Ossi Mäntylahti Tietojärjestelmämies

Kivinokkaan ampumarata ja puukerrostaloja

 • Itäisen Helsingin vihreät ovat mobilisoituneet
  Itäisen Helsingin vihreät ovat mobilisoituneet
 • Kivinokan sijainti Helsingin kartalla
  Kivinokan sijainti Helsingin kartalla
 • Citymökit
  Citymökit
 • Suojelualueita alueella on varsin vähän (merkitty vaaleanpunaisella).
  Suojelualueita alueella on varsin vähän (merkitty vaaleanpunaisella).
 • Helsingin uimarannat kartalla
  Helsingin uimarannat kartalla
 • 500 euroa vuodessa 375 neliön tontista? Kelpaisi minullekin.
  500 euroa vuodessa 375 neliön tontista? Kelpaisi minullekin.

Itäisen Helsingin vihreät naiset ovat tuoreen Metro-lehden ilmoituksen mukaan mobilisoimassa joukkojaan Kivinokan kehittämisen vastaiseen taisteluun. Asiasta järjestetään debattitilaisuus sunnuntaina 9.9.2012 kello 15:00 Kulosaaren kartanolla ja minäkin olen menossa mukaan.

Jos joku ei tunne Kivinokkaa aiemmin, kyseessä on Herttoniemen ja Kulosaaren välissä oleva ränsistynyt ja kehittämätön alue, jonka osayleiskaava ja käyttötarkoitus tulee päätettäväksi tulevalla valtuustokaudella. Itse en ollut ennen kuluvaa kesää kuullutkaan koko Kivinokasta. Olikin erittäin aiheellista ja antoisaa tutustua asiaan.

Kivinokan ristinä on sijainti. Alue sijaitsee erinomaisten liikenneyhteyksien päässä keskellä Helsinkiä ja se on täysin alikäytetty. On päivänselvää, että alue pitäisi saada tehokkaampaan käyttöön - joko sitten asumiseen tai virkistystoimintaan. Nykyisen kaltaiseksi ryteiköksi sitä ei pidä missään nimessä jättää.

Helsingissä kuitenkin on joukko aktivisteja ja poliitikkoja, jotka haluavat juuri tätä. Pääasiassa he ovat vihreitä naisia ja ammattiyhdistysten aktiiveja. Heitä yhdistää pääasiallisesti se, että heillä on jonkinasteinen henkilökohtainen yhteys alueelle. Joko he itse omistavat alueelta mökin, tai sellainen on heidän sukulaistensa, tuttaviensa tai muun lähipiirin hallussa. Tiukasti ottaen tämä saattaa tehdä näistä henkilöistä jäävejä päättämään alueen tulevaisuudesta.

Toinen ryhmä Kivinokan kehittämistä vastustavia henkilöitä ovat sellaiset tahot, jotka vastustavat kaupunkimaista asumista ja tiivistä rakentamista. Tälle ryhmälle metroradan viereen rakennettava asuinalue on kauhistus, sillä Helsinkiin ei ylipäätään saisi rakentaa mitään. Kaupunki on valmis. Yhtäkään puuta ei saa kaataa. Piste.

Rakentamista ja kehittämistä vastustavat unohtavat kuitenkin yhden erittäin oleellisen asian: Helsingin asuntojen hinnan.

Kysymys on varsin yksinkertaisesta asiasta: jos emme rakenna Helsinkiin asuntoja, asuntojen hinnat karkaavat käsistä. Näin ajamme keskiluokkaiset helsinkiläiset perheet ympäryskuntiin. Tämän politiikan seuraukset ovat nähtävillä Helsingin sisääntuloväylillä joka arkiaamuna.

Mikä siis Kivinokan nykytilassa on niin arvokasta, että se ajaa yli (kymmenien) tuhansien uusien asukkaiden asuintarpeesta?

Otin asiasta selvää.

== Whose*Issues ==

Osallistuin heinäkuussa Aalto-yliopiston fasilitoimaan Whose*Issues -työpajaan Paviljongissa. Kun yritin kysellä alueen kehittämisestä, sain vastaani ryöpyn erilaisia argumentteja siitä kuinka ihanan ekologista alueella asuminen on, miten mökeille ei saa kulkea autoilla, miten mökeissä ei ole tarkoituksellisesti sähköliitäntöjä, kuinka kulttuurihistoriallisesti arvokkaasta alueesta on kysymys ja siitä miten itäisessä Helsingissä ei ole uimarantoja.

Teksti oli kuin copy-pastea Vallilan joukkoliikennekadun vastustajilta.

En viitsinyt lähteä tilaisuudessa vänkäämään uimarannoista, mutta todettakoon tässä että uimarantoja on myös Itäisen Helsingin puolella varsin hyvin tarjolla. Itäisellä alueella uimarantoja ovat Aurinkolahti, Kallahdenniemi, Kallahden kainalo, Laajasalo, Marjaniemi, Mustikkamaa, Pikkukoski, Rastila ja Tuorinniemi. Pienemmistä uimarannoista idän alueelle sijoittuvat Furuvik, Hevossalmi, Jollas, Kivinokka, Porvariskuninkaanpuisto ja Puotila.

