Ossi Mäntylahti Tietojärjestelmämies

Asunto Helsingin keskustasta: 330 € / kk

  • Alkovi-asunnon mainos Oikotie-sivustolla
    Alkovi-asunnon mainos Oikotie-sivustolla

Väänsin jokin aikaa sitten juukalaispoliitikko Sakari Timosen kanssa sosiaaliturvan tasosta. Juukalaiselle Timoselle oli vaikeaa ymmärtää, että Helsingissä asumiskulut ovat aivan eri luokkaa kuin susirajan takana.

Oikotien tuoreen ilmoituksen myötä joudun julkisesti tunnustamaan olleeni väärässä. Helsingin kantakaupungista saa kuin saakin asunnon 330 eurolla kuukaudessa.

Kyseisellä asunnolla on kokoa viisi neliömetriä (sic.) ja näitä on tarjolla useampia. Kyseessä on Enter Housingin tarjoama alkovi-asunto, jossa on ilmoituksen perusteella keskitytty vain olennaisimpaan. Asunnoissa ei luonnollisestikaan ole omaa suihkua tai keittiötä.

Vuokranantaja itse kuvailee asuntoa seuraavasti:

"Tilojen ja palvelun suunnittelussa on alusta asti panostettu tehokkuuteen, rauhallisuuteen ja yksinkertaiseen, asukaslähtöiseen designiin".

Hyvin sanottu. Kukapa sitä juuri viittä neliötä enempää tilaa tarvitsee?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Joel Leshko

Ongelma on kuitenkin siinä, että nuo menevät kuin kuumille kiville varttitunnissa ilmoittamisen jälkeen eikä muutaman asunnon saaminen vaikuta sitten niihin kymmeniintuhansiin muihin asuntoa etsiviin.

Löytyyköhän Juukasta vastaavia "kartanoita"?

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Juukasta saanee 330 eurolla kuussa kartanon palvelijoineen päivineen :)

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Juukasta saanee 330 eurolla kuussa kartanon palvelijoineen päivineen :)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Älähän nyt Ossi valittele.

Tuo tarjous on kuin nyrkki silmään jollekin virolaiselle työmiehelle/naiselle, joka kaipaa omaa rauhaa!

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Repputyöläiselle tämä on kieltämättä varmaan ihan pätevä diili. Sinänsä huvitavaa, että kun itse aikanaan asuin Tokiossa, oli kämppäni sentään tätä suurempi, vaikka se ei koolla hurrannutkaan.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Juukalaisena haluan korjata kielenkäyttöänne.

Tuntuu hirveältä lukea "Juukasta". Se on Juuasta.

Siis Juuka, Juuan, Juuasta, Juukaan. Normaali suomenkielen taivutus.

Mutta niistä hinnoista. Myimme oman talomme reilu vuosi sitten Joensuusta ja ostimme vuonna -84 hyvin rakennetun, 127 asuinneliötä ja omalla 1100 neliön tontilla olevan talon 107.000 eurolla Juuasta, jossa olen syntynyt. Ihan "katulyhtyjen alta". Miten lie hintataso siellä etelässä?

Mutta sehän on kysynnän ja tarjonnan laki, joka hinnat määrittelee. Tulkaa Juukaan, täällä on taloja myynnissä. Edullisesti. Eikä kunnalla ole velkaa sentin senttiä! :)

Joel Leshko

Tuolla hinnalla et Helsingin kantakaupungista saisi edes yksiötä kerrostalosta, ellei olisi täydellisen rempan tarpeessa. Kuten sanoit, kysynnän ja tarjonnan laki.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Niinpä.

Eikä minua Helsinkiin saisi heikoissa köysissäkään! :D

Sen verran olen siellä joutunut käymään, että näin maalaistollon silmään elämäntyyli siellä näyttää sairaalta!

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Runsaalla 100 000 eurolla et saa Helsingistä yhtään mitään. Täällä jopa citykesämökit maksavat enemmän.

Jos haluat Helsingistä omakotitalon, hinnat alkavat noin 600 000 eurosta.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Niinpä Ossi!

Mutta miksi minä sellaisen haluaisin?

Kävimme kevättalvella katsomassa poikamme rakentamaa ja vastavalmistunutta taloa Espoossa. Perusmäessä. Hieno talo, pienellä tontilla. Vinoilen hänelle "Persumäestä" sillä hän on "kiihkokokoomukselainen" ja asuu Soinin kanssa samassa kaupungissa! :D

Hieno talo. Mutta miksi hänkin ajaa vähänkin pidemmällä vapaallaan tänne?

