Ossi Mäntylahti Tietojärjestelmämies

Postia poliisin väkivaltarikosten tutkintaryhmältä

  • Oikeusministeriön työryhmän tuotos on lakonista virkakieltä
    Oikeusministeriön työryhmän tuotos on lakonista virkakieltä
  • Tuntuu jotenkin kornilta löytää tällainen määrittely samasta dokumentista kuin ranteen amputoimisen korvaukset.
    Tuntuu jotenkin kornilta löytää tällainen määrittely samasta dokumentista kuin ranteen amputoimisen korvaukset.

Sain tänään postista jossain määrin yllättävän kirjeen poliisilta. Lähettäjänä oli Keski-Suomen poliisilaitos, Jyväskylän pääpoliisiasema ja sen väkivaltarikostutkintaryhmä. Kirjeessä kerrottiin, että olen asianomistaja tutkittavassa henkilörekisteririkoksessa.

En voi salassapitosäädösten vuoksi mennä tarkemmin yksityiskohtiin, mutta yleisellä tasolla voin kertoa, että kyseessä on viime aikoina paljon julkisuutta saaneesta tapauksesta, jossa poliittisesti motivoitunutta väkivaltaista kahakkaa tutkittiin. Asiaan liittyneiden henkilöiden hallusta löytyi tallenteita sadoista henkilöistä ja minä olen yksi heistä.

Henkilörekisteriin oli tallennettu minusta varsin yksityiskohtaista tietoa. Esimerkiksi kotiosoitteeni, poliittinen kantani sekä tiettyjä luokittelutietoja, joista kaikki eivät olleet mairittelevammasta päästä. Mielenkiintoisena yksityiskohtana on pidettävä lisäksi sitä, että tietoja on kerätty useiden vuosien ajalta.

Poliisin kirjeessä kehotetaan lisäksi esittämään korvausvaatimuksia henkilövahinkoasiain neuvottelukunnan suositusten perusteella. Luin dokumentin läpi. Teksti on aika karmivaa. Virkamiestyönä on viileän rauhallisesti määritetty suositeltavia korvauksia muun muassa sellaisista rikoksista kuin raiskaus, lapsen pakottaminen seksuaaliseen tekoon, ryöstö, henkirikoksen yritys, ranteen traumaattinen amputoituminen - ja henkilörekisteririkos (97 §, s. 38).

Opin julkaisusta muun muassa sen, että kohtalaisen ampumavamman suositeltu korvaustaso on 1 000 - 4 000 €, kunhan kriteeristö on seuraava: "ICD X74, X95, Y24. Ei laajaa kudostuhoa. Vaatii haavan puhdistusta sekä mahdollisesti lihaksen sisäisen verenvuodon hoitamista. Aiheuttaa vamman laatuun nähden keskimääräistä tilapäistä haittaa 2–6 viikon ajan. Ei pysyvää haittaa."

* * *

Joku voisi pitää tällaista rekisteritietoa uhkaavana. Itse suhtaudun asiaan jokseenkin huvittuneesti. Olen saanut vihapostia useaan otteeseen ja en jaksa moiselle paljoa korvaani lotkauttaa; kyllä maailmaan melua mahtuu.

Viimeisimmästä uhkailuviestistä ei ole edes kovin pitkää aikaa. Tuntemattomasta numerosta tuli tekstiviesti, jossa kerrottiin kotiosoitteeni ja sanottiin että joku voi kohta tulla "vierailulle".

Vastasin viestiin toivottamalla tervetulleeksi, kunhan vaivautuvat soittamaan ensin. Näin ehtisin silittää verhot ja imuroida lattiat.

Oikeusministeriön suositusten mukaan henkilörekisteririkoksen korvaus on luokkaa 300-800 €.

Saa nähdä, vaivaudunko vaatimaan mitään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Siltä varalta, että linkki tuohon OM:n paperiin ei tullut kunnolla, tässä vielä suora linkki:

http://www.om.fi/Satellite?blobtable=MungoBlobs&bl...

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Nää oikeiston sisäiset nahinat ei oikein jaksa kiinnostaa...

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Saramo voisi haistaa vaihteeksi pitkän huilun. Tässä ei todellakaan ole kysymys mistään "oikeiston sisäisestä nahinasta" ja edes moisen vihjaileminen on harvinaisen törkeää.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Toi on just tyypillistä vassareiden taktiikkaa. Toi ei toimi, vassarit pitävät ihmisiä ihan ääliöinä, luulevat että toi menee läpi, kun niputetaan samaan nippuun kilpailijat ja "äärioikeisto". Todella vastenmielistä pelaamista, Saramo kusee tossa omiin muroihinsa.

Saramo voisi kehitellä jotain nyt sentään vähän "luovempia" keinoja vassareiden kannatuksen nostamiseen. Näyttää olevan eväät lopussa ja epätoivoa ilmassa. Punainen pulkka kiihtyy kanatuksen alamäkeen.

Vassarit leikkivät vastemmielistä leikkiä: "Kuka pelkää äärioikeistoa".

Martti Matsola Vastaus kommenttiin #21

Kuules nyt. Tuota taktiikkaa käyttävät ihan oppositioporukatkin.

Turha syytellä vain yhtä tahoa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #23

Ei todellakaan käytä tolla tavalla. Jossa etsitään joku aivan äärilaidasta oleva asia ja riittävän paha ja yritetään samaistaa siihen. Tämä on vasemmiston ääliömäistä taktiikkaa.