Kivinokkalaisten puuhamiesten tavoitteena tuntui olevan täydellinen toimenpiteiden estäminen alueella. Alueelle ei saisi rakentaa yhtikäs mitään. Sen pitäisi olla nykyisessä asussaan.

Tilaisuus herätti hyvin paljon kysymyksiä.

== Ammattiliiton luksusmökit ja Kulosaaren kartano ==

En ennen Paviljongin tilaisuutta tiennyt, että JHL-ammattiliitolla on Kivinokassa erityinen suositummuusasema. Nyt tiedän.

JHL-ammattiliitolla on outo erityisasema alueen mökeissä. Siinä missä muut Kivinokan mökit ovat viemärittömiä, sähköttömiä ja vuokaamattomia, JHL:n mökeissä nämä kaikki ovat sallittuja.

Miksi JHL:n mökeissä on tämä etuoikeus? Mihin se perustuu? Onko se reilua ja tasapuolista?

Toinen Kivinokan outous on Kulosaaren kartano.

Stadi on vuokrannut omistamansa Kulosaaren kartanon ammattiliitolle, joka hallinnoi sitä isännän ottein. Näihin kuuluvat muun muassa erinomaiset edut JHL:n jäsenille.

Miksi Kulosaaren kartano on annettu juuri JHL-ammattiliiton haltuun ja millä ihmeen oikeudella samainen ammattiliitto tarjoilee tätä jäsenistölleen vuokralle naurettavan halpaan hintaan? JHL:n jäsenet saavat uusklassisen kartanon alakerran käyttöönsä 28 eurolla tunti. Rengintupa puolestaan on tarjolla vain JHL:n jäsenille ja hintaa pyydetään 70 euroa per viikko.

Näin halpaa vuokraa ei Helsingin seudulta juuri mistään löydy. Eikö tasapuolisuusperiaatteen nimissä tilaa pitäisi tarjota kaikille helsinkiläisille samaan hintaan?

== Yksityiset citymökit - Aristokratian ansaittu etu? ==

Kivinokassa on yksityisessä omistuksessa muutamia satoja citymökkejä. Nämä on aseteltu alueelle sikin sokin ja niistä puuttuvat pihat. Bingin lentokonekuvassa saa hyvän kuvan tästä, kun zoomaa vain tarpeeksi lähelle.

Yksityisissä mökeissä ei ole sähköliitäntöjä. Tämä on jokseenkin outo juttu. Alueella kulkee tie ympäri mökkialuetta ja siinä on sähköistetty valaistus. Kun kysyin Paviljongin tilaisuudessa mökkien sähköistämisestä, eräs alueaktivisti sähähti ”me emme halua sähköä!”

Miksi?

Pääosa Kivinokan mökeistä on varsin huonokuntoisia. Ne ovat vuosikymmeniä vanhoja ja niiden arvo on oikeasti alueessa – ei itse rakennuksissa.

Tilaisuudessa perusteltiin Kivinokan koskemattomuutta moneen kertaan ”ekologisuudella”. Eräskin aktivisti perusteli tätä sillä, että Kivinokan mökin omistajana mökille lähtiessään hänen ei tarvitse matkustaa pitkään kulkiessaan mökille.

Mitä ihmeen ”ekologisuutta” on harrastaa citymökkeilyä keskellä kaupunkia? Ei mitään.

Ekologisuudesta kertoo myös varsin hyvin se, että Kivinokan mökkiläiset köröttelevät lähes tontille saakka autoilla. Parkkialue sijaitsee Nokan eteläisimmän tien puolivälissä, likimain saaren keskellä.

Kivinokan yksityiset mökit sijaitsevat kaupungin mailla ja niitä myydään yksityisesti. Mökkirakennusten hinnat vaihtelevat 5 000 ja 50 000 euron välillä. Myynti perheenjäsenten välillä on sallittua ja yleistä.

En ihmettele lainkaan suvun sisäistä kaupankäyntiä. Jos joku on onnistunut saamaan Kivinokasta mökkipaikan, vain hullu luopuu tästä. Mökkiharrastus mukavasti metropysäkistä kivenheiton päässä on jo konseptinakin outo.

Oudosti Kivinokan mökkien myynti on sallittua vain helsinkiläisille. Miksi ihmeessä? Jos Suomessa venäläiset liikemiehet saavat ostaa mökkitontteja vaikka asevarastojen läheltä, millä perusteella citymökkien omistamista rajoitetaan kotikaupungin perusteella?

== Antaa muiden maksaa ==

Jotta en olisi pelkästään teorian varassa, kävelin kesällä Kivinokan alueen läpi useaan otteeseen ja vahvistin ymmärrykseni. Alue on pääsääntöisesti huonosti hoidettua hyttysin kyllästettyä metsikköä. Jalkapallokentät olivat aavemaisen tyhjiä. Tämä oli erityisen outoa, kun muistaa että samaan aikaan muualla Helsingissä jalkapalloseurat kärvistelevät kenttäpulassa.

