksen viidelle vuodelle? Monella alalla sopimuskaudet ovat 0,5 - 5 vuotta, entä jos yritykseltä loppuu tai vähenee työt kun työntekijät olleet talossa muutaman kuukauden/vuoden pitääkö yrittäjän lainalla vai millä nämä kustannukset jotka eivät tuota niin paikata?

Entä kunta joka on vararikossa voi uudelleensijoittaa jos sillä ei ole palkanmaksu kykyä?

Vaikka kunnilta poistuu 5 % työvoimasta niin poistuuko ne niiltä aloilta joissa sille olisi tarvetta, kuinka moni esim opettaja, puutarhuri yms olisi valmis tai saati mahdollista opiskella lääkäriksi?

Kuntaliitoksissa parasta ja tärkeintä olisi saada sitä johtoa pois ja saada resurssit kohdennettua olennaiseen esim. hoitohenkilökuntaan ja opettajiin. Nyt kuntaliitoksien seurauksena saattaa kunnissa olla useampi kaupunginjohtaja. Ja voiko esim. kunnanjohtajasta tehdä vanhustenhoitajaa ja tehdä roima palkanalennus?

Työttömyyskorvaukset ovat kuitenkin pienemmät kuin palkka joka henkilölle joudutaan maksamaan. Ja entä jos työllistyy yksityiselle puolelle.
Kunnat ja yksityiset voisivat tehdä enemmän yhteistyötä jolloin kunnat auttaisivat vanhempi (ja miksei nuorempikien) koulutuksessa.
Voisi kerrankin tulla sellaista koulutusta jota yritykset tarvitsevat, ainakin meillä on ongelma että kouluista ei saada sellaista työvoimaa josta olisi tarvetta, ymmärrän että muutos vie aikaa mutta tästä ollaa ammattioppilaitosten kanssa puhuttu viimeiset 13 vuotta. Lähin paikka jossa koulutusta tarjotaan on 150 km päässä. Ja alalle kumminkin tarvitaa/palkataan tälläkin hetkellä (tällä alueella) 10-20 hlö vuodessa.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #47

"Vaikka kunnilta poistuu 5 % työvoimasta niin poistuuko ne niiltä aloilta joissa sille olisi tarvetta, kuinka moni esim opettaja, puutarhuri yms olisi valmis tai saati mahdollista opiskella lääkäriksi?"

Poistumaa on kaikista ammateista, kun poistuma on 5-6 % vuodessa.

Ja useimmilla johtohenkilöillä on korkeakoulutukinto, joka soveltuu moniin tehtäviin ja heillä on myös kyky kouluttautua uusiin tehtäviin.

Myös työsopimuslaki edellyttää uudellensijoitusta.

Minulla on tästä kokemusta, sillä aikoinaan Telessä oli 70-luvun lopulla liki 20000 henkeä ja lähes kaikki virkamiehiä, joita ei voinut siihen aikaan irtisanoa. Vähän yli 10 vuodessa henkilöstö väheni 6000:een ilman irtisanomisia. Tai olihan niitä 200-300, ne kohdistuivat niihin, jotka kieltäytyivät uusista tehtävistä.

Julkisella sektorilla poistuma on ennakoitavissa, joten seuraajakin voidaan kouluttaa ajoissa

Tekniikkakin on muuttunut moneen kertaan ja minunkin opiskeluaikana hankitut tiedot vanhenivat viidessä vuodessa ja olen joutunut opiskelemanaan viisi uutta teknologiaa koulun jälkeen .

Niko Hakuninen Vastaus kommenttiin #49

Eikö kymmenen vuotta ole pitkä aika? Varsinkin kun ottaa huomioon kuntien nykyisen talous tilanteen? Ainakaan itse en ole valmis maksamaan veroja yhtään sen enempää kuin nyt, ainakaan omalle kotikunnalleni.(Sukset menneet ristiin jo moneen kertaa että pitää varmaan vaihtaa maisemaa.) Mutta jos tuo 5 v suoja-aika on hyvä, miksi sitä ei käytetä yksityisellä sektorilla?

En tiedä vaikuttaako koulutustausta uuden oppimiseen kyllä joka alla tarvii omaa työkykyä (eli osaamista) kehittää kokoajan. Tiedän tunteen kun koulusta valmistuu vanhoilla tiedoilla, ensimmäiset kuukauden meni opiskella nykyistä tekniikkaa.
Onko julkisella sektorilla niin paljon tarvetta korkeakoulutusta vaativiin tehtäviin? Tuskin insinööri lähtee sairaanhoitajan tehtäviä tekemään.