Käyttäjän Masa kuva
Masa Nieminen

Hullujen ilo on halpaa - ainakin ennen tuomiota.
Jutustasi käy ilmi, että tietojen kerääjä on toiminut ilmeisen varomattomasti ja ei tiedä miten nettijäljet peitetään.
Laita vaan ihan prinsiipin vuoksi rahallinen- sekä rangaistusvaade vetämään. Muutama rivi paperille niin se on siinä.
Bloggaa jatkossa miten äijän kävi!

Kimmo Veijalainen

Vaikket vaatisikaan mitään, niin kirjoittele nyt ihmeessä aiheesta sen edetessä. Maksamaton asiakaskunta vaatii. Olisi ainakin tervetullutta vaihtelua persujen stalkkaamiselle.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Minä vaatisin ilmaisen autonpesun.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Hih. Tuohan on hyvä idea.

Mitenkähän poliisit suhtautuisivat ajatukseen, että vaatisin tätä väkeä pesemään suunsa saippualla?

Käyttäjän hannuoskala kuva
Hannu Oskala

Huhhuh,

Ossi, sinuna laittaisin korvausvaatimuksen, vaikka nimellisenkin. Onko tämä asianomistajarikos?

Ja tosiaan, muuten suhtautumisesi on juuri oikein. Hyvä tietää että et ainakaan menetä turhaan yöuniasi näiden kaverien takia.

Harri Salonen

300 ihmistä vaatii 300 euroa = 90 000 euroa maksettavaksi.

En itse haluaisi pilata jonkun elämää niin paljon, että joutuu asunnon myymään saadakseen yhden tyhmän listan maksettua. Eiköhän opi tyhmyytensä pienemmälläkin summalla..

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Mitä jos ei opi?

Eikö tuollaisen armeliaisuuden edellytyksenä pitäisi sentään olla tiedossa motiivit ko. rekisterin pitämiseen?

Korvaukset eivät myöskään ole rangaistus, ne ovat korvaus vahinkoa kärsineelle. Tässä tapauksessa moni voi hyvinkin tosissaan pelätä kuka ja miksi häntä näin seurataan - vajaa tonni ei siinä juuri auta.

Martti Laines

Minua kiinnostaa minkälaisia 'tiettyjä luokittelutietoja' poliisi kerää kansalaisista?

Käyttäjän MarjattaJaIlkkaHyttinen kuva
Marjatta Ja Ilkka Hyttinen

Kiitos Ossi tärkeän asian esillenostamisesta! - Tämä siksikin, että asiallista sananvapautta yritetään rajoittaa noin vain moneltakin eri taholta...

Markku Soikkeli

Ossi, pidän asenteestasi, et alistu uhkailun edessä. Tekisit kuitenkin palveluksen kaikille, jos osallistuisit noiden vastuuseen vetämiseen. Vapaudet ja oikeudet pysyvät vahvimmin voimassa kun kukin vaadimme ja vahdimme niitä osaltamme.

Käyttäjän OlliJuntunen kuva
Olli Juntunen

Koska sain Mäntylahden tavoin postia, kirjoitin asiasta oman näkemykseni http://ollijuntunen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/13409...

Käyttäjän AnteroLeitzinger kuva
Antero Leitzinger

Eikö tällaista varten ole keksitty ryhmäkanne? Jos 368 asianomistajaa vaatii kukin vain kymmenenkin euroa, siitä kertyisi jo mukava näpäytys. Sinänsä tietenkin aika hurjaa, että fyysisen vamman ja muuta todellista pahaa saa aiheuttaa kohtuullisen edullisesti verrattuna vähäpätöiseen henkilötietorikokseen. Varsinkin kun kyseiset tiedot eivät ole mitään erityisen salaisia ja arkaluonteisia. Hävytöntä on kuitenkin, että suuren asianomistajamäärän vuoksi kihlakunnansyyttäjä ei aja asiaa oikeudessa, vaan kaikkien pitäisi erikseen vaivautua ja ainoastaan sosiaalisen median ansiosta on mahdollista selvittää keitä muut "uhrit" ovat. Yksin en vaivautuisi, mutta mielelläni osallistun, jos joku muu keksii hyvän tavan osoittaa, ettei uhkailu kannata. Toisaalta parempi rangaistus kuin sakko, jonka luuseri maksattaisi vanhemmillaan tai veronmaksajilla, olisi määrätä hänet kirjoittamaan 368 kertaa "anteeksi" ja täydentämään kaikki virheelliset tai puutteelliset tiedot rekisterissään. Minä vaatisin häntä lisäämään omiin tietoihini täydellisen bibliografian, lukemaan kaikki kirjoittamani kirjat ja todistamaan sen kirja-arvosteluilla - sillä voisi olla kasvattavaakin merkitystä ja ainakin se hemmottelisi egoani, joka on muutenkin saanut erinomaista paisutusta kunniasta kuulua tällaiseen joukkoon.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Saramolla on tyypillinen suhtautuminen, jossa ihmiset eivät olekaan tasavertaisia oikeuksineen vaan "oikeisto" jää noiden määritelmien ulkopuolelle. Toiset ovat tasavertaisempia kuin toiset Saramon maailmassa ja toisten uhkailu on vakavampaa kuin toisten, poliittisin perustein tietysti. Hieman arveluttavaa että kyseessä on ministerin avustaja. No, puolueensa kanta väkivaltaan tuli ainakin selväksi: kohteista vasurin mielestä hyväksyttäviä saa uhkailla. Eipä siinä mitään uutta, mutta kiva että tästä on vihdoinkin avoin dokumentaatio saatavilla.

Toimituksen poiminnat