Kivinokan mökit vaikuttavat olevan pääsääntöisesti peräisin vuosisadan alkupuolelta tai heti sotien jälkeen. Mökit ovat noin 15 – 20 neliömetrin kokoisia pieniä räppänöitä. Niihin mahtuu ahtaen neljä henkeä nukkumaan.

Alueella sijaitsee muutama uimaranta ja pieni laituri. Uimarannat ovat pieniä ja sinänsä viihtyisiä. Mitään järin erikoista niissä ei kuitenkaan ole – ellei lahden toisella puolella siintävää Hanasaaren voimalaitosta lasketa sellaiseksi. Uimarannalla oli kymmenkunta henkeä ja tätä määrää on aiheellista pitää heinäkuisena iltana erittäin vähäisenä. Aurinkolahden Miami Beachilla on kauniina päivänä tuhansia kävijöitä.

Olisi rehellistä myöntää, että Kivinokan uimaranta-alueita käyttävät pääasiassa vain mökkiläiset itse. Heille näistä on varmasti iloa, mutta rantojen leimaaminen ”kaikkien kaupunkilaisten” virkistysalueeksi on perusteetonta ja vääristelevää.

Kivinokan kierroksen jälkeen oloni tuntui surrealistiselta. Onko oikeasti mahdollista, että keskellä Helsinkiä säilytetään 50-luvun maaseudulta vaikuttavaa aluetta, jossa muutama sata etuoikeutettua mökkiläistä harrastaa citymökkeilyä järjettömän kalliilla maalla?

Järjellisiä perusteita sille, että alueen pitäisi säilyä täysin koskemattomana ei yksinkertaisesti ole. Helsingillä ei yksinkertaisesti ole varaa haaskata tällaista aarretta pienen eliittiryhmän 50-luvun elämäntyyliä jäljittelevään citymökkiharrastukseen. Semminkin kun Helsingillä on lukuisia muita siirtolapuutarha-alueita ja kesämajoja. Jälkimmäisten ylläpito on hyvin perusteltavissa virkistyskäyttöön tarkoitetuilla saarilla, kuten Sipoon Kuivassa hevosessa ja Helsingin Satamasaaressa. Mutta ei keskellä kaupunkia tai ylipäätäänkään Kehä I:n sisäpuolella.

Erityisen yhteiskunnallisen haasteen Kivinokan alueesta tekee se, että kivinokkalaiset eivät itse maksa alueensa kustannuksia. Mökkien maasta peritään naurettavan halpaa vuokraa – alle 400 euroa vuodessa. Markkinahinta olisi varovasti arvioituna noin satakertainen.

Tilanne on hieman sama esimerkiksi Kumpulassa, jossa siirtolapuutarhan 375 neliömetrin tontista perintään niin ikään vuokraa alle 500 euroa vuodessa. Näin halpaa maata ei saa mihinkään muuhun käyttöön Helsingissä. Subventio on mielettömän voimakasta.

Käytännössä muut helsinkiläiset maksavat citymökkelijöiden mökkiharrastuksen. Ja näin tehden samalla myös estävät asuinrakentamisen alueelle.

== Mitä ryteikön tilalle? ==

On sitten kokonaan toinen juttu mitä Kivinokalla pitäisi tehdä. Periaatteessa alueen maa on niin arvokasta, että karrikoiden sanottuna rakennusoikeudet myymällä kaupallisille toimijoille Stadi pääsisi kaikista veloistaan eroon kertaheitolla.

Kivinokasta voitaisiin hyvinkin rakentaa Aurinkolahden kaltainen tiiviihkö kaupunkimainen alue, jossa luonto on otettu hyvin huomioon. Näin rakentaen alueelle mahtuisi helposti 10 - 20 000 uutta asukasta. Townhousemaisena alueena asukaspotentiaali olisi noin 3 ‑ 7 000 henkeä. Olisi myös erittäin houkuttelevaa kehittää aluetta puukerrostalorakentamisen malliesimerkkinä. Tällaisesta saatiin esimakua Viikin rakentamisessa - ja sivumennen sanoen sielläkin alueen rakentamista vastustettiin kiihkeästi.

Kolmas vaihtoehto on kehittää Kivinokkaa virkistysalueena. Ja kun miettii mitä harrastusmahdollisuuksia Helsingistä puuttuu, ampumaurheilu nousee tarvelistalla varsin korkealle.

Kun Santahaminan ampumaradan käyttöön asetettiin rajoituksia hatarilla perusteilla, Kivinokkaan voitaisiin rakentaa tätä paikkaamaan käsiasekäyttöön tarkoitettu ampumarata. Vanhakaupungin lahti niemestä pohjoiseen tai luoteeseen toimii hyvänä luonnollisena suoja-alueena.