Tietysti nyt kun niitä "viisaita päättäjiä" vapautuu voisivat suunnitella ja kehittää kuntien (kustannus)tehokkuutta parempaan suuntaan ja nykyaikaan. Paras vaihtoehto olisi kuntatyöntekijät itse siirtyisivät yksityiselle sektorille, mutta pahoin pelkään että siinä käy niin että parhaat lähtee ja huonot jäävät kuntien taakaksi.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #55

Tuskin tavoitekaan on vähentää henkilöstöä kolmannekseen , ethän itsekään esitä irtisanomisia kuin muutamalle johtajalle.

Realistisempi on vähentää viidessä vuodessa vähentää 25-30 %

Storalla on helpompi saneerata kun se voi sulkea kokonaisia tehtaita kerralla, mutta tuskinpa sinäkään olet lopettamassa tervydenhoita tai koululaitosta ?

Ja vaikka Storakin on väheneänyt reippaasti niin vähennykset ovat kuitenkin 5% luokkaa per vuosi. Jos ykistyinen ei pääse parempaan niin miten kunta ?

Niko Hakuninen Vastaus kommenttiin #56

Sitä vähentämistä pitää tehdä siellä väliportaassa ja johdossa. Siellä myös palkat ovat korkeampia joten yksi kunnanjohtaja pois on sama kuin neljä sairaanhoita (pyöristys). Toimintatapojen kehitys olisi paras vaihtoehto lisätä "suorittavan" osan tuottavuutta joilla tarkoitan opettajia ja hoitohenkilökuntaa. Joskus näin artikkelin että juuri erillaisissa johtotehtävissä on kuntatyöntekijöiden määrä kasvanut.

Mutta ottasin mallia silti yksityiseltä sektorilta lyhyemmillä irtisanomis ajoilla, kun jokin virka tai tehtävä jää turhaksi niin irtisanominen nopeammin jos ei löydy uutta tehtävää.

Muutama kaveri työskentelee lääkärinä terveyskeskuksissa on valittanut että aika menee kaikkee muuhun kuin potilastyöhön.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Kokoomusnuoret ja Hommaforum eivät ole vertailukelpoisia. Toinen on poliittinen järjestö, johon liittymällä ilmentää kannatuksensa ja tukensa: toinen on keskustelufoorumi, jossa erilaiset ihmiset keskustelevat keskenään.

Noin muuten ihan hyviä näkemyksiä, mitä nyt tiedotusvälineiden kautta olen seurannut. NATO-jäsenyydelle tosin pistän hanttiin. Sen sijaan sananvapauden edistäminen on ilahduttavaa, varsinkin kun se tulee kokoomuksesta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tosiaankin, yhdistyksessä on jäsenten valitsema vastuullinen johto. Yksi saitti ei ole siihen verrattuna yhtään mitään.

Pekka Heliste

"Työ- ja elinkeinopolitiikassa KNL ehdottaa monia erittäin fiksuja ajatuksia. Näihin kuluvat muun muassa työehtosopimusten yleissitovuudesta luopuminen, kauppojen aukioloaikojen vapautus, eläkeiän nosto ja laittomien lakkojen sanktiointi korvausvelvollisuudella.

Nämä ovat erittäin fiksuja kannanottoja ja niiden olisi aiheellista levitä laajemminkin yhteiskuntaan."

Eivät ole kovinkaan fiksuja näkökulmia.

Osoittaa vain, että Kokoomuksessa ei ole edes sopimustoiminta hallinnassa.
Yrityksen kanssa tehtyä sopimustakaan ei voi irtisanoa sillä perustella, ettei yrittäjän naama miellytä.

Työsopimuksessa noudatetaan samoja pelisääntöjä kuin yritysten välisissäkin.

Ja yritysten väliseen sopimustoimintaankin liittyy monia rajoittavia tekijöitä: Sopimusehdot eivät saa olla kohtuuttomia, useimmiten kohtuudella tarkoitetaan alalla yleisesti käytettyjä ehtoja eli yritysten välisissäkin sopimuksissa toimii sopimusten yleissitovuus .

Mitä tuleelaittomiin lakkoihin niin yrityksen tekemä tahallinen pieni sopimusrikkomus kuitataan normaalisti sopimussakolla, joka on tyypillisesti max 6-8 % luokkaa sopparin arvosta eli samaa luokkaa kuin lakkosakot.