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti Vastaus kommenttiin #10

Koska työpaikat ja asiakkaat ovat pääkaupunkiseudulla.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #11

Pääkaupunkiseudulle on muutettava, jotta voisi elämäntyönään kustantaa tuosta muutosta aiheutuvat ylimääräiset kulut. Hiukan kehäpäätelmän makua, mutta sitä ei kannata työmuurahaisille kertoa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #18

Sitten kun joutaa pääkaupunkiseudulta pois voi tulla vaikka tänne :) Hintaluokassa 50000€ pääsee jo varsin mukavan asunnon omistajaksi.

http://www.pello.fi/muuttajille-ja-rakentajille/ki...

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen Vastaus kommenttiin #11

No mie oon jo eläkkeellä.
Mutta taijjat ajatella vanahakantasesti? Eikö ne työpaikat oo siellä, minne ne perustetaan. Ja asiakkaiden asuinpaikan merkitys on vähentynyt nykyisen nettikaupan aikakaudella.

Jari Teräväinen Vastaus kommenttiin #10

Yksi tuttu asui vuokralla vantaalla 56 neliön asunossa kk-vuokra 590€/kk, eikä asunto edes sijainnut edes huonossakaan paikassa, ja vissiin siellä toimi hyvin bussiyhteydetki?
ei päääkaupunkiseudullakaan jokapaikassa ole aivan älyttömät vuokrahinnat, tietenki voidaan kysyä onko se järenköyhyyttä, että pitää tunkea hesan keskustaan asuun ja valittaan hirveistä kämppähinnoista ?

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti Vastaus kommenttiin #15

Vantaa on aika kaukana Helsingistä. Matkoihin palaa aikaa.

Jari Teräväinen Vastaus kommenttiin #24

Niin no tietenki, jos pitää olla 10min kävelymatkan päässä työpaikasta, helsinkicityn yöelämästä ja humusta, tallinnanlaivan lähtöpaikasta mutta vantaa ei todellakaan ole kaukana hesasta :)) ja bussit kulkee hyvin mitä viimeksi kävin siellä, auton sai jättää parkkiin ja helsinginkeskustaan pääsi helposti ja nopeesti ...

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #24

No meiltä menee Keravalta Helsinkiin 18 minuuttia junalla. Ennen asuin Helsingissä paikassa josta pääsi bussilla 45 minuutissa ruuhka-aikana Helsingin keskustaan.

Jari Teräväinen Vastaus kommenttiin #36

No onko se ongelma jos menee 18min tai 45min? tuntuu että jotukut tekee siitä suuren ongelman :)

Jonas Hellgren

Juuasta lausutaan: "Juuvasta"
Paitsi jos on juukalainen muukalainen.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

No melekkein oikkein! :D

Taittaa paikallinen juukalainen sannoo " Juuvvasta"?!

Tämä kun on tässä Savon nuapurissa. Tiällä murre on jo paljon levveemppee kun esim. Joensuussa, missä huastettaan "mie ja sie", Juuvvassa sitä ei kuule kun joensuulaisten suusta! :D

Samuli Mikkola

Erisnimiä eivät koske tavalliset taivutussäännöt, ellei toisin ole vakiintunut. Juukan on siis täysin oikein jos ei asiaa tiedä.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Olet Samuli oikeassa yleisesti erisnimien taivutuksen suhteen.

Juuan taivuttaminen yleisten taivutussääntöjen mukaan on vaan vakiintunut käytäntö. Ja muu kuulostaa hirveältä. Ainakin juukalaisesta.

Olavi Mansikka

huvittavaa.. tiedän parikin asuntoa yksiöitä parvekkeella ihan hesan keskustassa ja vuokra on 350€... harv inaisia mutta on olemassa. neliöitäkin 25

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

No et kyllä varmasti tiedä :)

Olavi Mansikka

Ja tiedän taatusti. Noi ei vaan millän vapaudu markkinoille kun vuokralainen ei luovu. Kyse on kaupungin asunnoista. Ei se Ossi kaikki ole niin pöljiä että maksais järjettömän vuokran. Ja hallitushan keskittää kaiken pääkaupunkiseudulle. Vapaavuori etunenässä... Joten ihan saa peiliin katsoa miksi taso nousee...

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti Vastaus kommenttiin #17

Kaupungin asuntoja ei lasketa. Ne ovat yhteiskunnan sponsoroimaa sosiaaliturvaa. Muut veronmaksajat maksavat ne.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman Vastaus kommenttiin #25

Kuinkahan iso osa pk-seudulla asujista saa esimerkiksi asumistukea?

Silloinhan on kyse tulonsiirrosta veronmaksajilta vaikkapa VVO:lle tai muulle vastaavalle instanssille.