Tukholmassa on lähes 20 ampumarataa ja kohta miljoonan asukkaan Helsingissä vain yksi. Ja sekin ahtaassa kellarissa. Helsingin seutu tarvitsee kipeästi ratoja ampumaurheilun harjoittajien käyttöön ja Kivinokan rata voisi hyvinkin tarjota hyvin korvaavaa tilaa Santahaminan menetetyn radan tilalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Hjalmar Andersson

Jos alueen tarjoaisi Toivo Sukarille, niin Vapaavuoren ei tarvitsi kiukutella Ideaparkin sijoittamisesta liian kauas Helsingin keskustasta.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Voi Ossi sinä taloudelisesti kaikien etuja ajava "konsultti" Miksi et ajatellut laittaa ampurataa vaikka Rastilan sillalle. maalitaulut voisi laittaa Puotilan puoleiseen päähän. Rata olisi jo valmiina. Rastilana asemalta pääsisis suoraan ampurdalle. Autoilijat voisi kulkea Rastilan itäisen puolen tien ja liittymien kautta. Silti Metroliikenne toimisi ja kesustan suuntaan liikkuminen onnistuisi.

Hienoa nähdä että vihan lietsonnan keskellä, Ossi tuo esiin sen ettei hän halua suojella suojeltuja alueita. Haluaa "rahan poikimaan" kysymys kuuluu kenen rahan, veronmaksajienko, tuskin. Kenenkä asialla olet?

Kannattaisi hieman tutustua alueeseentarkemmin. Nykyisenä vantaalaisena, entisenä Helsinkiläisenä. Olen omistanut Kivinokassa mökin, luopunut siitä poismuuton takia (säännöt) Käyttänyt alueita, siis veronmaksajana. Tuota samaa oikeutta käyttävät suuret määrät hesinkiläisiä, koti ja ulkomaalaisia vierailijoita. Kaikki käyttäjät kehuvat aluetta. Ainut ikävyys siinä alueessa on että tietyt tahot ei pääsee siitä rahastamaan.

Kannatan Kivinokan ja sen ympäristön säilyttämistä. Kaikkien vapaassa käytössä.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Ymmärrän varsin hyvin, että myös "Perushannu" vastustaa Kivinokan kehittämistä. Hänhän kertoo itse, että on omistanut siellä mökin.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Suuri oli omistus, taisi olla muutaman tonnin mökki. Kuitenkin sen aikaisen Helsingin työntekijän hyvä hengähdyspaikka.
Kehittämistä ei ole tuoton kasvattaminen. Kehittöämistä voi tehdä sen suuntaisena kuin alue nyt on, mihin sitä on käytetty. Koska olen omistanut "mökin" alueella, käyttänyt niitä palveluja mitä ympäristössä on ymmärrän alueen tämänhetkisen arvon. Kaikkea ei saa rahalla.
Miten Malmin lentokenttä, sielläkin on tilaa...

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

"Periaatteessa alueen maa on niin arvokasta, että karrikoiden sanottuna rakennusoikeudet myymällä kaupallisille toimijoille Stadi pääsisi kaikista veloistaan eroon kertaheitolla."

Kukahan ne on tehnyt. Tuliksiko stadista pysyvästi velaton vai sama ralliko alakisi. Haeppa säästöjä hallitonne puolelta, kevetäkää hieman sitä. Et uskalla koska suojatyöpaikanne katoasivat, vai mitä?

Jari Jakonen

Tarinaa toisesta tyhjänpäiväisestä alueesta, joka nykyisen hukkakäytön sijasta olisi saatava helsinkiläisten hyöty- ja virkistyskäyttöön.

-

Ylioppilasteatterin kunnallispolitiikkaa tutkinut Valtuusto-esityssarja päättyi oivallukseen siitä, mitä helsinkiläisten rahoja nielevälle Talin golfkentälle pitäisi rakentaa. Asuntoja! Työryhmä lähti greenille valamaan symbolisia perustuksia.

Palataan muutama kuukausi ajassa taaksepäin. On 1. syyskuuta 2010, varhainen iltapäivä. Päämääränämme on kaivaa Taliin symbolinen kuoppa, rakennuksen perustukset. Noin puoli minuuttia sen jälkeen kun olemme kävelleet kentälle lapioiden kanssa, poliisi on soitettu paikalle.

Golfarit eivät jaksa odottaa virkavallan saapumista. Pieni kuoppa nostaa asenteet esiin:

- "Painukaa vittuun täältä", golfarimies karjuu.

- "Voitte käydä sitte taas sosiaaliturvaluukulla meidän veronmaksajien rahoilla."

- "Maksakaa laskunne, maksakaa omat laskunne ja tulkaa sitten tänne", kiukkuinen golfaajanainen hokee.

Golfarit repivät lapiot käsistä ja tönivät näyttelijät syrjemmälle. Pariin otteeseen poikittaislapiolla kumoon tuupattu poliittisen historian opiskelija Jari Hanska ei putoa roolistaan. Hän esittää Helsingin jo eläkkeelle jäänyttä kiinteistötoimesta vastaavaa apulaiskaupunginjohtajaa Pekka Korpista, joka on saanut herätyksen, liittynyt Ylioppilasteatteriin ja ryhtynyt tositoimiin.