Eikä kolmannelle osapuolelle aiheutuneita vahinkoja korvata.

Ja Suomessa EK ja Kokoomus ratsastavat noilla puolen päivän laittomilla lakoilla.Muualla ne luokitellaan mileipiteen vapauden piiriin eikä niitä rekisteröidä lakoiksi eikä tuomita edes vähäisiä korvauksia

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Meillä on työlainsäädäntö sitä varten, että kohtuus ja minimiehdot pysyvät kunnossa.

Sen sijaan korporaatioille vallan antaminen on puhdasta valtablokkipolitiikkaa. En kannata sitä.

Pekka Heliste

Työehtosopimukset sisältävät ala-ja työkohtaista sääntelyä ja minimipalkakehtoja.Näin ei tarvita laajaa lainsäädäntöä eikä yhteiskunnan byrokratiaa.

Ne pitäisi siirtää lainsäädäntöön ja näin saataisiin todella jäykkä ja byrokraattinen työelämän sääntely. Säännösten muuttaminen olisi hidasta ja byrokratttista ja lopputulema vastaisi harvoin sen hetken tarpeita

Esim Tanskan mallissa lähes kaikki työelämän asiat säännellään työehtosopimuksissa ja Tanskan malli on itse asiassa kaksikantamalli, joss valtio ei puutu työelämän sääntelyyn

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Voisiko joku kertoa, minkä takia kokoomusnuoret haluavat luopua talvirengaspakosta?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Siksi että nyt meidän vapauttamme kuolla liikenneonnettomuuksissa rajoitetaan.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Tämänsuuntaista ajattelin itsekin, mutta miksei siellä saman tien vaadittu moottoripyöräilijöiden ja mopolla ajavien kypäräpakon poistamista? Tai turvavyöpakon poistamista? Tässä on ehkä sittenkin joku muu motiivi.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Hyvä kysymys. Varmaan tämä menee johonkin vapausideologiaan. Sinänsä vaade on kohtuullisen harmiton.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Harmiton? No eikä ole. Tuolla vaatimuksella se toinenkin Nokia nimittäin menisi nurin yksin tein, kun kukaan ei enää ostaisi Hakkapeliittoja.

Tai no, ehkä aliarvioin tässä suomalaista kuluttajaa.

Käyttäjän jormah56 kuva
Jorma Härkönen

Ei ole harmiton vaade, Ossi. Talvirengas se on kitkarengaskin ja kokoomus Jugend sallisi siis vain kesäkumit alle talvella. Taitaa osa heistä olla hautausurakoitsijoiden lapsia.

Ukko Makkonen

Tätä minäkin ihmettelin..kai se on se yksilön vapaus törmäillä vastaantulevien kaistalle ensi jäillä, jollain tavalla jota en tajua kaikki ilmeisesti voittaa?

Käyttäjän jormah56 kuva
Jorma Härkönen

Tämä hölmöys vain korostaa sitä, miten seinähullua tekstiä koko KNL:n paperi sisältää.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kokoomus on saanut omat taistolaisensa.

Koknuorten ajattelumalli on melko samalla tavalla mustavalkoista kuin taistolaisnuorilla aikanaan, jotka hekin näkivät maailman niin kovin yksinkertaisena hyvä-paha -asetelmana ja ratkaisut kirkkaina ja itsestäänselvinä.

Aika paljon elämän alueita tuossa ajattelukaaviossa tulee jätettyä huomiotta, mutta onneksi tuollaisesta kasvaa ulos kun korvantaustat vähän kuivuvat.

Timo Soinin sanoin: rinkka selkään ja maailmaa kiertämään. Kyllä se siitä. Tämän Soini osoitti omille nuorilleen Persuissa, mutta pätee kaikkiin elämää kovin vähän kokeneisiin.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Pitäisi toivottaa maltilliset nuoret kokoomuslaiset Perussuomalaisiin, koska nuorilla näyttää olevan paljon samoja tavoitteita ajatella Suomen etuja. Nuorissa on tulevaisuus. Muut kun pelastavat maailmaa ja ajavat vain muiden etuja. Nuoret saa vastata näistä nykypoliitikkojen 100 mrd törsäilyistä.

PS:ssä ei kylläkään suvaita perusteetonta kritiikkiä tai ennakkoluuloja mitään ihmisryhmää kohtaan, joten ääriaines voi jäädä Kokoomukseen.

