Ossi Mäntylahti Tietojärjestelmämies

Eläinpoliittinen vaalikone ja luomun etiikka

  • Eläinpoliittinen vaalikone ja luomun etiikka

Eläintensuojeluliitto Animalia ja Suomen eläintensuojeluyhdistysten liitto julkaisivat oman vaalikoneensa. Kävin vastaamassa siihen.

Vaalikone oli hieman outo, sillä puhtaasti kysymysten sijasta siinä yritettiin ansoittaa ehdokasta "sitoutumaan Animalian kuntavaalitavoitteisiin ja edistämään kasvisruokailua kunnassa". Tavoitteet esitetään kovin epäselvästi, mutta niihin sitoutunutta ehdokasta suositaan julkaisemalla Sikatehtaat-propagandasivuston tyylinen häkkikanalakuva bannerina (ohessa).

Koin itse tämän ohjailevana ja jätin rastin täyttämättä. Ilmeisesti tämä oli oikea tapa, sillä Animalian tavoitteena on kasvattaa luomutuotannon osuutta kuntien julkisissa hankinnoissa.

Tavoite on kauniisti sanottuna pähkähullu.

Luomutuotanto on lukuisissa tieteellisissä tutkimuksissa todettu aivan samanlaiseksi ruuaksi kuin tavallisesti tuotettu ruoka. Sen ero tavallisesti tuotettuun ruokaan on huono tuottavuus. Näin ollen saman ruokamäärän tuottamiseksi haaskataan energiaa ja rajallisia resursseja. Tämä tekee luomutuotannosta epäeettistä. Erityisen häkellyttävän typerää on vaatia luomutuotantoa kehitysmailta osana "reilua" kauppaa. Oikeastiko muka länsimaisten hipstereiden ekstistenttialistista omatunnon kolkutusta pitäisi paikata tuhlaamalla Afrikassa viljelymaata tehottomiin lannoitteisiin ja tuholaistorjuntaan?

Jos joku haluaa omassa elämässään kuluttaa rahaansa luomutuotteisiin, sallin sen toki hänelle. Mutta julkisissa hankinnoissa ei ole mitään järkeä suosia epäeettisesti tuotettua ruokaa, joka ei ole yhtään sen parempaa kuin tavallinenkaan. Kyse on isoista rahoista: vuosittain julkiselta sektorilta kuluu ruuan hankintaan 300 miljoonaa euroa.

Muutenkin Animalian tavoitteet ovat melkoista hölynpölyä. Yhdistys vaatii muun muassa, että makaronilaatikon sijasta pitäisi tarjota soijarouheesta tehtyä makaronilaatikkoa, kunnan rahoittamissa kokouksissa pitäisi tarjoilla vain vegaanista kasvisruokaa; maito ja kananmunat ovat kiellettyjä. Maidon tilalle  on tarjoiltava kaura- tai soijamaitoa.

On harmi, että luomutuotantokysymys ja kasvisruuan pakottaminen sekoittavat muuten hyvää tarkoittavien järjestöjen tärkeää toimintaa. Eläintensuojelutyö on tärkeää ja siinä on painotettava hinnan sijasta laatua. Koululaisten ruuassa voidaan myös painottaa kasviksia, mutta oikea vähennyskohde tuolloin ovat hiilihydraatit, ei proteiini.

* * *

Vastaukset Animalian ja SEY:n kunnallisvaalikoneeseen.

1. Kasvisperäisen ruuan osuutta tulee kasvattaa ja lihan osuutta vähentää kunnan julkisissa hankinnoissa, esimerkiksi oppilaitosten ruokailuissa.

Eri mieltä.

Ihminen on tehty sekasyöjäksi. Kun kyse on lapsista, monipuolinen ja terveellinen ruokavalio sisältää myös lihaa.

2. Luomutuotteiden osuutta tulee kasvattaa julkisissa hankinnoissa eläinperäisiä tuotteita ostettaessa.

Täysin eri mieltä.

Lukuisissa tutkimuksissa on todettu selvästi, että luomutuotteet eivät ole ravintoarvoiltaan tai puhtaudeltaan yhtään tavallisia tuotteita parempia. Luomutuotanto on kalliimpaa ja kuluttaa enemmän resursseja kuin tavallinen tuotanto. Näin ollen se haaskaa resursseja ja on epäeettinen vaihtoehto. Jos joku haluaa luomutuotteita ostaa, se hänelle sallittakoon. Mutta julkisissa hankinnoissa ei ole millään muotoa perusteltua käyttää rahaa tuhlaavasti ja epäeettisesti.

3. Löytöeläinpalvelujen kilpailutuksessa tulee ottaa hinnan rinnalle tärkeimmiksi kilpailukriteereiksi löytöeläintalon henkilökunnan ammattitaito sekä sellaiset eläinten pito-olosuhteet, jotka selkeästi lisäävät eläinten hyvinvointia.

Samaa mieltä.

Kannatan yleisesti ottaen sitä, että julkisen sektorin hankinnoissa painotetaan enemmän laatua kuin vain hintaa. Tämä on pitkän tähtäimen kokonaisedun kannalta fiksua toimintaa ja ehkäisee hölmöjä rimanalituksia.

4. Jokaisen Suomen kunnan tai kaupungin tulee perustaa valvontaeläinlääkärin virka yksin tai yhteistyössä naapurikuntien kanssa.

En osaa sanoa.

En tunne asiaa. Tässä varmaan kuuntelisin itseäni viisaampia ja hakisin perusteltuja mielipiteitä, ennen kuin muodostaisin kantani.

(Jälkeenpäin selvitin, että valvontaeläinlääkäreitä on jokaisessa aluehallintovirastossa. Siis valtakunnallisesti 15 kappaletta. Animalian tavoitteena olisi saada jokaiseen kuntaan oma valvontaeläinlääkärinsä. Jos tavoite täyttyisi, tulisi valvontalääkärien määrä yli 20-kertaistaa! Aikamoinen määrä!)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Susanna Kinnunen

Rehellisiä vastauksia.

Koululaisten ruokavalion ohjaaminen huipputerveelliseksi on muuten vähän tekopyhää kun kunnan henkilöstöravintoloissa mätetään makkaraa (= vehnä + naudan ja sianrasva) seisovasta pöydästä. Lihan ja "lihan" kulutuksen yleinen vähentäminen olisi kyllä varmasti terveellistä. Pakkoa en silti suosi. Se on totalitarismia.

Pertti Jarla

Mitä mieltä muuten olet kasvisruokapäivästä? Minusta se voisi olla hyvä tapa tutustuttaa skidejä siihen, mitä kaikkea hyvä kasvissafka voi olla. Ajatusta vastustettiin aikoinaan kiivaasti mikä oli vähän koomista koska hernekeittopäivä on ikivanha perinne.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Kasvisruokapäivä satunnaisena teemapäivänä voisi olla ihan hauska ajatus. Mutta oman elämäntapaintiaanielämäntavan pakottaminen lapsille on dorkaa. Lasten ollessa kyseessä meidän aikuisten ensisijainen velvollisuutemme on varmistaa heille hyvä elämä.

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen

Nyt olet Ossi kyllä pahasti metsässä. Tässä lyhyt vastine:

http://joonaslyytinen.wordpress.com/2012/09/05/lih...

Toimituksen poiminnat