"Ei ole mitään syytä lietsoa paniikkia", Hanska opastaa golfareita.

Iso mies yrittää lyödä toista kuvaajaa lapiolla, molemmat kamerat hajotetaan. Näyttelijät jatkavat kuvaamista kännyköillään.

Kaksi golfäijää saartaa kotimaisen kirjallisuuden opiskelijan Piia Peltolan.

"Kato sen ilmettä jumalauta, se on ihan ku se sais orkun juuri", golfäijä sanoo. "Ehkä se saakin", toinen vastaa.

Onneksi poliisi saapuu paikalle nopeasti.

---

Helsingin Golfklubi HGK on vuokrannut Talin kenttää ja kartanorakennuksia kaupungilta jo vuosikymmeniä. Kenttä on Kulosaaren kokoinen alue keskustan tuntumassa. Aluetta on vuosikaudet vaadittu yleiseen käyttöön, julkiseksi golfkentäksi, julkiseksi puistoksi, asuinalueeksi tai näiden yhdistelmäksi.

Talin eliittikerhoon kuuluu 1 350 jäsentä, joista vähän päälle tuhat pelaa aktiivisesti. Jäseneksi pääsy ei ole helppoa. Taliin ei jonoteta, sinne valikoidutaan.

Esimerkiksi kokoomuksen valtuutettu ja kansanedustaja Jan Vapaavuori poimittiin klubin jäseneksi heti sen jälkeen, kun hän nousi asuntoministeriksi. Tiiviistä kaupunkirakenteesta saarnaavan Vapaavuoren sokea piste on Talin 55 hehtaarin aukko keskellä Helsinkiä.

Vuoteen 2009 asti HGK maksoi kentästä 7 000 euroa vuokraa vuodessa. Summa nousi otsikoihin vuonna 2008, kun kentän vuokrasopimusta uusittiin. Talin kenttää hallinnoi Helsingin liikuntavirasto. Viraston johtaja Anssi Rauramo, HGK:n ainaisjäsen, hoitaa klubin etuja myös liikuntavirastossa.

Kiinteistövirastossa ihmetellään liikuntaviraston ja Talin likeisiä suhteita. Eräs kiinteistöviraston virkamies kertoi puhelimessa enemmän kun mielellään, että liikuntavirasto myöntää Talin kentälle vuokratukea puoli miljoonaa euroa vuodessa..

Subvention lisäksi liikuntavirasto on käyttänyt omavaltaisesti satoja tuhansia euroja Talin kiinteistöjen huoltoon. Kaikkiaan golfseura laskeskeli jäsenlehdessään saaneensa kaupungilta vuokraamiensa rakennusten kunnostamiseen tähän mennessä ainakin 400 000 euroa.

Rahaliikenne ja poliitikkojen, virkamiesten ja klubin likeiset suhteet kulkevat laittoman ja laillisen rajalla. Olisi hyvä, jos kaupungin sisäinen tarkastus tutkisi oudot käytänteet perinpohjin, sillä ainakaan toistaiseksi vastuunkantajaa ei ole löytynyt.

Toinen kiinteistöviraston virkamies laski työryhmän pyynnöstä, kuinka paljon veronmaksajien kriisitietoisuutta ja jatkuvaa palvelujen karsintaa vaativa Helsingin kaupunki menettää tuloja, kun Talin kaltainen arvokas maapläntti makaa tyhjänä. Asuntokäyttöön valjastettu Tali tuottaisi kaupungille 5 miljoonaa euroa vuodessa. Tontin arvo olisi 115 miljoonaa.

Samassa yhteydessä kun Talin vuokraa nostettiin vuonna 2008, HGK pakotettiin avaamaan kaupunginvaltuutettu Arto Bryggaren aloitteesta pelivuoroja myös muille kuin jäsenille. Golfklubilaiset eivät ole antaneet tätä vieläkään anteeksi. Kun työryhmämme käveli kentälle syyskuussa kuoppaa kaivamaan, yksi näyttelijöistä kuuli golfarin spekuloivan, että "nuo taitavat olla sitä Bryggaren porukkaa".

Helsingin Golfklubin snobismi, kähmintä ja suhmurointi närästää Suomen muuta golfyhteisöä. HGK:n pelätään pilaavan lajin maineen, juuri kun siitä on alkanut innostua yhä laajempi yleisö. HGK:n halpapelaajiksi haukkumat tavisgolfarit ovatkin sitä mieltä, että kaupungin suhteettomasti tukeman HGK:n pelaajat ovat niitä todellisia halpapelaajia.

Tavallisten veronmaksajien ja eliitin välinen ero näyttääkin nykyään olevan se, että kun tavikset pistetään elämään vapaiden markkinoiden pelisääntöjen mukaan, eliitti jatkaa pikku keitaassaan omituista puolisosialistista sossupummielämää.