Suomi ottaa ne 750 YK:n pakolaista vuodessa, ja usein heidän asemansa on kurja. Elintasoshoppaus ja rikollinen toiminta on sitten aivan eri asia, josta sopii keskustella ja ratkaista ongelmat. Emmehän voi mm. palkita ihmisten kiristämistä, salakuljetusta ja nöyryyttämistä.

Juhani Putkinen

Ulkomaalaiset rikolliset pitääkin karkottaa välittömästi.

Punaisia vastaan käveleminen ei ole rikos, vaan rikkomus.

Ei ole väliä onko rikollinen neekeri, mestitsi, valkoihoinen, intiaan, tms., vaan sillä, että meillä on rikollisia ennestään ihan tarpeeksi - niitä ei tarvita tänne lisää.

Pekka Heliste

Tuohan on tyypillistä kokoomuslaista vastuunpakoilua. Jos henkilö on hyväksytty tänne niin Suomen pitää kantaa myös seuraukset päätöksestään

Mutta eiväthän kokoomuslaiset halua kantaa mistään mitään vastuuta, kaikki toisten maksettavaksi, kuten Kreikan velat

Ukko Makkonen

Hottentotti unohtui Putkosen rikollislistasta..

Käyttäjän jormah56 kuva
Jorma Härkönen

Putkisen listasta puuttuivat myös watussit ja pygmit.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Olen jyrkästi eri mieltä tästä kannanotosta. Rikos voi olla myös esimerkiksi oluen nyysiminen lähi-Siwasta. Tämä on tuomittavaa, mutta karkoittaminen "tavallisten" rikosten takia on aivan käsittämätön linjaus. Se luo perusteettoman lisärangaistuskerroksen, joka kohdistuu vain ulkomaalaisiin.

Tällainen linjaus on puhtaan rasistinen.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Ei se ole rasistinen, jos se kohdistuu samalla tavalla kaikkiin ulkomaalaisiin rotuun katsomatta.

Karkotusta ei pidä myöskään ajatella rangaistuksena vaan vain hallinnollisena toimenpiteenä, etuoikeuden poistona. Ulkomaalaisen oikeus oleskella Suomessa ei ole mikään ihmisoikeus vaan etuoikeus, jonka saajan pitäisi osoittaa kiitollisuutensa tästä etuoikeudesta mm. olemalla nyysimättä olutta lähi-Siwasta. Jollei tämän vertaa kiitollisuutta tule, niin sitten en näe ongelmana että ko. etuoikeus tosiaan otetaan pois.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #48

Kyllä kysessä on rasismi, koska toimenpide ei koske kantaväestöä

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #50
Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #57

Kansalaisuuden perusteella tapahtuva erottelu on syrjintää eli rasismia hieman laajemman käsitteen mukaan kiellettyä

Artturi Noitalahti

Ei-kokoomuslaisena joudun hieman puolustamaan kokoomusnuorten näkemyksiä Ossi Mäntylahden hyökkäyksiltä.

"Suurimmat ongelmat liittyvät liiton Ei Euroopalle -politiikkaan ja rasistisiin linjauksiin."

Harjoittaako Ruotsi Ossin mielestä Ei Euroopalle -politiikkaa, kun ei osallistu tukipaketteihin? Tai Norja ja Sveitsi, kun eivät kuulu koko unioniin? Kokoomusnuoret ovat tässä kohtaa erityisen järkeviä ja isänmaallisia. En ole koskaan ymmärtänyt, miksi Suomessa kokoomus on eurooppalaisista veljespuolueistaan poiketen kaikkein pahimmin rähmällään Brysselin edessä.
Ja se "rasismi" sitten. Missä kohtaa tuossa ohjelmassa oli rasismia?

"Tosiasiallisesti tämä linjaus tarkoittaa sitä, että KNL linjaa itsensä Euroopan Unionin vastustajiin.

Tämä jos mikä on valitettavaa - ja täysin väärää politiikkaa. Suomi ei selviä maailmalla yksin. Me emme hyödy mitään käpertymällä omaan nurkkaamme ja toivomalla pahan maailman menevän pois."

Pärjäähän Ruotsikin "yksin".

"Naton kannattaminen ei yllätä ketään. Kuulun itsekin Nato-myönteisiin, joskin presidentti Niinistön esittämä eurooppalainen Nato on relevantimpi organisaatio."

