Ossi Mäntylahti Tietojärjestelmämies

Jäykistelyä jääkiekkohallissa

  • Suomi-Ranska
    Suomi-Ranska

Olin maanantaina seuraamassa jääkiekon MM-kisoja. Suomen peli takkusi Ranskaa vastaan, mutta niinpä takkusi myös tunnelma katsomon puolella. Jostain täysin käsittämättömästä syystä Suomessa jääkiekko-ottelun kaltaisiin hauskoihin yleisötilaisuuksiin on saatu aikaiseksi käsittämättömän asiakasepäystävällinen toimintanormisto.

Tulin itse paikalle hyvissä ajoin ja jo ovella paikallinen gorilla halusi välttämättä tutkia läppärilaukkuni. Kun sieltä sattui löytymään edellisenä päivänä ostettu Battery-tölkki, tämä virkaintoinen päällepäsmäri pääsi käyttämään valtaansa. Energiajuoma oli joko juotava välittömästi tai heitettävä roskiin.

Kuka hullu haluaa juoda lämmintä Batteryä?

Järkipuhe ei auttanut ja juoma jäi oviaukon roskikseen.

Toinen täysin typerä ja epäystävällinen tapahtuma tuli vastaan ottelutauolla. Kymmenhenkinen seurueemme sisälsi aloitekykyisen rouvan, joka lähti hyvissä ajoin ennen erän päättymistä varaamaan meille pöytää ja ostamaan virvoitusjuomia muulle seurueelle.

Yllätys olikin melkoinen, kun selvisi että hän ei saa kantaa juomia itse pöytään. Juomatuoppeja (olutta ja siideriä) voidaan antaa kuulemma vain yksi yhdelle henkilölle kerrallaan! Näin tauolle tullut loppuseurue saikin sitten asettua jonottamaan noutamaan jo maksettuja virvokkeitaan.

Viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä idioottimaisena sääntönä virvoitusjuomia ei saa viedä katsomoon. Tätä sääntöä valvomassa jokaisella sisäänkäynnillä on oma järjestysmiehensä.

Lopputuloksena yli 12 000 jääkiekkofania istui katsomossa hiljaa kuin kirkon penkeillä - satunnaisia innostumisia lukuun ottamatta. Puolivakavissani pälyilin arasti järkkärin suuntaan, kun Suomi teki maalin. Uskallanko nousta seisomaan, vai tuleeko poke ojentamaan?

* * *

Meillä Suomessa on aivan käsittämättömän neuroottinen suhtautuminen urheilutapahtumien virvoketarjoiluihin. Verrattuna esimerkiksi Japaniin - jossa kansa juo alkoholia aivan yhtä humalanhakuisesti kuin meillä Suomessa - suhtautumisemme on nöyristelevää ja alistuvaista. Siinä missä Nousevan auringon maassa pesiskatsomoiden käytävillä kulkee tyttöjä tarjoilemassa olutta ja pikkupurtavaa sporttifaneille, meillä rynnätään erätauoilla ostamaan ylihintaista siideriä kertakäyttöisistä ja vajaatäyttöisistä muovimukeista.

Tähän kulttuuriin ja säännöstöön täytyy saada muutos. Miedot alkoholijuomat ja naposteltavat sopivat vallan hyvin urheilutapahtumien yleisön nautittaviksi. Nykyinen säännöstö on puhdasta kiusantekoa niille, jotka osaavat käyttäytyä.

On aivan turha simputtaa suurta yleisöä sen takia, että osa väestöstä ei osaa käyttää alkoholia. Häiriköt tulee luonnollisesti poistaa, mutta muuten rennompi suhtautuminen parantaisi urheilutapahtumien tunnelmaa ja veisi pois turhaa kielletyn hedelmän leimaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

keke keskinen

Itse katson kisat kotona, sielä voi juoda juuri niin paljon olutta kun maksa kestää. Ketä nyt tuonne kirkkoon muutenkaan menee jäykistelemään? järjetöntä maksaa itsensä kipeäksi tuollaisesta.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Mitäs meinaat, millaista jälkeä Battery-tölkki tekee kun sen kiskaisee vaikkapa yläkatsomosta alakatsomossa istuvan takaraivoon?

Joillekin voi toki olla ylivoimaista käsittää, miksi järjestyksenvalvoja ei tee riskianalyysiä jokaisen kohdalla, ja totea että Ossilla on oikeus raahata tölkkejä katsomoon, mutta jollain toisella ei.

Syy, miksi yksi ihminen ei voi kantaa yhdeksää mukia kerralla löytyy anniskelulainsäädännöstä. Ja perustelut sille siitä, että suomalaiseen tapaan joukkoon mahtuisi ihan liikaa niitä, jotka kiskoisivat ne yhdeksän mukia itse, jos siihen mahdollisuus olisi.

Japanilaisten ja suomalaisten ero on siinä, että japanilaiset osaavat käyttäytyä, suomalaiset eivät. Suomalaisissä lätkämatseissa on sen verran oheisohjelmaa, että suomalaiselta jääkiekkofanilta, erityisesti helsinkiläiseltä, pitäisi varmuuden vuoksi kerätä ovella kolikotkin pois. Ne kun tuppaavat liian usein löytyvän jäältä tappion häämöttäessä, yhdessä halliin salakuljetettujen kaljapullojen ja muun roinan kera.