"Maksakaa laskunne, maksakaa omat laskunne", golfnainen huusi meille Talin kentällä syyskuussa 2010. Työryhmä vastaa: Maksakaa v***u itse omat laskunne.

-

Voiman toimituspäällikkö Susanna Kuparinen: 'Luokkaretki Talin viheriölle' vapaasti lainaten, http://fifi.voima.fi/artikkeli/2010/joulukuu/luokk...

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Meidän pitäisi varmaan rekrytoida jostain joku teatteriryhmä, joka lähtee tekemään performanssia Kivinokkaan. Anturan kaivamisesta keskelle puutarhaa voisi saada hienon esityksen ja näytelmän.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Silmiini osui sama ilmoitus Metro-lehdessä. Minua se ärsytti. Joko taas, joko taas, joko taas !!! Tämä on tyypillistä Helsingin seudun vihreiden vaalitoimintaa, ollut jo viimeiset parikymmentä vuotta. Aina ennen vaaleja poimitaan jokin yksittäisasia, mistä pidetään hirveää meteliä ja luodaan itsestä kuvaa suurena sankarina. Kerran tai parikin tämä yksittäisasia oli makasiinit. Hieman kauempaa katsovaa makasiinikysymys ei paljoa hetkauttanut eikä vihreiden muka näennäistaistelu edes uskottavalta vaikuttanut. Nyt se on sitten Kivinokka. Taas sama temppu siis. Katsotaanpa vihreää Uusimaa-politiikkaa laajemmin. Uudenmaan liitossa (mm. Soininvaara, Karimäki, Kasvi) he hehkuttavat kuinka Uudellemaalle pitää haalia vähintään 500 000 uutta asukasta ties muutamaasa vuodessa, kuinka Uusimaa tuottaa 40 % bkt:stä jne jne. He esiintyvät vuokra-asuntojen lisäämisen suurena puolestapuhujana (viimeksi mm. Espoon Marko Kivelä). He ovat kieltämässä haja-asutusta muualta Suomesta, haluavat lopettaa kunnat paitsi Hki, Espoo, Turku ja Tampere. Tuija Brax muiden helsinkiläisvihreiden säestyksellä johti Sipoon ryöstöä ja sitä kautta komeiden kallio- ja metsämaisemien tuhoamista rakentamalla pientalomattoa ympäri korpia ja kallioita.

Ja vielä tuo että täytyy säilyttää koskemattomana ryteikkönä (paitsi oma ovenpieli). Kaupungit ovat täynnään rumia pajukoita, pusikoita ja risukoita. Niitä ei muka saisi yhtään siistiä tai muotoilla. Eikö ihminen ja ihmisen (esteettinen) toiminta ole myös luontoa. Ryteikköiset, muotoilulta täysin kielletyt risukot kaupungeissa ja kansallispuistot muualla - tämä ajattelu on mennyt liian yksipuoliseksi. Tulkoon esteettinen kumous.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Näinhän tämä on. Kaikki jalot tavoitteet alueen kehittämisestä ja rakentamisesta vedetään alas vessanpöntöstä, kun oikesti pitäisi lähteä rakentamaan jonnekin jotain. Olisi rehellisempää myöntää suoraan, että oikeasti ei haluta rakentaa kaupunkiin kaupunkia.

Käyttäjän sirpaaskoseljavaara kuva
Sirpa Asko-Seljavaara

Helsinkiläiset harrastajat tarvitsevat ampumaradan, mutta Kivinokka ei ole oikea paikka. Lähellä on lintualueita. Neuvotteluja pitäisi jatkaa Vantaan kanssa ampumaradasta.
Helsinki tarvitsee myös lisää kesämajoja. Kaikkia alueita ei pidä antaa yksityisten ökytalojen rakentamista varten. Östersundomiin tulee tuhansia pientaloja.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Östersundom on paljon kauempana keskustasta kuin Kivinokka. Kivinokka sijaitsee lähempänä keskustaa kuin Keilaniemi. Ja ei kukaan valita, jos Keilaniemeen rakennetaan metroradan viereen tornitaloja. Miksi siis ei hyviä taloja myös Helsingin puolelle?

Jari Teräväinen

Miksei ossi osta tuota kumpulan mökkiä, jos se kelpais sulleki, eikö tuo ollut myyntiilmoitus ?

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Jos kyseessä olisi puhtaasti yksityisin varoin tehtävä harrastus, niin ei minulla olisi tätä vastaan mitään. Mutta siinä vaiheessa kun mukaan astuu yhteiskunnan voimakas subventio, sanottavaa on paljonkin. Millä oikeudella citymökkeilijät vievät asuintilaa (kymmeniltä) tuhansilta helsinkiläisiltä?