Eläkeyhtiöt taasen omistavat isot siivut suurista vuokranantajista eli kyse on eräänlaisesta piilotuesta eläkeyhtiöille.

Näistä olisi joskus mukava lukea faktaa että kuinka paljon esim VVO:n tuloksesta onkin suoraan napattu veronmaksajien pussista??
Se tulos ei muuten ole huono.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #25

Johan on jännä kun asuntoa ei lasketa. Ihmettelen kyllä kyky puoleen ajatusmallia... Toki jos vaan kalleimmat otetaan niin se vaikuttaa. Katto kuitenkin tossa pään päällä niin en mä ongelmaa näe. Eli siis päättelen väitteistäsi että todellisuudessa helsingissä voi olla hyvinkin edullista asua. Uhriudutaan vaan kaikessa ja väitetään muuta julkisuudessa... Riistoporvarina mä otan kyllä sen millä saa rahalla parhaimman hinnan itselleen. olis sitten asunto tai mikä tahansa...sääli uskottavuutesi meni juuri kun tunnustat manipuloivasi faktoja...

Käyttäjän SakariTimonen kuva
Sakari Timonen

Tarkennetaan vähän:
Ei minulla ole ongelmia ymmärtää Helsingin vuokratasoa. Olen itsekin asunut Helsingissä vuokralla 15 vuotta. Sanoin vain, että en tunne nykyisiä vuokria. Muutin Helsingistä pois jo vuonna 2000.

Vääntömmehän koski sitä Soininvaaran levittämää ja mm. sinun toistamaasi päähänpinttymää, että Helsingissä työtön saa automaattisesti 1 100 euroa yhteiskunnan tukia. Joissain poikkeustapauksissa se voi olla mahdollista, mutta millään tukilaskurilla sitä ei voi näyttää toteen.

Helsingin vuokratasoon voitte te helsinkiläiset kunnallispoliitikot vaikuttaa kaavoittamalla ja rakentamalla enemmän asuntoja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Helsingin vuokratasoon voitte te helsinkiläiset kunnallispoliitikot vaikuttaa kaavoittamalla ja rakentamalla enemmän asuntoja."

Olisivat voineet vaikuttaa jo useamman kymmenen vuoden ajan, mutta ei ole ollut kiinnostusta.

Käyttäjän PiiaRaita kuva
Piia Raita

Löytyyhän niitä halvalla asuntoja useastakin kunnasta, mutta laatu on jotain muuta kuin mitä terveellinen asuminen edellyttää. Sitten jos sellaiseen erehdyt ja huomaatkin olevasti kohta sairas, niin terveystarkastajaa et saa millään tulemaan ja jos se joskus usean kk jälkeen tulee niin sitten ei tasan tarkkaan tapahdu muuta kuin käsien nostelua hyvävelijärjestelmän takia.
Tiedän satoja tapauksia Hesankin seudulla, missä näin on käynyt.
Terveitä asuntoja on vailla todella suuri osa kansasta, joten ihan sama missä kopissa sitä asuu, kunhan se asunto on terve ja sen kykenee maksamaan.
Luonnollisesti toimeentulotukihan ei tue kallista (lue tervettä) asumista, joten pieniin neliöihin sitä on joka tapauksessa ahtauduttava, jos on pienituloinen.

Käyttäjän lasseneponen kuva
Lasse Neponen

Kummasta johtuu Helsingin vetovoima ?
Siitä, että siellä on "kaikkea", vai siitä ettei syrjemmällä ole "mitään".

Politiikalla on "maaseudun" asuttamisessa suuri merkitys.
Vielä Kekkosen aikana valtiolla oli aktiivinen rooli työn ja hyvinvoinnin levittämisessä Suomen eri lääneihin eriarvoisuuden tasaamiseksi.
Nyt on pantu hanskat naulaan kotimaan osalta ja sen sijaan tehdään hartiavoimin työtä (pääasiassa ulkomaisten) rahamarkkinoiden rauhoittamiseksi. Kuin kerjäläiset vailla oman arvon kunnioitusta.

Jotakin on mennyt viime vuosikymmeninä pahoin pieleen, kun häntä on ruvennut koiraa heiluttamaan.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Tämä on hyvä esimerkki siitä, että jos "halutaan pieniä asuntoja" niin saadaan pieniä asuntoja. Markkinatalous toimii. Ihmiset saavat valita asuvatko Juuassa vai Stadissa. Valinta on tehtävä viitekehyksessä johon voi vaikuttaa vain välillisesti.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Jani:

" Valinta on tehtävä viitekehyksessä johon voi vaikuttaa vain välillisesti"

Näinhän se on. Mutta juuri tähän viitekehykseen vaikuttaa Helsingissä tehtävä politiikka ja sen päätökset. Ja ne on tehty maakuntien kannalta väärin perustein.

