Ossi Mäntylahti Tietojärjestelmämies

Helsingin linjaus: ei halpabensaa

  • Helsingin linjaus: ei halpabensaa

Ylen kotimaan uutisissa käsiteltiin tänään outoa ilmiötä suomalaisessa liike-elämässä. Polttoainekaupassa tukkurit pyörittävät yrittäjien rinnalla omaa ketjutoimintaansa ja myyvät omille vähittäismyymälöilleen polttoainetta halvemmalla kuin yksityisille ja itsenäisille polttoainekauppiaille.

Erityisen mielenkiintoinen juttu Ylen uutisessa oli sivulauseessa esiin tullut maininta Helsingin kaupungin linjauksesta. Helsingin kaupunki on linjannut, ettei se päästä kaupungin alueelle yksityisiä yrittäjiä lainkaan.

Mistä ihmeestä tällainen linjaus on tullut?! Linjaus on päivänselvästi haitallinen kilpailulle, omiaan pitämään polttoaineen hinnan korkealla ja näin haitallinen kaupunkilaisille. Kaupunginvaltuuston olisi erittäin aiheellista puuttua asiaan ja selvittää kuka linjauksen on tehnyt ja millä perusteilla.

* * *

Helsingissä kaupunkisuunnittelulautakunnasta on tullut pyyntö muun muassa omalle Vuosaaren paikallisyhdistyksellemme lähteä luomaan visiota oman kaupunginosamme kehittämisestä. Päätimme yhdistyksen hallituksessa alkaa pystyttää visiota valmistelevaa työryhmää viimeisimmässä kokouksessamme ja tulemme kutsumaan siihen asiantuntijakuultaviksi niin liike-elämän kuin kansalaisjärjestöjen edustajia.

Itse tulen yhdistyksen puheenjohtajana nostamaan erityisen tärkeänä kysymyksenä esiin tämän polttoainekauppaa rajoittavan linjauksen. Vuosaareen sopisi hyvin yksityisen polttoaineyrittäjän pyörittämä bensa-asema.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Valtion ei tulisi puuttua bensan myymiseen millään tavalla.

Juhani Piironen

Helsingin linjaus on yksiselitteisesti lainvastainen.

Virkamiehet siis rikkovat lakia.

Itseasiassa aika montakin lainpykälää.

Mutta Suomessa syyttäjätkin saavat rikkoa jatkuvasti yhdenvertaisuuslakia, niin ei mitään uutta.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Tämähän on ihan hullua! Helsingissä on aina vuodet ollut vallalla kaksi puoluetta, jotka kannattavat kaikenlaista pienyritystoimintaa (vihr ja kok). Ja tämä entinen yrittäjävetoinen ala, johon liittyy myös pieni kauppa ja sosiaalinen konteksti (bensa-aseman baari), kielletään kaupungin alueelta! Seuraavaksi kai voitaisiin kieltää nakkikiskat; Mäkkäri, Hese ja ABC voisivat hoitaa yöruokinnan kolmistaan. Varmaan paljon muutakin kiellettävää Stadista löytyy, sellaista, jossa on pienyrittäjiä. Ainakin yksityiset kahvilat ovat jo jatkuvan kiusanteon kohteena...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Miksei ABC voisi ottaa koko pottia, kun aika monella kunnallispolitiikolla on se S-etukorttikin taskussaan?

Jouni Nordman

Eikö HOK:ki tätä yritä jo ravintola elämässä, sillä eipä juuri ole muita kuin niiden ravintoloita keskustassa:

Mark Bayer

Olisiko aika tutkia päättäjien hok-elanto yms. kytkennät?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

"Maan tapa", "H.V.", "on sovittu","kabinettipolitiikka"...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Martti Laines

Mistä puhut? Ei Suomessa ole korruptiota. Johan sen ovat kansainväliset tutkimuksetkin kertoneet.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Juu ei ole - meillä on maan tapa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #9

Meillä on HOK-ELANTO, S-ryhmä, Kesko, Valio, HK, Atria jne.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tutkija: Hyvä veli -verkostot tyypillisin korruption muoto Suomessa
http://yle.fi/uutiset/tutkija_hyva_veli_-verkostot...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Olle Brand

Ja mistä tämä yksityinen Vuosaaren yrittäjä saisi polttoaineensa reiluun hintaan?

Eerikki Perälähde

Onhan meillä täällä Malmin SEO ja Hertsikan Pisara, miten ne on tänne päässeet?

Eikä huoltoaseman riippumattomuus mitään edullisia hintoja takaa eikä muutama hassu yksityinen asema kilpailuasetelmaa kovin radikaalisti muuttaisi.

Nytkin Nesteen ja ABC:n lisäksi ST1 ja sen omistama Shell sekä Teboil ovat kilpailemassa markkinoilla, eli miten joku yksityinen asema voisi kannattaa jos se myisi bensaa halvemmalla kuin muut?

Harri Lehtimäki

Joo, ei se mahdollinen yksityisyrittäjä saa sitä bensaa mistään halvemmalla, sillä tukkukauppaa hoitaa pääsääntöisesti Neste/Fortum. Itse voisi tuoda maahan, ehkä, mutta todennäköisesti siihen ei saa lupia, sillä Neste/Fortum. Tai ainakaan siihen ei ole mahdollisuutta rahallisesti, se laivalastillinen polttoainetta kun maksaa aivan p****leesti. Lisäksi jakeluaseman perustamiskustannukset ovat tähtitieteellliset ja tuskin saat lupia Hgin alueelle, koska Neste/Fortum ja viheriöitsevät tahot kaupungin lupia myöntävissä elimissä.

Aki Häkkilä

Eikös St1:n vetäjä ole aiemmin ollut jonkinasteinen ostaja Nesteellä?

Mauri Hyhkö

Suomen Kuvalehden artikkelissa viimevuoden puolella oli mielenkiintoinen artikkeli St1:n perustajasta ja omistajasta Mika Anttosesta. Artikkelin mukaan hän työskenteli öljykauppiaana Nesteellä.

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

Vielä enemmän hämmentää toi kilpailuviraston näkemys että on OK myydä tukkuhintaa edullisemmin bensaa ulos kuin kilpailijalle. Sen sijaan Valion maitokaupasta tuli hirveä haloo..

Toimituksen poiminnat