Jari Teräväinen

Onkos helsinkis sitten liian vähän tilaa asunnoissa ?
Osta pois se mökki niin ei tarvi kadehtia :P

Käyttäjän sirpaaskoseljavaara kuva
Sirpa Asko-Seljavaara

Lauttasaaren Vattuniemi on tiheään rakennettu, kerrostaloja, jollaisessa itsekin asumme.Meillä on myös yli 300 kesämajaa Lauttasaareessa ja niissä asuu kesällä kunnon ihmiaiä. Kaupunkiin tarvitaan lisää kesämajoja, sillä kaikilla ei ole mahdollisuutta matkustaa maalle.
Olen puutarhapalstojen ja kesämajojen kannattaja. Kaupunkiviljely on kasvava harrastus, joka lisää yhteisöllisyyttä ja parantaa kaupungin viihtyvyyttä.Kivinokkaan mahtuu paljon lisää kesämajoja.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Ossillakin on pian mahdollisuus saada pelioikeus HGK:n kentälle Taliin. Hyvät veljet tunnistavat toisensa ja auttavat miestä mäessä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suosittelen Ossille golfia lämpimästi, jos Ossi ei ole vielä aloittanut golfaamaan!

Ossille kyllä Talista löytynee tilaa varsinkin, jos Ossi unohtaa ne puheet pakkoruotsista.

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

Niin siis mikä oli Ossi Mäntylahden näkemys HGK:n Talin golfkentästä? Jos oikein käsitin, niin Ossi vastustaa ehdottomasti pienen eliittiporukan touhujen laajamittaista subventointia yhteisillä varoilla, eli Ossin mielestä Talin kenttä pitäisi ottaa asuinrakennuskäyttöön. Mutta tarkistaisin, että tulkitsinko nyt oikein?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jutun vitsi onkin siinä, että HGK:n jäsenistössä on varmaan paljon Kokoomuksen kannattajia, kun taas Kivinokann tapuksessa on maalitauluna tavallisten hesalaisten ohella myös SAK:laisen JHL:n jäsenedut. Talin eliittialue säästetään ja tavalliset hesalaiset ja JHL:n jäsenet saavat maksaa tämän.

Koska Vihreät ovat sotkeentuneet asiaan, luulisin, että kaikki säilyy ennallaan. Kivinokka säilyy ja kokkarit saavat pitää Talinsa.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Nimenomaan JHL entinen KTV jutussa tulee esiin. Ossin sota on nimenomaan suunnattu sinne. Samalla Ossi ampuu alas tuota työläispuolueen ajatusta, jota Kokoomus on yrittänyt kaikin keinoin tehdä.
Todellisuus iskee "työläiskokoomukselaisia" silmille kuin märkärätti. Hyvät ajat on ohi

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

Odotetaan nyt kuitenkin, että Ossi itse kertoo mitä mieltä on Talin kentän tulevasta käytöstä, ennen kuin tehdään pidemmälle meneviä johtopäätöksiä.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

En ole tarpeeksi hyvä Talin golfkentälle. Händärini on liian korkea sinne.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Vastustan fanaattisesti Kivinokan "kehittämissuunnitelmia".

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Ja ei kantsi yhden ainoankaan kaupunkikehittelijän tai suomibrändääjän (esimerkiksi kok.) tulla kivenheittämää lähemmäs minun mökkiä Vattuniemessä.

Lauri Korhonen

Tämä nimenomainen asia yhdistää aika montaa ihmistä ihan valtakunnallisestikin.

Kerrotko Mäntylahti yhdenkin syyn miksi ammunnanharrastajan kannattaisi äänestää Kokoomusta harrastusmahdollisuuksien saamiseksi kuntoon?

Ettehän te ole saaneet asiaa kuntoon tähänkään mennessä vaikka käytännössä johdatte tätä maata sekä edustamaasi Helsingin kaupunkia.

Helsingin Kokoomuksen yksi keskeinen tavoite on saada Guggenheim asia uudelleen vireille. G tarkoittaisi kaiken ylimääräisen ja ylikin rahan syytämistä hankkeeseen. Vihreät haluavat Kivinokan. Te todennäköisesti myisitte ajatuksen Kivinokan ampumaradasta kun saisitte tukea G hankkeelle.

Pelinne tunnetaan.

Nämä teidän avaukset aiheesta nousee aina uudelleen vaalien alla. Kuin vaalit on käyty te unohdatte koko asian. Varmasti moni muistaa avaukset ennen ek-vaaleja 2011. Missä ovat avaukset tämän jälkeen?

Mäntylahtikin lienee tietoinen Helsingin kaupungin tähänastisesta kannasta asiaan. Vaikka Kokoomus on ollut mukana päättämässä ei ampumaradan rakentamiseen ole löytynyt rahoitusta. Huhujen mukaan aiemmin ollut varaus 1.5 miljoonaa euroa on poistettu ainakin vuoteen 2017 saakka.

Ramboll Finland Oy:n tekemä Helsingin seudun ampumarata-alueiden kehittämisen esiselvitys on valmistunut jo loppuvuodesta 2010. Kivinokkaa ei mainita mahdollisena sijoituspaikkana. Vantaan Petikko sensijaan kyllä.

http://www.ampumaurheilukeskus.fi/

Ajatus että Kivinokka voisi palvella ammunnanharrastajia on tuulesta temmattu ja pelkkää vaalipeliä. Samoin se että Kokoomus olisi asialle jotakin oikeasti tekemässä.