Eurooppalaista Natoa ei ole, joten sellaisen kannattaminen ei maksa mitään.
Itse en kannata Natoon liittymistä, koska tosipaikan tullen sieltä ei apua tulisi.

Mitä taas tulee kiihottaminen kansanryhmää -pykälän poistamiseen, niin sitä nämä kokoomusnuoret uskoakseni vaativat siksi, kun tuomioistuimet eivät kykene soveltamaan kysesistä lakipykälää vastuullisesti. Siitä on tullut poliittinen lyömäase väärinajattelijoita vastaan.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Ruotsi on euron suhteen vapaamatkustaja, joka hyötyy valuuttaunionista ja ratsastaa sen siivellä. Ruotsi osallistuu myös Euroopan kriisimaiden rahoittamiseen -- IMF:n kautta.

Rasistiset linjaukset ovat ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Katso blogini viimeinen kappale.

Jani Virtanen

Itseltäkin meni monttu auki kun luin tätä kokoomusnuorten tavoiteohjelmaa. Ajatelkaa, kauheita rasisti-epäihmisiä on muuallakin kuin persuissa! Todellisuudessa niitä tosiaan on kokkareissa vähän tavallisen paljon, tuo kokoomuksen virallinen linja on äärivähemmistössä, vaikka Stubbi teeskentelee kuvittelevansa muuta. Tuli muuten heti mieleen, mitä Mäntylahti tuumaa tästä. Ajatteles jos kansanrymää vastaan kiihottaminen dekriminalisoitaisiin - mitäs Mäntylahti sitten kyttäisi ja käräyttäisi Facebook-sivuiltaan.

Sinänsä tavoiteohjelma on kerrankin tavoiteohjelma. Sanotaan suoraan mitä pitäisi tehdä. Ei pakolaisia! Selkeä mielipide, linjaus ja toimintapa. Hallitusohjelmat ovat muotoa: hallitus edentää monikulttuurista toimintaa kohdentamalla voimavaroja sekä kansalaisjärjestöille että maahanmuuttajaryhmien edustajille kotoutumisen kehittämiseksi integroivaan suuntaan. Eli tuhlataan lisää rahaa suojatyöpaikkoihin ja ostarien lattianmittaukseen.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Kokoomus on jakamassa hyvää vauhtia valttikortteja vastustajilleen. Tämä lista nousee varmaan esiin tulevien vaalien väittelyissä.

Matti Pulli

Jos Kokoomusnuoret olisi puolue, antaisin ääneni heille. Mutta koska Kokoomusnuoret ei ole puolue, ko. tavoiteohjelma on pelkkä hyödytön pinkka paperia. Kokoomusta johtaa pitkänlinjan euromaanikot, kollektivistit ja svekomaanit, joten tällainen tavoiteohjelma revitään isäntäpuolueen piireissä jo heti kättelyssä.

Ja Mäntylahti taas ei ilmeisesti käsitä, mitä sananvapaus tarkoittaa, ja miksi kiintiöpakolaisten ottaminen ei auta ketään tai mitään.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Sananvapautta ei taida Suomessa ajaakaan kuin kaksi puoluetta, muutos ja piraatit.

Olisi tietysti kiva jos kokoomusnuoret saisivat kokoomustakin vedettyä parempaan suuntaan tässä asiassa, vaan tuskinpa saavat.

Ilkka Huotari

EU-jäsenmaiden kiintiöt sivulta 61 (Annual Report on the Situation of Asylum in the European Union 2012):

  EU Member States resettlement quota 2013
  Belgium 100
  Czech Republic 40
  Denmark 500
  Finland 750
  France 100
  Germany 300
  Hungary 10
  Ireland 80
  The Netherlands 500
  Portugal 30
  Romania 40
  Spain 30
  Sweden 1900
  United Kingdom 750
  TOTAL 4580

Suomi ottaa nyt kiintiöpakolaisia UK:n kanssa toiseksi eniten Euroopassa.

Ovatko lähes kaikki muut maat rasistia, onko tuollainen törkeää?

Ilkka Huotari

Ei vastausta, joten oletan että Ossi Mäntylahti tiesi tilanteen tarkkaan, mutta haluaa antaa tarkoituksella vääränlaisen kuvan. Suomeksi sanottuna johtaa harhaan tai valehdella.

Onko näin? Voitko kertoa miksi?