Kuten Lasse Neponen yllä osuvasti toteaa.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Ja mikä tässä Ossi on homman pointti?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Niin, tässä kun tuli mieleen se, millä tavoin minä lasken ns. "elintason".

Se on tulot vähennettynä veroista (mukaan tarvitsee laskea välilliset verot, kuten alv) ja välttämättömyyshyödykkeistä. Siis asuminen, energia ja ruoka.

Tuossa juuri kävin syyskuun alussa katsomassa, miten on "maltillinen palkkaratkaisu" otettu kaupassa vastaan. Jogurtin hintaa oli hinattu ylöspäin likimain 10 prosenttia. Jätin ostamatta ihan periaatesyistä, vaikka pidänkin sitä erinomaisena välipalana, ja aamuisin myslin seassa sekoitettuna hyvänä aamuenergiapakettina.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Henri Myllyniemi: - "Se on tulot vähennettynä veroista (mukaan tarvitsee laskea välilliset verot, kuten alv) ja välttämättömyyshyödykkeistä. Siis asuminen, energia ja ruoka."

Erotteletko (ja jos, niin miten) noita vielä tarkemmin välttämättömyys- ja ei-välttämättömyyshyödykkeisiin? Jos esimerkiksi rahat kuluvat siihen, että kaksi henkilöä asuu 4h+k+s -lukaalissa jonka sisälämpötilana pidetään talvisinkin +24 C:ssä tai, että ruuan on koostuttava lähitilan luomuvihanneksista, kokolihasta eikä ateriaa saa alas ilman pääruuan kanssa sointuvaa viini- tai olutlasillista, niin onko kyse edelleen välttämättömyyshyödykkeistä?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

En niin hirveän tarkkaan. Katson sellaisen n. 30 neliömetriä per sierainpari kohtuulliseksi asumiseksi, sen päälle laskettava osio on sitten kyllä "elintason" puolella. Sisälämpötilasta sanoisin, että eiköhän se parisenkymmentä Celsiusta ole ihan passeli, ja makuuhuoneessa itse asiassa alhaisempi. En minä ainakaan pysty nukkumaan "uunissa". Erilaisia mieltymyksiä toki on.

Alkoholi ruuan kanssa on ekstraa, mutta jos nyt vesi / maito / piimä / mehu -osasto lasken ihan normaaliin elämiseen ilman sen suurempaa juhlallisuutta.

Ateriat ihan vaikka sen peruskoulussakin opitun ruokaympyrän mukaan, ja kalorimäärät sitten toimeliaisuuden mukaan. Itse kulutin verrattain enemmän energiaa sähköalalla touhuillessani kuin nyt.

Sen verran ruuasta kyllä, että minusta pitää kyllä ravintolassa pystyä käymään ruokailemassa kerran viikossa - erityisesti perheellisten.

Joel Leshko

Muutamissa kommenteissa ylempänä kummasteltiin Helsingin vetovoimaa ja taivasteltiin sitä elinympäristönä.

Muistan, kun lapsuuteni stadin keskustassa viettäneenä yhtäkkkiä muutimme "landelle" parinkymmenen kilometrin päähän, se oli järkytys varhaisteini-iässä.

Olin tottunut lapsena siihen, että kaverit asuivat samassa rapussa tai korttelissa ja niitä oli jo siihen aikaan 60-luvulla eri kielisiä ja rotuisia. Puolet oli ruotsinkielisiä ja joukossa oli tataareja sekä pari "neekeriäkin", kuten heitä siihen aikaaan nimitettiin. Asfalttipihalla pystyi pompottamaan superpallolla, tytöt hyppivät kumilankatwistiä, piilopaikkoja oli runsaasti korttelin eri pihojen roskiksien välissä ja kattotasanteilla, rullaluistimet luistivat jalkakäytävällä, partiokololle oli sata metriä matkaa, elokuvakerholle kaksisataa metriä ja keinupuisto oli vieressä. Linnanmäelle voi mennä hetken mielijohteesta, kun siltä tuntui.

Landella ei tuntunut olevan yhtään mitään tekemistä. Superpallo ei pomppinut hiekalla, rullaluistimet eivät luistaneeet soratiellä, kavereita ei ollut. En kerta kaikkiaan sopeutunut sinne enkä osannut elää. Tuntui, että elämästä vietiin kaikki.

Jari Teräväinen

Sielläkö vai kaupungissa ne sun lapset joutu terapiaan, kun suomalaiset ei halailleet ?:)

Käyttäjän JariKorpela kuva
Jari Korpela

Toimituksen poiminnat