Niin, ja mikä oli pointtisi? Et voi ryhtyä kannustamaan omaa joukkuettasi ennen kuin olet riittävän kännissä? Jos MM-kisoista puuttuu tunnelmaa, kannattaa ennemmin kysellä vaikka Kalelta, miksi hintapolitiikka on sellainen, että matseihin ovat päässeet "tosifanien" sijaan ne, joilla kielenkannat aukeavat vasta muutaman jälkeen.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Urheiluväki liikkuu asenteiltaan aina puoli vuosisataa muuta yhteiskuntaa jäljessä.

Kaikilta asenteiltaan.

Miksi?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Hyvä kirjoitus. Muutenkin sääntelyyn ja rajoituksiin nojaava holhoaminen pitäisi saada loppumaan. Niissä maissa joita ihaillen katselemme että kuinka osaavatkin käyttäytyä ja suhtautua luontevasti viinaan ei ole koskaan ollut niin umpioitunutta suhtautumista alkoholiin kuin Suomessa. Se sääntely, holhoaminen, kyttääminen ja paheksunta ovat nykyisen alkoholikultuurin käyttövoima, eivätkä tule tuottamaan hyvää lopputulosta koskaan.

Timo Härtsi

"On aivan turha simputtaa suurta yleisöä sen takia, että osa väestöstä ei osaa käyttää alkoholia."

Näinhän se menee Suomessa, muutaman idiootin takia joutuvat muutkin kärsimään.

Timo Härtsi

Niin, se on sellainen ilmaisu jota käytetään. Onhan tosta yhen bissen ostamisesta tehty sellainen hulabaloo ja härdelli noissa halleissa, että ite jätän sen bissen väliin ihan suosiolla.

Ns.Vip tiloissa saa parempaa palvelua, sen bissen voi tilata etukäteen odottamaan pöydälle. Mutta joka matsia ei tule katsottua vip tiloissa.

keke keskinen Vastaus kommenttiin #8

Onko se siis Timo kärsimistä jos joutuu olemaan jääkiekko-ottelussa ilman olutta?
Onko Timo sinulle kärsimystä istua elokuvateatterissa ilman olutta? mitenkäs menee normaali teatteri? Onko taskumattia mukana vai mitenkö?

Timo Härtsi Vastaus kommenttiin #11

Niinkuin kirjoitin jätän bissen yleensä väliin ihan suosiolla. Jotkut meistä toivovat vähemmän ylihysteeristä holhoamista ja että voitaisiin parin kaljan juomiseen lätkämatsin yhteydessä suhtautua pikkuisen rennommin.

Käyttäjän MikkoKotiranta kuva
Mikko Kotiranta

Ossi Mäntylahti, olet kansanedustaja ja voit suoraan vaikuttaa tilanteeseen muokkaamalla lainsäädäntöä sellaiseksi että alkoholin nauttiminen on helpompaa.

Toki yksityinen yritys eli Hartwall areena voi myös itse antaa ohjeet että laukut on tarkastettava, alkoholiaei anniskella kuin yksi kerrallaan ja alkoholia ei saa viedä katsomo alueelle.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Kiitos Mikko kannustuksesta, mutta joudun korjaamaan asiavirheen: en ole kansanedustaja.

Jos olisin, niin alkoholipolitiikan järkeistäminen voisi hyvinkin olla agendallani.

Jere Partanen

Porissa näytti kyllä tässä keväällä olevan hyvä tunnelma, että ehkä se huono fiilis johtuu jostain muusta kuin kaljanmyynnin järjestelyistä.

Erikoista muuten kutsua olutta ja siideriä "virvoitusjuomiksi".

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Ihan hyvä kirjoitus. Alkoholin suhteen olisi parempi jos vapauttaisivat nipottamiset pois,- tai tarjonta lopetettaisiin kokonaan. Silloin kaikki tietäisivät säännöt.

Jäähallien tarjonta käytännössä on nuo pari erätaukoa, tai hieman aikaisemmin paikalle tuleminen.

Minä ratkaisin Tappara-Hifk välierässä niin, että tein taskumattiini (ihonmyötäiseen) brandysatsin, jonka ajattelin nauttivani vessapiipahduksen yhteydessä pois, jos mieli tekee. Tarkastettiin ovella, mutta nykytaskumatit ovat taiatavasti muotoiltuja, eihän sellaiseen munia myöten menevä tarkastus sitä paljasta.

Yhden naukun otin ensimmäisellä erätauolla, ja join loput seuraavina päivinä.... Hallin baareissa oli älytyön tunku, eikä se olisi onnistunut tuossa lyhyessä parinkymmenen minuutin aikana.

Joku ratkaisu pitäisi tehdä, jotta järjestysmiesten valtaa voitaisiin helpottaa... Nipottajia ne on kaikki, koska ne on koulutettu nipottajiksi... Ehkä Hjalliksen toimesta. Hänhän nipotuksesta katsoo hyötyvänsä...Olettaisin.

keke keskinen

Eikö Markku nyt siis kaikki tiedä sääntöjä? vai mikä tässä oli ongelma?