Pekka Heliste

Kiintiöpakolaiset ovat vain osa turvapaikan saaneista ja riippuu miten pakolaistilanne vaihtelee. Esim etelä-ja keski-Euroopassa on paljon suoraan tulleita turvapaikan hakijoita ja nämä ovat etusijalla.

Niinpä esim Suomi myönsi turvapaikan kaikkiaan 1840, Ruotsi 15290, Tanska 2140 ja Norja 6125.

Suomella on siis tiukin asenne pakoliaisiin Pohjoismaista

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/...

Ilkka Huotari

Tämä kommenttini oli vastaus tähän blogissa olleeseen kohtaan:

"Kokoomuksen nuoret siis aivan vakavissaan esittävät kaikkien kiintiöpakolaisten – siis YK:n virallisten pakolaisten – vastaanottamisen lopettamista! Edes muukalaisvihamielisillä kannanotoilla mainetta kerännyt Jussi Halla-aho ei ole kehdannut esittää mitään näin törkeää."

Tässä puhutaan nimenomaan kiintiöpakolaisista.

Mitä tulee muihin, niin suomen hyväksymisprosentit tp-hakijoista on EU:n suurimpia (tai 2. suurimpia tms.). Suomella on siis EU:n löysin tp-hakijapolitiikka, tai lähellä sitä.

Mutta siis - jos heittelee tällaisia kommentteja että kiintiöpakolaisten vastaanottamisen lopettaminen olisi törkeää, voisi sitä kai vähän perustellakin?

Käyttäjän perttilaine kuva
Pertti Laine

Jos yleissitovuudesta luovutaan, niin silloin pitäisi kait olla lisää muita sitovia sopimuksia. Lakko näet on laiton vain silloin, kun se kohdistuu voimassa olevaan työehtosopimukseen.

Ilmeisesti kokoomusnuoret ovat jo valmiiksi paremmilla paikoilla, kun työelämän tosiasiat ovat noin vieraita. Tähän voisi kirjoittaa muutaman sanan siitä, että syntyvätkö lakot ihan ilman syytä vai olisiko niihin ihan oikeasti aihetta?

Lakko-oikeus on myös perusoikeus, kuten EY-tuomioistuinkin on todennut.

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio

Tässä tämän päivän suuressa KNL-kohussa on pari mielenkiintoista pointtia.

YLE:n roolin muuttaminen on jäänyt vähälle huomiolle. Vuotuisen YLE-veron jopa mahdollinen poistaminen yksityistämisen kautta (500milj. euroa) olisi valtava säästö suomalaiselle yhteiskunnalle ja erittäin tavoiteltavan arvoinen idea, jos se vaan suunnitellaan ja alustetaan fiksusti siten, että välttämättömät palvelut säilyvät turvattuina.

YLE on tätä nykyä mammuttimainen instituutio joka tuntuu vielä olevan lisäksi kaiken arvostelun yläpuolella, kun syystä tai toisesta vieläpä koko eduskunta innostui YLE-veroon.

Toinen on Jyrki Kataisen poissaolo. Onko Katainen jossain toisella puolella maapalloa, vai miksi on taas tilanne että puoluesihteeri Tujunen ja joku rivikansanedustaja ovat ainoita kokoomuslaisia jotka kommentoivat tätä nuorisosiiven aikaansaamaa kohua?

Jos vastaava kohu olisi syntynyt jonkun muun puolueen piirissä, olisi satavarmasti media pommittanut puoluejohtajan lähes sairaalakuntoon kysymyksillään ja selvityspyynnöillään. Mutta ei pääministeriä.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Minusta Yle-pointit KNL:n linjauksissa olivat ihan hauskan kuuloisia.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Kokoomuksen nuoret siis aivan vakavissaan esittävät kaikkien kiintiöpakolaisten – siis YK:n virallisten pakolaisten – vastaanottamisen lopettamista!"

Jättäähän Suomi tuhansia ihmisiä rannalle ruikuttamaan vaikka ovatkin YK-pakolaisia. Kiintiöpakolaisjärjestelmällä ostetaan vain hyvää omatuntoa.

Pekka Heliste

Tuo Kokoomusnuorten paperi osoittaa, että tietämättömyys ja sivistymättömyys on Kokoomuksen ominaispiirre

Keijo Räävi

Eurooppa on palamassa juurilleen eli ksenofobiseen maailmankuvaan. Ihme että suvaitsevaisuuden kautta kesti näinkin kauan.

Toimituksen poiminnat