Sattumoisin Mäntylahti unohti myös käynnissä olevan hankkeen asian tiimoilta.

"Ampumaratojen perustamista ja ylläpitoa koskevan lainsäädännön sekä ilma- ja jousiaseita koskevan lainsäädännön uudistaminen"

http://www.hare.vn.fi/mHankkeenTaustatietojenSelai...

Yhdessä asiassa Mäntylahti olet oikeassa. Harrastajan kannattaa miettiä ketä henkilöä ja mitä puoluetta äänestää. Miettiä millaisen singnaalin haluaa antaa lainlaatijoille tulevaa lakiuudistusta ajatellen. Sekä keitä kuntien valtuustoihin valitaan näistäkin asioista päättämään.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Korhonen, olet oikeassa siinä, että Petikko olisi pääkaupunkiseudun ampumaradalle Kivinokkaa parempi paikka. Voin itse kertoa, että jos tämä tulee päätettäväksi minä tulen tukemaan sitä. Ampumaurheilu on hieno harrastus ja se ansaitsee oman harrastuspaikkansa.

Sen verran korjaan sinua, että Kokoomus EI johda tätä maata yksinään. Ei edes Helsinkiä, Espoota tai Vantaata. Nämä kaupungit ovat kaikki monien puolueitten temmellyskenttää ja juuri siksi onkin vaikeaa usein löytää yhteisiä linjoja.

Guggenheimiin ei tätä kannata sotkea. Gugge-juna meni jo ja vei mennessään muutkin taideinvestoinnit kuten tämän itsenäisten taiteilijoiden CrossDresser-hankkeen.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Arvostan Ossi sinua. Olet rohkea ,mies. Pulustat agendaasi myös julkisesti..

Käyttäjän henrimikkonen kuva
Henri Mikkonen

Näitähän on pitkin poikin Helsingin rantaviivaa, siis erilaisia AY-mafialle polkuhintaan vuokrattuja "mökkialueita". Kivinokka ei mitenkään ole ainoa. Jos minulta kysyttäisiin, kaikki pitäisi myydä maksimihintaan gryndereille.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Ay-mafia? Nämä rikolliset? Rahanpesua? Huumeita? Kiristystä? Murhia?

Jos AY-liike täällä koto-Suomessa olisi kuin mafia Sisiliassa, tai vaikkapa Venäjällä - et puhuisi siitä poikkipuolista sanaa julkisessa mediassa. Et sanaakaan.

Vaan kun ei ole niin ei - älä siis viitsi rinnastaa AY:tä mafiaan. Se ei tee oikeutta järjestölle, missä on satoja tuhansia ihmisiä pienestä Suomenmaasta.

Käyttäjän henrimikkonen kuva
Henri Mikkonen

AY-liikkeellä on sellaisia oikeuksia Suomessa, joista Sisilian mafia ei uskalla edes haaveilla. Mutta tässä ajaudutaan sivuraiteille.

Olennaista aiheen kannalta on, että Helsingin virkistysalueet on poliittissitoutuneesti jaettu erilaisille "yleishyödyllisille järjestöille", joiden jäsenet hallinnoivat alueita miten lystäävät. Tavallisilla helsinkiläisillä veronmaksajilla ei ole oikeutta nauttia niistä.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Kivinokka: nimby!

Malmin lentokenttäalueelle rakentaminen: Hirvittävän kallista, koska alue on syvää suota.

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

Niin Ossi, minulle jäi tuo vastaus koskien Talin golfkenttää jotenkin epäselväksi. Pahoittelen jos vaadin rautalangasta vääntämistä, mutta se on ehkä parempi kuin tehdä omia tulkintoja.

Eli

Jos siis vastustat ehdottomasti pienen eliittiporukan touhujen laajamittaista subventointia yhteisillä varoilla, niin oletko siis sitä mieltä, että Talin golfkenttä pitäisi ottaa Helsinki Golf Klubilta esim. asuntokäyttöön?

Käyttäjän sirpaaskoseljavaara kuva
Sirpa Asko-Seljavaara

Helsingissä on monta ainutlaatuista paikkaa kuten Malmin lentokentta tai Kivinokan kesämaja-alue, jota on suunniteltu Unescon suojelukohteeksi. Nämä olisi syytä säilyttää, sillä pientalojen rakennusmaata on nyt runsaasti, kun saimme Östersundomin.
Lisäksi Pääkaupunkiseudun kunnat tulisi yhdistää, jolloin rakentaminen sujuisi ongelmitta.

Käyttäjän henrimikkonen kuva
Henri Mikkonen

Malmin kenttä on arvoltaan jotain ihan muuta kuin Kivinokka.

Ongelmahan ei ole siinä, etteikö maata olisi, vaan siinä että meillä on suuren kapasiteetin infrastruktuuri vajaakäytössä. Siksi alueet, jotka jäävät rakentamattomiksi metron ja junan vaikutusalueella, tulevat kalliiksi.

Toimituksen poiminnat