Suosittelen Ossia tutustumaan esimerkiksi Uefan järjestämiin jalkapallo-otteluihin, sielä ei tarjoilla "virvoitusjuomia" edes siinä puoliajalla.

Janne Hilden

Miksi yhdistää urheilu ja alkoholikulttuuri? Sopivat yhteen kuin sialle kravatti. Puolestani alkoholinmyynnin voisi lopettaa urheilutapahtumien yhteydessä.
Semminkin kun se yksi tuoppi ei riitä, vaan tiskiltä pitäisi saada kerralla mukaan kahmalokaupalla.

Käyttäjän IlkkaJrvel kuva
Ilkka Järvelä

Mäntylahdelle tuli tekstinsä perusteella yllätyksenä se että urheilutapahtumassa alkoholia Suomessa saa viedä katsomoon. Taisi Ossi olla jääkiekkopelissä elämänsä ensimmäistä kertaa. Tommosen kaverin "parannusehdotukset" eivät ole kovin vakavastiotettavia vrt ne joita urheilu oikeasti kiinnostaa.

Katsomoluvut saattaisivat nousta jos alkoholia saisi viedä katsomoon, sillä noi ossimäntylahdetkin tulivivat ehkä jatkossa paikalle. Mieluummin ei noita muutoksia.

Käyttäjän SanteriKrki kuva
Santeri Kärki

Suomes alkoholin tarjoilun kanssa kisakatsomoon on se ongelma, et Japanis ollaan pidättyneitä, Suomes aletaan heittelee tuoppeja jos v*tuttaa. Sinänsä aiheellista, ettei tuoppeja saa viedä katsomoon. Ilman alkoholiakin voi oikeasti pitää hauskaa ja ääntä, vaatii omaa asennetta ja oikeeta urheiluhenkeä.

Samaan liittyy tuo 1 tuoppi/henkilö -systeemi. Se on laissa kirjattu ja ihan hyvä sinänsä, koska ei suomalainen osaa varoa sitä alkoholinkäyttöään ja kun laki rankasee anniskelijoita aika kovalla kädellä, jos väärinkäytöksestä kiinni jää.

Näin stereotyyppisesti.

Timo Härtsi

Suomessa on se ongelma, että täällä mennään sen 0,00000000000000000001% tai joskus jopa yhden tapauksen ehdoilla. Unohdetaan se suuri enemmistö jotka osaavat käyttäytyä ja ottaa juomaa.

Sitten on vielä tämä pettämätön logiikka johon törmää jatkuvasti eli jos asia ei kosketa itseä eikä merkitse itselle yhtikäs mitään, voidaan se monien mielestä kieltää, olipa asia mikä hyvänsä.

Nämäkin kisat ovat sujuneet rauhallisesti, vaikka kisaturisteja ja porukkaa on ollut liikenteessä ihan mukavasti. Mihinkään 0 järjestyshäiriötä tilanteeseen ei päästä ikinä, kielletään tai tehtäisiinpä mitä hyvänsä. No jos julistetaan ulkonaliikkumiskielto ja jokaisella katsojalla on henkilökohtainen järjestyksenvalvoja, niin ehkä sitten päästään lähelle ihanne tilannetta.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Jääkiekkiekkohallin tunnelma välittyy kotikatsomoonkin. Jonkun on oltava paikan päällä ja luotava tuo tunnelma, taikka lätkästä tulee tyhjien katsomoiden kautta kuollut, vähemmän iloinen juhla jokaiselle. Myös voittaneelle osapuolelle synkkyyden keskellä.

Janne Lehtonen

Kokoomus tornista laskeuduttu rahvaan tasolle?

Olli Polli

Katselen kisoja TVstä. Ruotsin pelejen katsomossa on ihmisiä kaljapullot kädessä. Suomessa ei saa moista juomaa edes pahvitöttörössä katsomoon.
(olen kyllä juonut SM-liigan pelissä olutta colamukista pillillä:-)

Odotan innolla, kuinka monta pulloa SUOMALAISET TOLLOT heittää katsomossa/sta katsoessaan Suomen finaalipelejä...

Vetoni on EI yhtään! Mikä on holhoussuomen virallinen vedonlyöntisuhde ?
Kumpi määrittelee virallisen suhteen Rätsänen vai Guzzazoni-perttelssön ?

Matti Mottonen

Tuontikielto sopii myös muutoin järjestäjän agendalle: hodari 7.50 e, 0.4 olut "tuoppi" vissiin 7 e.

Köyhät käyvät Ikeassa.

Eniten surettaa se, että venäläiset kannattajat huutavat hallillisen suomalaisia suohon. Ja huonon pelin, saati häviön, hetkellä ei Suomessa kannustusta saa.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Kaljamiehille pitäisi olla oma "karsina" , niin lippujakin myytäisiin ehkä enemmän. Siihen "luksukseen" voisi moni ostaa lipun kuukausia ennen ottelua.

Toimituksen poiminnat